Burgemeester Kurt Vanryckeghem – “Blauwpoort-site komt er sowieso”

burgemeester Waregem werken aan Zuid boulevard

Ondernemen in Waregem? Het is een idee dat tientallen bedrijven aanspreekt. Tot hun grote spijt dienen burgemeester Kurt Vanryckeghem en het schepencollege helaas heel wat aanvragen te weigeren. Met de ontwikkeling van de sites Transvaal en Groenbek is de stad wel volop bezig extra bedrijfsruimte te creëren. Dé missing link is voorlopig de site Blauwpoort. “Het is ongelooflijk jammer dat we de procedure voor de ontwikkeling van deze zone weer quasi vanaf nul moeten beginnen, vooral voor de  talrijke Waregemse bedrijven die zo graag willen uitbreiden of herlokaliseren.”

"We zullen de 400 extra parkeerplaatsen van de Zuidboulevard uitstekend kunnen gebruiken." Burgemeester Kurt Vanryckeghem.
“We zullen de 400 extra parkeerplaatsen van de Zuidboulevard uitstekend kunnen gebruiken.” Burgemeester Kurt Vanryckeghem.

M.M.: Waardoor is de ontwikkeling van de site Blauwpoort (tijdelijk) stilgevallen?
Burgemeester Kurt Vanryckeghem: “Een aantal buurtbewoners is naar de Raad van State gestapt. Die oordeelde dat we de nood aan extra bedrijfsruimte onvoldoende konden bewijzen en had oren naar het argument van de klagers als zou het om landschappelijk waardevol gebied gaan. Absurde redenen, naar mijn mening, maar dat neemt niet weg dat we inmiddels volop bezig zijn om de procedure weer op te starten. We maken ons sterk dat daar sowieso nieuwe ruimte voor bedrijven komt, maar beseffen anderzijds wel dat deze site van 35 hectare (bestemd voor ondernemingen met nood aan grond groter dan 1 ha) het laatste stuk grond is dat we voor ondernemingen kunnen ontwikkelen, want dan zullen we het verzadigingspunt bereikt hebben. In overleg met de bedrijven kunnen we in de toekomst de bestaande bedrijvenzones dan moderniseren.”

M.M.: Hoe zit het met de bezettingsgraad van de zones Groenbek en Transvaal?
“Transvaal, ontwikkeld in samenwerking met intercommunale WVI, geeft ruimte aan 15 ondernemingen en is quasi volledig verkocht. Daarnaast is er nog een bedrijvenverzamelgebouw, waar al 4 van de 8 units verkocht zijn. Het project Groenbek, in samenwerking met Leiedal, loopt uitstekend: er is al heel wat ruimte verkocht. Dit wordt een goed uitgeruste kmo-zone, waarvan de oppervlakte van de kavels varieert van 4000 m² tot 1 hectare.”

M.M.: De Zuidboulevard wordt binnenkort het nieuwste paradepaardje van de stad. Wat is de grootste meerwaarde van dit project?
“We hopen dat alles tegen Pasen 2016 afgewerkt zal zijn. Dan spreken we over een totaalplaatje van woongelegenheden, een boulevard naar het stadscentrum, een nieuwe bib en, vooral, de broodnodige extra parking. We zullen die 400 extra plaatsen uitstekend kunnen gebruiken gezien dit een heel compacte stad is waar veel mensen in het centrum werkzaam zijn. Bewust is er in de Zuidboulevard relatief weinig commerciële ruimte voorzien, die dan nog grotendeels wordt ingenomen door KBC. We doen dat om voldoende mogelijkheden te creëren voor de renovatie van winkelcentrum het Pand, dat na bijna 40 jaar aan een grondige upgrade toe is. Dit wordt het volgende grote project, waarvoor een denktank grondig zal brainstormen om met het meest passende concept voor de dag te komen. Eigenlijk is ons commercieel centrum nu wat te groot, zeker gezien winkels aan de rand van de stad en fenomenen zoals online shopping de concurrentie gevoelig hebben aangewakkerd.”

M.M.: Wat gebeurt er in de deelgemeenten?
“Tijdens de voorbije legislaturen hebben we aanzienlijk geïnvesteerd in Beveren-Leie en Desselgem, nu pakken we het centrum van Sint-Eloois-Vijve aan, onder meer met de aanleg van een nieuw dorpsplein. Het blijft overigens een permanente uitdaging om het evenwicht tussen extra woongelegenheid en leefbaarheid te bewaren, maar op dat vlak mag de Waregemnaar niet klagen. Met Park Baron Casier en de groene long aan de stadionvijvers laten we onze bewoners letterlijk herademen.”

M.M.: Intussen blijft Waregem natuurlijk ook de stad van de paardensport en SV Zulte Waregem?
“De voetbalploeg heeft ons de jongste jaren, met knappe sportieve prestaties, nadrukkelijker op de kaart gezet. De vernieuwing van het stadion kost de burger niets, want de gemeentebelasting blijft al 13 jaar onveranderd op hetzelfde lage niveau van 6,8%. Dat lukt door de gronden rond het stadion vrij te geven voor commerciële ontwikkeling, zodat de opbrengst daarvan naar het Regenboogstadion kan gaan. We hebben een gelijkaardig concept toegepast voor Waregem Expo en het Bloso-complex: wij stellen de gronden ter beschikking, zij bouwen en exploiteren. Nu pakken we ook de hippodroom aan: er komt een permanente nieuwe, multifunctionele tribune en andere moderne faciliteiten, waardoor de accommodatie ook voor tal van andere doeleinden kan worden gebruikt. De ambitie is telkens om via een inventieve aanpak zoveel mogelijk te realiseren, met zo weinig mogelijk centen.”

Bart Vancauwenberghe

Foto’s: Tiny Bogaerts

Eerdere Artikelen