Burgemeester Joeri De Maertelaere – “Ligging is een geweldige troef”

foto VM55 Evergem_dsc_0052_low

De gemeente Evergem is de voorbije jaren sterk gegroeid: van ongeveer 30.000 naar bijna 35.000 inwoners op iets meer dan 10 jaar. “Nu kiezen we voor een tragere groei,” aldus burgemeester Joeri De Maertelaere. ” We snijden de komende jaren geen woonuitbreidingsgebied aan en zelfs de woongebieden willen we maar gefaseerd laten verkavelen.”

Burgemeester Joeri De Maertelaere: "Via een tonnagebeperking willen we zoveel mogelijk vrachtverkeer uit het centrum houden."
Burgemeester Joeri De Maertelaere: “Via een tonnagebeperking willen we zoveel mogelijk vrachtverkeer uit het centrum houden.”

Is de nabijheid van de haven eerder een zegen dan een belasting?

“Absoluut. De ligging van onze gemeente is economisch een geweldige troef: vlakbij de R4-west rond Gent, in de onmiddellijke nabijheid van de N49 Knokke-Antwerpen en vlakbij de op- en afritten van de autosnelwegen, zowel naar Brussel als naar de kust. Bovendien werken we correct samen met zowel het haven- als het stadsbestuur.”

Hoe groot is de impact van de haven op de werkgelegenheid?

“Het 32 kilometer lange kanaal Gent-Terneuzen en ook de haven staan in onze gemeente garant voor een zeer hoge graad van tewerkstelling. De werkloosheidsgraad (5,48%) en werkzaamheidsgraad (75,9%) zijn aanzienlijk beter dan het Vlaamse gemiddelde. Die werkgelegenheid en de aanwezigheid van bedrijven zorgen in budgettair moeilijke tijden ook voor een financiële buffer voor onze gemeente.”

Hoe probeert u ondernemingen aan te trekken?

“Er zijn de bestaande bedrijventerreinen Durmakker en de Nest. Daarnaast zijn er nog heel wat te realiseren bedrijventerreinen beschikbaar op ons grondgebied (100 hectaren Rieme-Noord,  55 hectaren op de Grote Nest, 400 hectaren aan de Kluizendokken, waarvan een deel op ons grondgebied). In totaal gaat het om ruim 250 ha bedrijventerreinen, tussen de R4-west en het kanaal. Gunstig is dat zowel vervoer over de weg, per spoor als per schip mogelijk is. Een troef naar mogelijke investeerders is ook dat de nog te ontwikkelen industrieterreinen op het grondgebied van onze gemeente niet onder het toepassingsgebied van de wet-Major op de havenarbeid vallen. Het bestaande bedrijventerrein Durmakker kreeg een tweede ontsluiting langsheen de N9. Er is een kmo-zone langs de Langendam in Sleidinge en langs de Hooiwege in Sleidinge.”

Welke nadelen zijn verbonden aan deze economische ontwikkeling?

“Die situeren zich vooral op vlak van mobiliteit. In elk van onze dorpskernen willen we een scheiding tussen het woon- en werkverkeer voor de veiligheid van onze inwoners, waaronder heel wat kinderen die met de fiets naar school gaan. In Rieme werken we al enkele jaren met een vrachtwagensluis. In Langerbrugge komt er een ontsluitingsweg tussen de Gentweg en de  Langerbruggekaai en een fysieke barrière ter hoogte van de Kluizensesteenweg.  In Belzele willen we de rechtstreekse ontsluiting voor het vrachtwagenverkeer onmogelijk maken tussen het industrieterrein Durmakker en de dorpskern.”

“Ook in Evergem-centrum willen we, door middel van een tonnagebeperking, vermijden dat het vrachtverkeer uit de Durmakker langs de dorpskern de kortste weg naar de R4 neemt, in plaats van langs de N456. In onze kanaaldorpen Rieme, Langerbrugge, Kerkbrugge en Doornzele, allen gelegen tussen de R4-west en het kanaal Gent-Terneuzen, willen we de leefbaarheid en woonkwaliteit verbeteren. Dit zullen we doen door het economische verkeer uit de woonstraten te houden, maar ook door de ontwikkeling van koppelingsgebieden. Dit zijn groene buffers tussen wonen en industrie.”

 

Eerdere Artikelen