Herkenbaar? Voor slechts een uurtje in een vliegtuig, moet je eerst ellenlang wachten in de luchthaven, aanschuiven bij de handbagage-scanner, daaropvolgend een halve marathon wandelen om bij de juiste gate te komen en vervolgens voor het boarden de elkaar verdringende passagiers, die toch maar het eerst in en uit het toestel willen, verdragen. Vliegen is leuk, maar ook tijd vliegt. Niet zo met privéjets, het vliegensvlugge reizen.
Voor velen is het vermijden van het artificiële hotelleven een extra wegingsfactor die de balans in het voordeel van privéjets doet doorwegen.
DOOR JAN DIRKX (TEKST EN FOTO’S)
Tijdwinst. Dat is de voornaamste reden waarom veel zakenlui opteren voor een luchttaxibedrijf. Bovendien laat een gehuurd vliegtuig de klant in hoge mate toe zelf te bepalen hoe, waar en wanneer hij zijn bestemming aandoet. Die flexibiliteit maakt de dienst uniek. “Wetende dat er in Europa goed 2.000 regionale luchthavens beschikbaar zijn, ten opzichte van de goed 400 grote luchthavens waar de grote lijnvluchten landen. Dat alleen al biedt een pak meer mogelijkheden,” zegt Ronald Sikora, sales en stationmanager van ASL, één van de belangrijkste luchttaxi’s in ons land. “We hoeven er geen tekening bij te maken dat je heel veel tijd kan uitsparen door veel dichter op je eindbestemming te landen.”
VLUCHTEN KAN ALTIJD
Buiten het nabijheid-voordeel telt ook de beperkte incheck en bagagehandling mee en dat scheelt vooral in de perceptie een slok op de borrel. In principe wandel je de luchthaven binnen, wordt alles even nagekeken en dat is het dan wel. Een ander groot voordeel is dat de klant eventueel een paar verschillende bestemmingen per dag kan aandoen.
“Mocht hij hetzelfde traject met lijnvluchten afleggen, kan het niet anders dan dat alles erg lang duurt. Nu blijft de piloot stand-by, kan de opstartprocedure al aangevat worden zodra de klant de vergadering of wat dan ook verlaat en even een seintje geeft. In samenwerking met een netwerk van lokale brokers kan er een full service aangeboden worden. Zo lukt het indien gewenst om een klant grote afstanden te laten afleggen, en ’s avonds gewoon terug thuis te slapen.” Voor velen is net dit vermijden van het artificiële hotelleven een extra wegingsfactor die de balans in het voordeel van privéjets doet doorwegen.
LUCHTMACHT
“Ook de privacy is niet onbelangrijk,” gaat Ronald Sikora verder. “De klant reist enkel in zijn eigen gezelschap, hij bepaalt wie er mee gaat.” Dat Hollywoodsterren of groten der aarde van het allooi Rolling Stones nooit een lijnvlucht nemen, heeft vooral daar mee te maken. Die vliegen naar hun optredens, en verdwijnen na de show richting moeder de vrouw. Of zo.
Het luchttaxibedrijf ASL heeft een vloot van 15 vliegtuigen die verdeeld worden onder twee aandrijfgroepen. Je hebt de jets met bijvoorbeeld de Very Light Jety Mustang of het pronkstuk Cessna Citation XLS+ en er zijn de turboprops of de modellen met een schroefturbinemotor zoals de Kingair en de Hawker Beechcraft. De capaciteit van deze vliegtuigen gaat van 4 tot 19 passagiers in de Dornier 328. Een aantal toestellen, zoals de Beech 1900D, heeft ASL in eigen bezit, andere vliegtuigen zijn in leasing maar het merendeel is in handen van privé-eigenaars.
Voor sommige bedrijven is de investering in een vliegtuig een slimme zet: het bespaart een hoop geld wanneer ze regelmatig met een team grote afstanden moeten afleggen. En wanneer het toestel niet geboekt staat, kan het worden doorverhuurd aan derden. Maar dan wel via het airtaxibedrijf, dat meteen ook instaat voor het onderhoud, de stalling, de gekwalificeerde piloten, de vluchtvoorbereidingen en nodige attesten. Op die manier recupereert de eigenaar een deel van zijn investering.
VLOOT
De zakenjetoperator beschikt over een veertigtal piloten, die allemaal freelance werken. Daarbij komen ook nog zo’n 15 functies op de grond, zoals technici voor onderhoud en security adviseurs. De activiteiten zijn heel gevarieerd: niet enkel zakenreizen, maar ook corporate shuttles (waar de toestellen een vaste route afleggen), sneltransport van organen (vooral voor ziekenhuizen in Brussel en Lille), cargo, én vervoer voor het zusterbedrijf ASL Travel, waarmee exclusieve reizen naar o.a. Lapland en de Oostenrijkse bestemmingen Ischl, Sankt Moritz en Sankt Anton ondernomen worden. Verder zijn er nog een paar top-dj’s die graag voor grote zomertoers Europa en omstreken afschuimen aan boord van een kleine jet.
Omdat elke vlucht en elke wens van een klant anders is, kan de kostprijs van een zakenvlucht sterk verschillen. Vanaf 4.000 euro is er al een trip naar Parijs of London mogelijk, uiteraard hangt alles af van de duur, de grootte van het vliegtuig, en nog veel meer factoren. De komst van de Very Light Jets betekende voor de sector wel een mogelijkheid om de prijzen te doen dalen.
ELITE FLYING
Het bedrijf ASL – acroniem van Air Service Limburg – werd in 1998 opgericht door Philippe Bodson die naam maakte met het evenementenbureau Always Events en vanuit zijn vlieghobby evolueerde naar airtaxibedrijf. Een opmerkelijk verhaal dat zich nog steeds verder ontwikkelt, want onlangs werd het failliete Nederlandse Solid Air overgenomen en daardoor zet ASL een stevige voet aan de grond in Eindhoven Airport. Ook Wevelgem bij Kortrijk is een basis.
Een andere uitbreiding van de activiteiten is een pilotenschool, de Elite Flying Club, en daarvoor werd een Cirrus toestel aangeschaft. Een klein vliegtuigje waar geïnteresseerden hun eerste stappen als piloot kunnen zetten. In die optiek werd ook geïnvesteerd in een vluchtsimulator die helemaal werkt op basis van dat toestel. Kandidaten kunnen mits 50 u praktijk hun Private Pilot Licence behalen, en zelfstandig een vliegtuig besturen.
Met dank aan ASL, www.asl.be, in Hasselt, Eindhoven en Antwerpen.
Oost, west, thuis best.