ArcelorMittal Gent – “Wij spreken de taal van hoogtechnologisch en duurzaam staal”

Matthieu Jehl en Kristian Notebaert.
Kristian Notebaert, Guy Bontinck, Geert Verbeeck en Matthieu Jehl.

Dé referentiefabriek voor de staalindustrie: dat is ArcelorMittal Gent ten voeten uit. Bij de site aan de John Kennedylaan werken dagelijks 4600 medewerkers om hoogwaardige staalproducten te leveren aan de auto-industrie, de bouwnijverheid en tal van andere industriële sectoren. Dat gebeurt, meer dan ooit, met een enorme focus op innovatie, duurzaamheid en maximale ontwikkelingskansen voor het personeel. “Bovendien wijzen onafhankelijke externe audits uit dat wij zowel qua energie-efficiëntie als qua CO2-uitstoot een ‘benchmark’-bedrijf voor onze sector zijn,” zegt CEO Matthieu Jehl.Arcelor Mittal

“Onze vlakstaalproductie kenmerkt zich door een enorm innovatievermogen,” zeggen CEO Matthieu Jehl en Kristian Notebaert (COO Finishing, ‘koude fase van de staalbewerking’).  Zo betrekken autoconstructeurs ons bij hun uitdaging waarbij de wagen van de toekomst (2020) nog maar 95 gram CO2 per km mag uitstoten. In dat kader hebben wij het Fortiform®-assortiment ontwikkeld, waarbij ons staal borg staat voor een even stevig, maar lichter koetswerk. Bij staal zijn de sterkte en de vervormbaarheid cruciaal. Doordat we nu in staat zijn zelfs de sterkste staalsoorten naar wens te vervormen, kunnen we bijdragen tot de gevraagde gewichtsverlaging van auto’s.   Daardoor zullen de auto’s minder benzine of diesel verbruiken en minder uitlaatgassen uitstoten.”

Vernieuwingskracht

“Onze inspanningen voor de automobielindustrie zijn nog maar één voorbeeld van onze grote vernieuwingskracht,” vult Geert Verbeeck (COO Primary, ‘warme fase van de staalbewerking’) aan. “Ook voor de bouw en andere industrieën zal staal zich ontpoppen tot hét materiaal van de 21ste eeuw. Het ligt aan de basis van talrijke ontwikkelingsmogelijkheden.”

“Maar liefst 56 % van wat wij vorig jaar aan de markt hebben geleverd, zijn producten die zeven jaar geleden nog niet bestonden. Beter kan je onze inspanningen inzake productinnovatie niet illustreren,” aldus Country Manager Jan Cornelis.

Natuurlijk productArcelor Mittal

Wat wel eens wordt vergeten, is dat staal het resultaat is van natuurlijke producten. Kristian Notebaert: “Staal is eigenlijk een ijzerlegering van diverse componenten, waar de oxides uit moeten worden gehaald door toevoeging van cokes. Aan de basis liggen ijzerertsen (verbindingen van ijzer en zuurstof) die wij vanuit verschillende continenten importeren. Staal is het resultaat van een thermisch en een chemisch proces. Tijdens dit laatste wordt de zuurstof die wordt onttrokken aan het ijzererts aan de aanwezige koolstof in de cokes gebonden, waardoor CO2 ontstaat. Voor 1 ton staal wordt 1,8 ton CO2 geproduceerd (circa 80 % als gevolg van chemische reacties in de hoogovens,  circa 20 % als gevolg van energieverbruik).  Elke ton staal kan op het einde van de levenscyclus volledig gerecycleerd worden.”

Voorbeeld inzake energie-efficiëntie

Op het vlak van energie-efficiëntie is ArcelorMittal Gent een benchmark-bedrijf, zo wijst een externe audit in opdracht van de overheid uit. “In vergelijking met de ideale staalfabriek, die overigens alleen puur theoretisch bestaat, zouden wij een optimalisatiepotentieel van 6 % hebben,” legt Jan Cornelis uit. “Daarmee behoren wij wereldwijd tot de absolute top. Die uitstekende score danken wij aan een minimaal brandstoffen- en grondstoffenverbruik, en aan het feit dat wij een volledig geïntegreerd bedrijf zijn, waarbij alle afdelingen naadloos op elkaar aansluiten. Zo kunnen wij de transportkosten beperkt houden, de productiviteit optimaliseren en op die manier de hoge loonkost compenseren.”

Anderzijds volstaan die aanzienlijke investeringen niet om aan de Europese CO2-normen voor de algemene industrie te voldoen. Matthieu Jehl: “Die normen zijn voor een staalbedrijf onhaalbaar, gezien het specifieke karakter van ons chemisch proces. Daarom hopen wij dat Europa zo snel mogelijk een aangepaste normering voor onze sector concretiseert in een wetgeving, zodat wij als wereldwijd benchmark-bedrijf dat blijft streven naar verbetering, gratis CO2-rechten kunnen bekomen. Met de huidige wetgeving zullen wij genoodzaakt zijn om tegen 2020 1/3 van onze CO2-rechten aan te kopen, wat eigenlijk contraproductief werkt. De impact daarvan op onze productiekost brengt onze concurrentiële positie en verdere ontwikkeling in gevaar.”

Personeel

ArcelorMittal Gent is van goudwaarde voor de werkgelegenheid in de wijde Gentse regio. “Ons aanwervingsbeleid werkt als een perpetuum mobile, waarbij we streven naar continue verbetering en efficiëntiewinst zonder afdankingsgolven,” stipt HR-directeur Guy Bontinck aan. “Dankzij die aanpak zijn alle leeftijdscategorieën van de actieve beroepsbevolking evenwichtig vertegenwoordigd, kunnen we sociaalvriendelijke aanpassingen doorvoeren en de kennisoverdracht binnen onze organisatie systematisch laten verlopen. Door de continue innovatiedrang, ook op het vlak van processen, moeten we inderdaad soms bepaalde banen schrappen, maar scheppen we tegelijk ruimte voor nieuwe profielen die nauw aansluiten bij het hoogtechnologisch productieproces van ons bedrijf.”

De staalreus onderhoudt uitstekende contacten met tal van onderwijsinstellingen en laat jongeren via stages, thesissen, werkplekleren, jobdagen, bedrijfsbezoeken en gastcolleges kennismaken met de talrijke mogelijkheden die het bedrijf hen kan bieden. “Van doctors in de wetenschap tot laaggeschoolden: wij geven iedereen de kans via specifieke opleidingen te groeien binnen ons bedrijf en op die manier bij te dragen tot onze almaar sterkere marktpositie. In 2013 besteedden we trouwens 5,3 % van onze totale loonmassa aan opleiding en vorming.”

FICHE

  • Investeringsportefeuille: jaarlijks 90 tot 100 miljoen euro op de site in Gent, waarvan 33 % aan innovatie en 15 % aan de verbetering van milieuprestaties (waarvoor ArcelorMittal het Oost-Vlaams Milieucharter kreeg).
  • Productie: 4,9 miljoen ton staal in 2013.
  • Aantal eigen medewerkers: 4600. “Daarnaast werken dagelijks circa 1050 externen (onderhoud, reiniging, …) op onze site en bieden wij indirect werk aan nog eens dubbel zoveel mensen.”
  • Toegevoegde waarde voor de Vlaamse economie: meer dan 1 miljard euro.

ArcelorMittal Gent
John Kennedylaan 51 – 9042 Gent – T 09 347 31 11
info.gent@arcelormittal.comgent.arcelormittal.com

Eerdere Artikelen