Burgemeester Tania De Jonge – “Acute nood aan extra bedrijfsruimtes”

Burgemeester Tania De Jonge: "Tegen eind dit jaar willen we alle gronden hebben verworven voor het bedrijventerrein langs de expresweg N45."
Burgemeester Tania De Jonge: “Tegen eind dit jaar willen we alle gronden hebben verworven voor het bedrijventerrein langs de expresweg N45.”

 

Allerheiligen 2015 was een speciale dag in het leven van Tania De Jonge. Op die dag verving de Open VLD-politica Michel Casteur als burgemeester van Ninove. Op economisch vlak zet ze samen met het schepencollege in op de realisatie van drie grote pijlers, waaronder de creatie van extra bedrijventerreinen.

M.M.: Gefeliciteerd met uw benoeming! Met welk gevoel begint u eraan?

Tania De Jonge: “Ik had als schepen al belangrijke verantwoordelijkheden, zoals onder meer ruimtelijke ordening en lokale economie. Als burgemeester komt daar meer dan ooit het aspect integrale veiligheid bij. Samen met onder meer brandweer en politie wil ik het veiligheidsgevoel in Ninove versterken. Daarvoor zullen we onder meer extra camera’s installeren, ook op bedrijventerreinen. Het is ook de bedoeling buurtinformatienetwerken voor burgers en zelfstandigen op te starten. Daarnaast blijf ik alles wat lokale economie betreft, van nabij opvolgen. Schepen Alain Triest is nu bevoegd voor dit beleidsdomein en zal de geplande acties en beleidsintenties verder zetten.”

M.M.: Welke accenten wil u leggen in de lokale economie?

“Het is de bedoeling sterk in te zetten op drie pijlers. Zo willen we werk maken van de handelskernversterking en Ninove meer dan ooit op de kaart zetten als winkelcentrum. Ook de creatie van de lokale geschenkbon, waar al zowat 100 kleinhandelaars op hebben ingetekend, is een stap in de goede richting. Op vlak van bedrijventerreinen, hebben we één belangrijke prioriteit: de ontwikkeling van 23 hectare bedrijventerrein langs de expresweg N45, waar we ongeveer twintig ondernemingen zullen kunnen huisvesten. Omwille van de gunstige locatie, op circa 10 minuten van de E40, is de interesse voor die zone enorm. Tegen eind dit jaar willen we alle gronden hebben verworven. Begin volgend jaar starten we met het ontwerp voor de aanleg van de wegenis, om hopelijk begin 2017 de eerste bedrijven er te mogen verwelkomen. De intercommunale Solva ondersteunt dit project. Ook aan de Kapittelstraat in Appelterre hebben we ruimte voor zes bedrijven gecreëerd. De toewijzing volgt nog dit jaar, er zijn maar liefst 37 kandidaten. De jongste jaren hebben we overigens diverse bedrijvenverenigingen opgericht, wat de communicatie tussen ondernemers en stad vlotter doet verlopen.”

M.M.: Wat is de derde pijler van het economisch plan?

“Dat is de ondersteuning van onze horecazaken. We hebben hiervoor een nieuwe brochure opgemaakt, waarin onder meer een belangrijk informatief luik is voorzien rond hygiënische aspecten, (voedsel)veiligheid en drankvergunningen. Op die manier willen we uitbaters wegwijs maken in de belangrijkste horecareglementeringen. De brochure omvat ook talrijke tips voor een goede exploitatie van een handelszaak.

M.M.: Welke plannen zijn er voor de Fabelta-site?

“Deze locatie zal – in samenwerking met de provincie, het Vlaams gewest en de grondeigenaar –  worden omgevormd tot een woon- en zorgzone. Deze sterk vervuilde site dient evenwel eerst nog te worden gesaneerd, waarna we met de eigenlijke ontwikkeling kunnen starten. Het is één van de initiatieven die onze ‘stad op mensenmaat’ nog aantrekkelijker moet maken voor potentiële nieuwe inwoners.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen