Het leven na Jules Destrooper voor de familie Destrooper – “We blijven kiezen voor kwaliteit”

“Ik heb alle mogelijkheden afgetast om Jules Destrooper alleen verder te zetten, maar dat bleek onhaalbaar.” Patriek Destrooper.
“Ik heb alle mogelijkheden afgetast om Jules Destrooper alleen verder te zetten, maar dat bleek onhaalbaar.”
Patriek Destrooper.

 

Passie voor koekjes en voeding: het zit de familie Destrooper in het bloed. Kan het ook anders, met een familiale traditie die teruggaat tot 1886 en een onderneming die tot voor kort werd geleid door de vierde generatie? Met de verkoop van Jules Destrooper aan de familiale holding GT&CO (Vandermarliere) werd eind april een punt achter de familiale leiding van het bedrijf gezet. Toch kijken Patriek Destrooper en zijn kinderen Laurent en Sophie ambitieus vooruit. “We kunnen ons nu voluit toeleggen op andere projecten waar we al een tijdje mee bezig waren.”

M.M.: Meneer Destrooper, in de media werd gewag gemaakt van een echte broedertwist en een diepgewortelde familiale vete. Is de soep werkelijk zo heet als ze werd opgediend?
Patriek Destrooper: “Bepaalde krantenkoppen hebben me nogal verbaasd. Net als mijn broer Peter had ik tot voor kort 50 procent van de aandelen in handen. Toen mijn broer ruim drie maanden geleden te kennen gaf zijn aandelen te willen verkopen, heb ik alleen gebruik gemaakt van mijn voorkooprecht. Ik heb alle mogelijkheden afgetast om het bedrijf alleen verder te zetten, maar dat bleek onhaalbaar. Vervolgens heb ik drie maanden lang gezocht naar de best mogelijke overnemer voor het bedrijf: geen koekjesgigant, maar wel een onderneming die toeliet om al onze medewerkers aan boord te houden en waar de productie van het bedrijf op dezelfde manier zou kunnen doorgaan. De deal is dus zeker niet in een paar uur beklonken, zoals bepaalde media suggereerden. Dat kan ook niet, als je er het maximale voor je bedrijf probeert uit te halen. Wat mij betreft is er zeker geen sprake van een haatrelatie met mijn broer. Meer wil ik daar eigenlijk niet over kwijt: spreken is zilver, zwijgen is goud.”

M.M.: Welke les trekt u uit dit hele verhaal?
Patriek Destrooper: “Als mijn beide kinderen ooit in mijn zaak stappen, zal ik meteen werk maken van een duidelijk familiecharter, waarin alle afspraken en regels duidelijk zullen vermeld staan. Mochten we bij Jules Destrooper op zo’n charter hebben kunnen terugvallen, was er nooit zoveel heisa geweest.”

“Emotionele gebeurtenis”
M.M.: Ook uw beide kinderen hebben een grote affiniteit met de koekjesfabriek. Hoe hebben jullie dit hele verhaal beleefd?
Laurent Destrooper: “Eigenlijk zijn we zowat tussen de koekjes opgegroeid, want we woonden bij de fabriek. Onze ouders hebben lang in de productie gestaan, waardoor we toch een sterke voeling hadden met het product. We zien de overname als een speciale, best wel emotionele gebeurtenis, maar bekijken er tegelijk vooral de positieve kant van. Je kan niet eeuwig eigenaar van een bedrijf blijven: als de overname nu niet was gebeurd, dan misschien sowieso wel in een later stadium.”
Sophie Destrooper: “Net omwille van onze hechte band met de koekjesfabriek stond het voor mij al vroeg vast om later in de voedingsbranche te gaan werken. Daar heb ik bij mijn studiekeuze ook rekening mee gehouden: eerst volgde ik kmo-management, gevolgd door een master handelswetenschappen. Het was een bewuste keuze om mijn eerste werkervaring niet in het bedrijf van mijn vader te doen, maar wel in een ander familiebedrijf. Bij het Nederlandse Concorp-groep, de derde grootste snoepfabrikant van Nederland, krijg ik die kans.”

M.M.: Wat doet u precies bij Concorp?
Sophie Destrooper: “Ik ben, als key account, verantwoordelijk voor de Belgische markt. Concreet komt het erop neer een uniek snoepconcept te lanceren in België. Candy Cars is een uniek snoepconcept van lekkere fruit- en winegums in de vorm van leuke autootjes, waarmee we ook fun willen creëren naar de consument. Daarnaast staan we gekend om onze unieke verpakking in de vorm van hersluitbare doosjes. Ze worden nu al verkocht en enthousiast onthaald bij Okay, het is de bedoeling het concept ook bij de andere supermarktketens te lanceren. Ik ben het bedrijf dankbaar dat ze mij de kans geven deze ervaring op te doen.”

M.M.: Intussen zit de familie ook al jarenlang met beide voeten in de koffiebranche. Hoe is dat gegaan?
Laurent Destrooper: “De ene dag studeerde ik nog, de andere dag betrok mijn vader me bij de onderhandelingen over de overname van koffiebranderij ’t Molentje. Sindsdien doe ik daar alles in eigen beheer: van de aankoop van de koffiebonen over het branden zelf tot de commercialisering. Onze productie is momenteel gevestigd in Roeselare, maar we hebben ook een winkel in Langemark die we op korte termijn willen moderniseren. Van zodra die shop af is, kunnen we het concept eventueel ook in andere steden gaan neerzetten.”

M.M.: Intussen heeft de familie er wel voor gezorgd dat de naam Destrooper ook na de verkoop van Jules Destrooper onlosmakelijk met koekjes zal verbonden blijven?
Patriek:  “Klopt. Twaalf jaar geleden zijn we onder Hanssens (dochterbedrijf van Jules Destrooper) gestart met de productie van Noble Chocolates, pralines voor het premium segment. In 2004 heb ik dat merk uit Destrooper gehaald om het zelf verder uit te bouwen. Intussen zijn we ook begonnen met Noble Savoury, waarmee we kaaskoekjes produceren op basis van oude gerijpte kazen en boter. Het is de bedoeling voor deze producten op termijn ook een ‘on the go’-concept uit te rollen: daarmee mikken we op de brede markt en een hoge rotatie. Op die manier hebben we dus niet alleen een oplossing voor de koffiepauze, maar ook voor het aperitiefmoment. Het is de bedoeling dat Sophie over enkele jaren het bedrijf komt versterken. Intussen is het mooi meegenomen dat we een uitstekende relatie met Concorp hebben opgebouwd en van interessante synergieën kunnen genieten: we spreken namelijk dezelfde doelgroep aan en hebben een complementaire actieradius.”

M.M.: Alsof dat nog niet genoeg is, ontvangen jullie in Brugge ook een heel internationaal publiek in bed & breakfast ‘Number 11’?
Patriek: “Toen we enkele jaren geleden te gast waren in dit prachtig historisch pand, zei ik tegen de toenmalige eigenaars meteen dat ik ervan droomde dat het van mij zou zijn. Twee dagen later was de verkoop beklonken. We beschikken hier over 3 kamers en 1 suite. Het is de bedoeling onze gasten te verwennen met de verschillende producten die we zelf maken (koffie, pralines en kaaskoekjes),  zodat die mensen zich kunnen ontpoppen tot internationale ambassadeurs van onze merken. Daar zullen ook Jules Destrooper-koekjes bij zijn, ja (lacht). Het blijven lekkere koekjes, he.”

Bart Vancauwenberghe
(Foto: Pieter Clicteur)

Eerdere Artikelen