Over een groot vermogen beschikken maakt het enerzijds mogelijk om comfortabel te leven, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Net dan voelt het goed om beroep te kunnen doen op de dienst vermogensplanning van ING Private Banking. Een team van gespecialiseerde fiscale juristen staat klaar om u op een begrijpelijke wijze te informeren en met behulp van de juiste technieken de ideale structuur in uw vermogen te organiseren. “Onze aanpak garandeert de gemoedsrust van onze cliënten,” onderstrepen Kurt Lamquet en Sofie Huyghe van ING Private Banking.
Waarom is het aspect vermogensplanning binnen private banking zo belangrijk?
Kurt Lamquet (Head Private Banking ING voor Oost- en West-Vlaanderen): “Private banking is zoveel meer dan beleggen alleen. Het heeft namelijk weinig zin om zich uitsluitend op rendementen te fixeren als er nog geen structuur in het vermogen is gecreëerd. Ons team specialiseert zich in het aanbrengen van die structuur, zodat ook alles naar de volgende generatie toe optimaal is geregeld.”
Welke zijn de belangrijkste behoeften van mensen met een groot vermogen?
Sofie Huyghe, fiscaal juriste ING: “Bij een eerste contact lijkt het de hoofdbekommernis van onze cliënten om zo weinig mogelijk belastingen te hoeven betalen, maar vaak wordt vergeten dat aan een groot vermogen ook een cruciaal burgerrechtelijk aspect is verbonden. Vanuit die wetenschap graven wij in onze gesprekken met cliënten door naar hun werkelijke noden. Vaak komt dan de kat op de koord en blijkt het hun primordiale wens te weten naar wie hun vermogen uiteindelijk zal gaan: van wie zijn de middelen nu, en wie krijgt uiteindelijk wat?”
Welke cliënten hebben de grootste nood aan uw dienstverlening?
Kurt Lamquet: “Private banking-cliënten zijn mensen die over minstens één miljoen euro aan assets beschikken. Elk van hen heeft daarbij wel zijn uitdaging op vlak van vermogensbeheer. Wij kunnen onze meerwaarde onder meer in de verf zetten bij kinderloze koppels, mensen met zwaar hulpbehoevende kinderen, familiale ondernemingen, gezinnen met ruzies tussen de kinderen, et cetera. Dankzij een intelligente vermogensplanning wordt het onder meer mogelijk om kinderen tegen zichzelf te beschermen en om de langst levende echtgenoot te beschermen. Dat doen we door te bepalen wie uiteindelijk wat krijgt, en tegen welke voorwaarden.”
Hoe pakt u vermogensplanning in de praktijk aan?
Sofie Huyghe: “Alles begint bij actief luisteren. Op basis van die gesprekken kunnen wij duidelijk definiëren wat het vermogen is, hoe de familiale toestand in elkaar zit en welke noden er leven. Hierbij gaan we niet over één nacht ijs, aangezien dit toch vaak delicate materie is. Vanuit de inzichten die we uit die gesprekken opdoen, kunnen we alles nauwgezet analyseren. Die gegevens vormen dan een valabele basis om eerstelijnsadvies te geven en alles gericht te gaan structureren.”
Over welke specialisten beschikt ING hiervoor?
Kurt Lamquet: “Voor de regio West- en Oost-Vlaanderen beschikken wij over twee door de wol geverfde fiscale juristen: Sofie Huyghe en Ann Voet hebben allebei eerst ruim tien jaar ervaring als fiscaal advocaat in een niet-bancaire omgeving opgedaan. Intussen werken ze allebei al meer dan vijf jaar voor ING en zijn ze, dankzij hun karrenvracht aan kennis, uitstekend vertrouwd met deze materie.”
Sofie Huyghe: “Het spreekt voor zich dat we uiterst discreet te werk gaan. Bij vermogensplanning speelt het vertrouwensaspect een cruciale rol, want uiteindelijk neemt de cliënt zijn adviseur sterk in vertrouwen als hij de familiale situatie van naaldje tot draadje uitlegt.”
Wat is het belangrijkste document voor het structureren van het vermogen?
Sofie Huyghe: “Doorgaans begint alles met de inhoud van het huwelijkscontract. Vaak voelen we dat de details daarover bij onze cliënten onvoldoende gekend zijn en leggen we hen in begrijpelijke taal de basisprincipes van het Belgisch erfrecht uit, om de potentiële gevolgen van het huwelijkscontract op de vermogensplanning toe te lichten.”
Via welke technieken komt u tot een optimale vermogensplanning?
Sofie Huyghe: “Wij begeleiden onze cliënten van nabij voor onder meer de organisatie van schenkingen (met de nodige zekerheden voor controle en inkomensbehoud), wijzigingen aan huwelijkscontracten, testamenten en het rationaliseren van de vennootschapsstructuur. Door de vennootschapsstructuur te vereenvoudigen, kan de vermogensoverdracht vlotter verlopen.”
Waarom doen cliënten hiervoor specifiek een beroep op ING?
Kurt Lamquet: “Eerst en vooral is deze service voor ons private banking-cliënteel volledig gratis. Zij appreciëren onder meer het feit dat wij bij hen een bewustzijn creëren over wat de potentiële (fiscale) gevolgen zijn als zij niets aan het probleem doen. Onze mensen leggen alles ook op een uiterst bevattelijke manier uit, zodat de cliënten alles effectief begrijpen. In principe kan een advocaat of notaris dat ook, maar vaak gebeurt dat op een minder begrijpelijke manier. Op vraag van de cliënt gaan wij ook mee naar de advocaat of notaris. Voor cliënten met complexere uitdagingen, beschikken wij over een uitgebreid relatienetwerk van advocaten en notarissen, zodat wij hen de meest geschikte persoon voor hun specifieke situatie kunnen adviseren en op die manier de drempel kunnen verlagen.”
Wat is het eerste advies dat u aan private banking-cliënten geeft?
Kurt Lamquet en Sofie Huyghe: “Het is verstandig er tijdig aan te beginnen en de situatie niet te laten sluimeren. Op die manier kan alles vlot worden gestructureerd en kunnen we bij alle partijen sneller voor zekerheid en gemoedsrust zorgen. De ervaring leert dat die duidelijkheid een enorme last van de schouders doet vallen.”
ing.be/privatebanking