Willy Naessens: Wie het een jaar volhoudt, blijft tot aan zijn pensioen

Willy Naessens, van kippenhouder tot grootindustrieel

Gelukkig wijzen veel naambordjes je de kortste weg, want de hoofdzetel van Industriebouw Willy Naessens zit flink weggestopt tussen de akkers en bietenvelden in het glooiend landschap van het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem, de toeganspoort naar de Vlaamse Ardennen. Het bedrijf draagt de naam van de flamboyante zakenman die de onderneming de voorbije kwarteeuw uitbouwde tot de grootste in zijn soort in de Benelux.

Willy Naessens, van kippenhouder tot grootindustrieelEen gedeelte van de kippenhokken waarmee Willy Naessens, naast de molen van zijn vader, zijn eerste stappen in de zakenwereld zette, staan er nog. Maar ook de kraan uit 1975 waarmee hij zijn allereerste zwembad bouwde is een stille getuige van het prille begin. Zijn moeder was bang dat hij als beginnende zelfstandige te veel schulden zou maken. Zijn vader waarschuwde de jonge Willy dat hij “nooit in de mis van 11 uur zou worden begraven, want dat hij regelrecht failliet zou gaan”. Vandaag telt de onderneming acht vestigingen in eigen land en staan er 1.000 mensen op de loonlijst. De kippenhouder en veevoederverkoper van toen is vandaag een succesvolle topindustrieel.

Vlaanderen Manger: Welk activiteiten vormen de hoofdmoot van de Willy Naessens Group?
Willy Naessens: “55% van onze omzet halen we uit de industrie- en kantorenbouw, waarvoor we betonen staalconstructies produceren. Daar kunnen we schitterende referenties voorleggen. Denk maar aan het nieuwe Volkswagen-gebouw in Vorst, de nieuwe terminal op de luchthaven Orly, het Parijse metrostation Austerlitz en het nieuwe postgebouw van Parijs. 33% van de omzet gaat naar fabricatieeenheden in onze acht verschillende vestigingen (Wortegem-Petegem, Willebroek, Geraardsbergen, Ninove, Oudenaarde-Leupegem, Dilsen-Stokkem, Heule en Hasselt). Naast de afdeling industriebouw zijn we vandaag al evenzeer gekend voor de bouw van privé-zwembaden (5%), stallenbouw (3%) en verkoop van industriële productiemachineonderdelen en veiligheidsmateriaal
voor de (auto)industrie (4%).”

Vlaanderen Manger: Uw onderneming produceert grotendeels voor het buitenland.
Willy Naessens: “Dat klopt. Meer dan 50% van de totale productie gaat naar export. 33% daarvan is voor Nederland bestemd, 22% gaat richting Frankrijk. We hebben momenteel referenties zat in Parijs en bezitten ook een fabriek in Roemenië. Ik ben een voorstander van verticale integratie. We kopen alles zelf: water, zand, cement, ijzer, steenslag en beton en we maken er fabrieken van. Zelfs het palen heien doen we zelf. We zijn de enige aannemer met speciaal vervoer voor kranen, van 70 tot 110 ton. Het rollend materieel bestaat uit 265 stuks! Ontwerpen, vervoeren, monteren,… niets is ons te moeilijk.”

Tevreden personeel

Vlaanderen Manger: Het bedrijf Willy Naessens staat erom bekend een erg klein personeelsverloop te hebben. Hoe verklaart u dat?
Willy Naessens, van kippenhouder tot grootindustrieelWilly Naessens: “Voor het merendeel van onze bedienden is Industriebouw Willy Naessens de eerste werkplek. De meisjes kwamen van school af en begonnen hier. Ze zijn er nog altijd. Ze worden hier dan ook in de watten gelegd. Het grootste deel van ons personeel bestaat echter uit arbeiders die we een eigen fabrieksopleiding geven. Over bedrijfstrouw gesproken: de eerste keer dat ik werknemers met een anciënniteit van meer dan 22 jaar een gratis reis naar Tunesië met hun partner aanbood, telde ik er acht. De tweede keer liep dat aantal al op tot 25 en nu zijn er al meer dan 100. Wie het hier een jaar volhoudt, blijft in de regel tot aan zijn pensioen. Het allerbelangrijkste is dat iedereen zich goed voelt.”

