Bedrijven bijstaan in volledige keten van kunststofverwerking

Cel Kunststoffen, onderzoeksgroep van de Katholieke Hogeschool Limburg

Het team van Cel kunststoffen op een rij: (v.l.n.r.) Ir. Ludo Naelaerts, Karin Nelissen, ing. John Bijnens, ing. Robin Vandebroek en ing. Koen Libens.

Dienstverlening aan het bedrijfsleven is een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke taak van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLIM). Bedrijven die actief zijn in kunststofverwerking kunnen daardoor beroep doen op Cel Kunststoffen. Het kenniscentrum beschikt over expertise in alle onderdelen van kunststofverwerking.

Cel KunststoffenCel Kunststoffen houdt zich onder meer bezig met vloeisimulaties van spuitgietmatrijzen, het bepalen van materiaaleigenschappen en onderzoek naar spuitgietproblemen en naar dataoverdracht tussen CAD/CAM-systemen. “We zijn actief in de volledige keten van kunststofverwerking,” zegt Ir. Ludo Naelaerts, projectcoördinator van Cel Kunststoffen.  “Vanaf het productdesign over matrijsontwikkeling tot proefspuitingen. Dankzij onze apparatuur en knowhow kunnen we de matrijsvorm en benodigde procesparameters op voorhand via simulatie controleren. Met vloeisimulaties kan men allerlei problemen voorkomen. Deze aanpak is efficiënter en kost minder tijd en geld dan het proefondervindelijk sleutelen aan matrijzen. Voor spuitgietbedrijven is dit dikwijls een eerste reactie wanneer de kwaliteit niet volstaat.” Veel bedrijven beschikken meestal niet over de juiste testtoestellen en knowhow om goede oplossingen te zoeken als er materiaalproblemen zijn met kunststofproducten of de ontwikkeling ervan. “Wij hebben die apparatuur en kennis wel en helpen ondernemingen graag verder,” aldus Ludo Naelaerts. “Onze expertise omvat Computer Aided Engineering, een materialenlab voor mechanisch, thermisch, rheologisch en optisch onderzoek en speciale spuitgiettechnieken. We beschikken daarvoor onder meer over drie multifunctionele spuitgietmachines, uitgerust voor het spuiten van dunwandige producten, 2K, gasinjectie, waterinjectie en rubberverwerking, een testextruder en CNCmachines voor matrijsconstructie.”

Europese en provinciale subsidies

Cel KunststoffenCel Kunststoffen stelt zich al meer dan tien jaar ten dienste van bedrijven in de kunststofverwerking. De afdeling werd in 1996 opgericht en krijgt financiële steun van de Europese Unie (EFRO) en de provincie Limburg. “Dankzij deze subsidies betalen doelstelling-2-bedrijven 40% van de kostprijs van projecten, die ze door ons laten uitvoeren,” beklemtoont Ir. Ludo Naelaerts. “Wekelijks realiseren we twee tot drie nieuwe projecten. We zijn als kenniscentrum ook erkend door het IWT, het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen. Daardoor zijn we een interessante partner voor innovatieve projecten.”

Technologiecentrum

Over enkele maanden verhuist Cel Kunststoffen naar het Technologiecentrum, een samenwerkingsproject tussen de hogescholen KHLIM en XIOS dat momenteel op de campus Diepenbeek wordt gebouwd. Naast Cel Kunststoffen krijgen ook EMAP (Elektromechanica), het Verpakkingscentrum, NuTeC (Nucleaire Technologie), de Technologiepool, de Onderzoeksgroep Bouwkunde en ACRO (Automatisering Centrum Research en Opleiding) er onderdak.

Info: tel.: 011/300.488,
www.celkunststoffen.khlim.be.

S.K.

Eerdere Artikelen