Grote internationale schommelingen in zowel het prijsniveau als de beschikbaarheid van staal drijven vele Europese staalbouwers tot wanhoop. Alleen bedrijven die zeer nauwgezet anticiperen op de internationale ontwikkelingen, slagen erin om de krappe opleveringstermijnen en strikte prijsafspraken met eindklanten te respecteren. Eén daarvan is Liebaert Staalbouw uit Houthalen-Helchteren. “Door op het juiste moment grote stocks aan te leggen en te investeren in eigen verwerkingsinstallaties, kunnen we onze flexibiliteit behouden en alle afspraken nakomen,” zegt afgevaardigd bestuurder Stefan Liebaert. “Dat is nochtans geen sinecure.”
Eén van de maatregelen die Liebaert Staalbouw neemt om in te spelen op de sterk variërende aanvoer van staal, is de investering in een gloednieuwe zaagen boorstraat. Het bedrijf legt hiervoor ongeveer een miljoen euro op tafel. “Hierdoor kunnen we lange staalprofielen aankopen en die vervolgens zelf verwerken volgens specifieke doeleinden,” zegt Stefan Liebaert. “Hierdoor moeten we niet meer wachten tot de kortere profielen ons kant-en-klaar worden aangeleverd. Bovendien zal de nieuwe software in deze installatie het proces nog versnellen en verbeteren. Het is een investering in de toekomst.” Liebaert Staalbouw heeft hierdoor een betere grip op het hele bouwproces. Vanaf de levering van het basismateriaal, over het ontwerp, tot de uitvoering van het project, kunnen alle elementen volledig in eigen handen worden genomen. “Dit laat ons toe om de productie perfect te organiseren en wachttijden tot een minimum beperken. De investeringen die nodig zijn om deze service en kwaliteitsgaranties te kunnen blijven bieden, moeten nochtans elk jaar herhaald worden. We volgen hiervoor duidelijke investeringstrajecten, waarbij ons materieel regelmatig vervangen wordt door meer efficiënte hulpmiddelen. Onze oudste kraan is bijvoorbeeld amper tien jaar.
Brandveilig staal
Op die manier houdt Liebaert Staalbouw zich keurig overeind, en dit ondanks de conjunctuurschommelingen en vooroordelen waar de sector moet tegenop boksen. “We moeten inderdaad ook nog afrekenen met enkele hardnekkige misverstanden,” stelt Stefan Liebaert. “Zo wordt wel eens verteld dat de brandveiligheid van staal lager zou zijn dan die van andere constructietechnieken. Dat is niet juist. Allicht ontstaat die foutieve perceptie omdat de brandveilige laag, die op staal wordt aangebracht, voor een leek niet altijd zichtbaar is. Het bewijs is duidelijk na een brand. Je kan dan duidelijk zien dat het staal vaak nog in perfecte staat verkeert, terwijl het beton getroffen blijkt door in eerste instantie haast onzichtbaar betonrot. Daar komt nog bij dat de architecten in ons land nogal ‘beton-minded’ worden opgeleid. Met andere woorden, wie zich momenteel in onze sector wil handhaven, moet heel sterk uit de hoek komen. Maar wij durven die uitdaging met een gerust hart aangaan,” besluit Stefan Liebaert.