Limburg heeft met ‘Different Hotels’ sinds kort een eerste echte hotelgroep. Die telt vijf hotels: drie reeds bestaande en twee nieuwe viersterrenhotels, die eind volgend jaar in Genk en Tongeren worden gebouwd. “Limburg moet volop de kaart van het toerisme trekken,” zegt Peter Geurden, afgevaardigd bestuurder van Different Hotels, “want de toeristische sector is een belangrijke groeipool.”
“Er worden momenteel heel wat inspanningen gedaan vanuit de provincie om het toerisme verder te ontwikkelen en te promoten,” vindt Peter Geurden. “Denk maar aan projecten zoals het Land van Ooit, de Ethias Arena, Plopsa Indoor,… Limburg begint nu pas te ontdekken dat investeren in toerisme noodzakelijk is. Toerisme is een industrie die voor heel wat tewerkstelling kan zorgen, die zorgt voor nieuwe economische initiatieven. Andere provincies doen al heel lang veel inspanningen om hun streek of regio te promoten. Wij moeten ook volop de kaart trekken van het toerisme.” Uit verschillende studies blijkt immers dat het in Limburg aan een goed hotelaanbod ontbreekt. Het net over de grens gelegen Maastricht telt liefst 20 viersterrenhotels, in heel Limburg zijn er maar negen.
LRM investeert
Opmerkelijk is dat ook de LRM investeert in de toeristische sector. “Voor het eerst in zijn bestaan doet de LRM een investering in een horecaproject,” aldus Peter Geurden. “Banken zijn erg terughoudend om initiatieven in de horeca te financieren. Wij hebben de LRM kunnen overtuigen om te investeren in deze sector. De LRM participeert op het niveau van de holding van onze hotelgroep.” De totale investering bedraagt 10,5 miljoen euro, waarvan de LRM 2,1 miljoen in de vorm van 38% van de aandelen in de holding Different Hotels voor haar rekening neemt. Daarmee levert de LRM een bijdrage aan het zakelijk en toeristisch weefsel in Limburg. Peter Geurden: “Uiteraard hoopt de LRM op een zekere return en behoorlijk rendement. Samen streven wij naar een steviger imago van Limburg als toeristische trekpleister.”
Hogere eisen
De zakelijke en leisure toerist stelt steeds hogere eisen aan zijn hotelverblijf. Peter Geurden: “De hotels met het meest aantal sterren kennen de hoogste bezettingsgraad. Het verblijf in een hotel moet meer en meer een belevenis zijn. Daar moet iedereen in de sector van overtuigd zijn.” Hotelgasten verwachten dat ze op hun kamer een internetaansluiting hebben, dat ze naar hun tv-programma’s kunnen kijken, enzovoort. Ze verwachten comfort, een plaats waar ze tot rust kunnen komen. “Wij merken bovendien dat er veel meer aandacht gaat naar de badkamer,” vervolgt Peter Geurden. “Vroeger nam een badkamer slechts een miniem percentage in van een hotelkamer. Vandaag neemt die plaats een grotere ruimte in. Mensen willen zich optimaal ontspannen in de badkamer. Zij willen even op adem komen na een fikse wandeling of na een dag vergaderen. Hotels zijn momenteel bezig om aan die verzuchting tegemoet te komen. Het wellness-aspect van een verblijf wint dus aan belang.” Daarnaast wil de toerist instappen in verschillende arrangementen of themaverblijven. Ook daar speelt de toeristische sector op in. Peter Geurden: “Wij moeten breder denken en samenwerkingsverbanden opzetten met de verschillende partners van de Limburgse toeristische sector. Onze provincie heeft heel veel te bieden. Wij moeten de verschillende elementen samenbrengen en verpakken met een grote strik rond. Die arrangementen zullen dienen als trekpleister voor de verschillende doelgroepen.”