Wie een hypothecair krediet wil aanvragen, moet in de toekomst van de bank een standaardformulier voorgelegd krijgen met alle voorwaarden die aan het krediet verbonden zijn, zodat hij de leningen bij verschillende banken gemakkelijker kan vergelijken. Dat heeft de ministerraad beslist.
Banken zullen consumenten de volledige kostprijs van een krediet moeten meedelen, en hen meteen ook wijzen op de eraan verbonden risico’s. “Zo kan de consument het product kiezen dat het best bij hem past,” zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) daarover.
Lager tarief niet altijd beste keuze
Een lager tarief voor een lening betekent niet per se dat die lening het best bij de wensen van de consument aansluit. Soms moet je immers bijkomende verzekeringen bij dezelfde instelling aangaan, of zijn de terugbetalingsmodaliteiten minder soepel. Het verplicht standaardformulier dat het wetsontwerp invoert, moet het voor de consument gemakkelijker maken de implicaties in te schatten.
Wat bij problemen?
De informatie op het formulier moet dan ook verder gaan dan alleen het bedrag, de rentevoet en de maandelijkse aflossingen. Wat staat er nog op het formulier?
- De kredietgever moet de consument gratis informatie op maat geven zodat die de producten op de markt beter kan vergelijken
- Het formulier moet de precieze voorwaarden voor het afsluiten van een krediet omschrijven
- Het moet informeren over de gevolgen wanneer iemand zijn krediet versneld wil afbetalen
- En wat er gebeurt als iemand door financiële problemen de betalingen staakt
- Bij welke contactpersoon je terecht kan om een flexibeler afbetalingsplan te verkrijgen
Het wetsontwerp voorziet ook dat de wederbeleggingsvergoeding die iemand moet betalen wanneer hij zijn lening wil herzien, maximaal drie maanden intrest mag blijven kosten.
Verbod op koppelverkoop
De wettekst verbiedt bovendien koppelverkoop, waarbij een kredietovereenkomst wordt aangeboden of verkocht als onderdeel van een pakket met andere producten of diensten, en waarbij de kredietovereenkomst niet afzonderlijk wordt aangeboden.
Bron: HLN