Gevoelens van desoriëntatie, vermoeidheid, duizeligheid en/of hoofdpijn na een lange vliegreis? Dan heeft u wellicht te kampen met een jetlag. Het vervelende gevoel wordt veroorzaakt wanneer we per vliegtuig een groot tijdsverschil tussen vertrek en bestemming overbruggen. Reist u vanuit ons land bijvoorbeeld naar een land in het oosten, zoals China, dan ‘mist’ u eigenlijk een stukje tijd, omdat het land van uw bestemming in tijd voorloopt op de tijd van ons land. Uw lichaam kan behoorlijk in de war zijn door deze verstoring van uw slaap- en waakritme. Met onderstaande tips kunt u het effect van een jetlag op uw lichaam minimaliseren.
Een gewaarschuwd man is er twee waard
U weet dat die verre reis er zit aan te komen en hebt uiteraard geen zin om enkele dagen als een zombie rond te lopen. Wees uw jetlag dan te slim af. Zo adviseert de Nederlandse Vereniging voor Slaapwaakritme (NSWO) om uw lichaam al vier dagen voor uw vertrek voor te bereiden. Door telkens een half uur vroeger naar bed te gaan en een half uur vroeger op te staan. Reist u oostwaarts? Ga dan één tot twee uur vroeger naar bed dan normaal. Reist u westwaarts? Ga dan één tot twee uur later naar bed dan normaal.
Op het vliegtuig
Probeer dat nieuwe ritme ook op het vliegtuig aan te houden. Door tijdens de vlucht wakker te blijven wanneer het dag is op uw bestemming, en een uiltje te vangen wanneer het nacht is op uw bestemming. U beent er het tijdverschil niet volledig mee bij, maar u zal zich beslist veel sneller fris voelen.
Vermijd alcohol en koffie
Hoe verleidelijk het ook is om bij uw ontbijt een kopje koffie te bestellen op het vliegtuig, hou het toch maar op een glaasje water. Cafeïne droogt net als alcohol het lichaam sneller uit. Als u weet dat de lucht in een vliegtuig een pak droger is, dan bestelt u dus het best water, veel water. Uw ideale bondgenoot tegen vermoeidheid en hoofdpijn.
Moe? Moi?
‘When in China, do as the Chinese do.’ Probeer zo snel mogelijk mee te stappen in het ritme op de plaats van uw bestemming. Negeer dus die vermoeidheid overdag of dat wakkere gevoel ’s nachts. Het helpt om overdag veel dag- of kunstlicht op te zoeken om het slaapverwekkende hormoon ‘melatonine’ te slim af te zijn. En ’s nachts maakt u uw kamer het best zo donker mogelijk om sneller de slaap te vatten.
Geduld is een mooie deugd
Leg de lat niet te hoog. Ons lichaam zou per uur tijdverschil een hersteltijd van een dag nodig hebben. De eerste dagen na uw aankomst, bouwt u dan ook het best voldoende rustmomenten in.
Bron: http://www.demorgen.be en http://mens-en-gezondheid.infonu.nl