Wat heeft 2016 op vastgoedvlak te bieden? Veel goeds, meent ERA. Het makelaarsnetwerk geeft zijn visie, met het voorbije jaar in het achterhoofd.
“In 2015 vallen er klappen op de woningmarkt”, “Belgisch vastgoed blijft sterk overgewaardeerd”: dat waren een jaar geleden nog de krantenkoppen. Maar de speculatie over een mogelijke crash heeft definitief plaats gemaakt voor realisme. Intussen heeft de Nationale Bank het over een nagenoeg stabiele vastgoedmarkt en ook de ratingbureaus zijn bij zinnen gekomen. Daarmee werd bevestigd wat ERA al jaren stelt: residentieel vastgoed in België kan niet zomaar vergeleken worden met andere landen. Het blijft een relatief vaste waarde, waar in principe enkel kleine schommelingen te verwachten zijn.
Ook in 2016? Absoluut: de algemene verwachting is er meer dan ooit één van stabiliteit. Heel concreet verwacht ERA nog een lichte prijsstijging voor woonhuizen (2%) en appartementen (3%) en stabiele prijzen voor villa´s.
Strengere fiscaliteit maakt geen brokken
Opnieuw een flashback naar een jaar geleden. Op 1 januari 2015 werd de woonbonus een bevoegdheid van de gewesten. Maar de fiscale schade voor kopers werd – zelfs ruimschoots – gecompenseerd door de lage rente (zie verder). Daarnaast was er nog een meevaller: vastgoed schenken is sinds 1 juli een stuk goedkoper geworden.
Zelfde scenario voor 2016? Ja en nee. In Vlaanderen is de woonbonus niet langer geïndexeerd, maar huiseigenaars die een tweede woning kopen en er van plan zijn te gaan wonen, kunnen voortaan ook gebruik maken van de woonbonus, de beperking ´enige woning´ vervalt namelijk op 1 januari aanstaande. In Brussel en Wallonië zal de woonbonus geleidelijk herbekeken worden (door de invoering van een woonchequesysteem en een daling van de registratierechten), maar het is duidelijk dat deze gewesten zeker niet minder fiscaal aantrekkelijk willen worden dan Vlaanderen.
De rente blijft nog heel lang laag
Laatste flashback. Een jaar geleden werd nog gesteld dat de rente onmogelijk zo laag zou kunnen blijven. Maar dat bleef ze wel. Weliswaar werden de banken strenger (ze eisen een hogere eigen inbreng van kopers en zijn niet happig op lange looptijden), maar de Europese Centrale Bank (ECB) gaf veel tegengas door de zogenaamde depositorente negatief te maken. Daardoor moeten banken het geld dat ze binnenkrijgen snel terug uitlenen of beleggen, willen ze er geen verlies aan maken.
Wordt vervolgd in 2016? Absoluut. De ECB heeft zonet beslist nog zeker tot maart 2017 door te gaan met zijn beleid van lage rente. Dat betekent zeer goed nieuws voor kopers, die ook in 2016 aan ontzettend interessante tarieven geld zullen kunnen ontlenen.
Kortom, alles wijst op een stabiel en vruchtbaar vastgoedjaar, waarin verkopers en kopers elkaar wellicht op een organische manier zullen vinden. De babyboomgeneratie wordt er niet jonger op en kan en wil de verkoop van hun woning niet langer uitstellen, wat voor een mooi en zelfs iets ruimer aanbod op de markt zorgt. Jongere gezinnen profiteren daarvan, aan stabiele prijzen. Tot slot blikken investeerders terug op een wisselvallig beursjaar, en ziet iedereen in dat de rente nog jarenlang laag blijft. Dat belooft ook het beste voor de verhuurmarkt.
Meer info: www.era.be