Vlaanderen Manger: Een bedrijfswagen helpt blijkbaar ook…
Willy Naessens: “Je kan je waardering als werkgever laten blijken door hen geregeld opslag te geven, maar wat bijzonder gevoelig ligt bij mijn mensen is een bedrijfswagen. Belonen met een chique wagen helpt inderdaad om ze hier te houden. Dat zien ze thuis ook graag. Ze moeten fier zijn over hun job. Ik heb dat er graag voor over: een beperkt verloop van personeel is voor onze onderneming van levensbelang, want industriële gebouwen optrekken of zwembaden plaatsen is maatwerk. Hoe méér ervaring een ploeg heeft, hoe hoger het rendement.”

“Terwijl ik van de chemotherapie bekwam, heb ik beslist dat, als ik zou genezen, de paardensport mijn ding zou worden.”

Vlaanderen Manger: Heeft u het moeilijk om iemand die niet voldoet te ontslaan?
Willy Naessens: “Waar je ook werkt, je moet meedraaien in het belang van het bedrijf. Dat bedrijf moet geld verdienen. Daarvoor doen we het ten slotte. Ik ben daar heel open over: 90% van de winst herinvesteer ik in het bedrijf. Alles wat hier staat aan materieel en aan gebouwen is minder dan tien jaar oud! De overige 10% is voor het personeel en de familie. Ik heb er dan ook geen moeite mee om iemand die niet voldoende rendeert, te ontslaan. Het zou tegenover de rest van de ploeg niet fair zijn om hem te houden.”

Geen familiale opvolging

Vlaanderen Manger: U bent al twee keer getroffen door lymfekanker. Denkt u daardoor anders als bedrijfsleider?
Willy Naessens: “Het is al 12 jaar geleden en ik heb de ziekte gelukkig telkens overwonnen. Terwijl ik van de buitenwereld geïsoleerd in mijn bed lag, van de chemotherapie bekwam en mijn leven overschouwde, moest ik vaststellen dat ik tot dan toe alleen maar had gewerkt en nooit tijd had gemaakt voor een hobby. Toen heb ik beslist dat, als ik zou genezen, de paardensport mijn ding zou worden. Voor wie hetzelfde overkomt als ikzelf heb ik één raad: ga zo snel mogelijk weer aan het werk. Dat kan het genezingsproces alleen maar bevorderen.”

Vlaanderen Manger: Heeft u uw opvolging in het bedrijf al voorbereid?
Willy Naessens
: “Ik heb een zoon, Sem, en een dochter, Veerle, maar in mijn bedrijf heb of ken ik geen familie. Tien jaar terug was ik met een buitenlands bedrijf in een ver gevorderde onderhandeling om de firma te verkopen. Een diepgaand gesprek met mijn kinderen bracht mij op andere ideeën. Ik besliste om mijn bedrijf toch niet van de hand te doen, maar wel om met de knapste koppen verder te werken. Eén van mijn opvolgers is Dirk De Roose. Een externe man die de Willy Naessens Group exploiteert. Sinds drie jaar is hij afgevaardigd bestuurder. Ik blijf voorzitter van de raad van bestuur.”

Vlaanderen Manger: Wat doet u nog zelf in uw onderneming?
Willy Naessens: “Er op toekijken dat ze niet met mijn geld gaan lopen! (bulderlach). Ik doe dat door balansbesprekingen  te houden, per directeur en per deelbedrijf. Ik help de lange termijnstrategie mee bepalen en neem de pr-functie waar. Van aangetekende brieven die bij het bedrijf binnenkomen, moet ik binnen het uur een kopie hebben. En bij alle klanten van meer dan 1,25 miljoen euro ga ik nog persoonlijk mee. Dat blijft veruit één van de leukste kanten van mijn job.”

B.V.C.

Eerdere Artikelen