Hugo De Waele en Roland Uyttendaele (burgemeesters Erpe-Mere en Lede) – “Samenwerking op diverse fronten”

Burgemeesters Roland Uyttendaele (Lede) en Hugo De Waele (Erpe-Mere).
Burgemeesters Roland Uyttendaele (Lede) en Hugo De Waele (Erpe-Mere).

Een goede verstandhouding tussen lokale overheden maakt veel mogelijk. De samenwerking tussen Erpe-Mere en Lede is op dat vlak een stichtend voorbeeld. Beide entiteiten werken gezamenlijk aan mooie projecten (zowel op economisch vlak als qua veiligheid) en doen er intussen alles aan om zoveel mogelijk aan de verzuchtingen van ondernemers tegemoet te komen, “al is het niet simpel om een antwoord te vinden op de migratie van kleinhandel van de dorpskern naar gewestwegen,” vindt Hugo De Waele.

M.M.: Hoe goed gaat het met de economie in uw gemeenten?

Roland Uyttendaele: “In alle eerlijkheid, denk ik dat onze gemeente betrekkelijk weinig onder de crisis heeft geleden. Integendeel: nadat we twee jaar geleden zijn gestart met de opmaak van een nieuwe kmo-zone, hebben we die twaalf kavels op amper een jaar tijd verkocht. Ons winkelcentrum Heiplas draait op volle toeren, terwijl in de Hoogstraat de vraag naar bijkomende ruimte groter is dan het aanbod. Binnen drie à vier jaar hopen we een nieuwe kmo-zone op te richten in Oordegem, op de weg die Aalst met Gent verbindt. Daar zal ruimte zijn voor 12 à 15 bedrijven, maar de concrete invulling ervan is pas gepland vanaf eind 2018. Eén van de belangrijkste werkgevers is het psychiatrisch centrum, waar circa 400 personeelsleden instaan voor de mentale gezondheid van de 500 à 600 mensen die er resideren.”

Hugo De Waele (Erpe-Mere): “Wij hebben spijtig genoeg wel enkele familiebedrijven zien verdwijnen, maar daartegenover staat dat ook wij een kmo-zone in twee fases hebben kunnen ontwikkelen: eerst in 15 kavels, later kwamen er daar nog 11 bij. Al die units waren in een mum van tijd verkocht, hoofdzakelijk aan kmo’s uit Erpe-Mere die tot voor kort zonevreemd gevestigd waren en nood aan uitbreiding hadden.”

“Qua ontsluiting zal de nieuwe zone in Oordegem strategisch een toplocatie zijn.”

Roland Uyttendaele, burgemeester Lede

M.M.: Veel heeft ook te maken met de gunstige ligging van zowel Lede als Erpe-Mere?

Hugo De Waele: “Wij liggen vlak naast de autosnelweg E40, waardoor de vraag vanuit het bedrijfsleven om zich hier te vestigen groot is. Helaas hebben we momenteel eigenlijk geen extra ruimte voor verdere ontwikkeling van bedrijventerreinen, alle plaatsjes zijn ingevuld.”

Roland Uyttendaele: “Qua ontsluiting zal de nieuwe zone in Oordegem strategisch een toplocatie zijn, vlakbij de afrit in Wetteren en dankzij de goede verbinding met de N9.”

M.M.: Hoe hecht is de relatie tussen uw gemeenten?

Hugo De Waele: “Roland en ik hebben lang samen in een bank gewerkt, daar was onze verstandhouding al prima. Dat komt ons nu heel goed van pas. Bovendien zijn er goede afspraken om elkaar te helpen bij calamiteiten, als er zich heel ernstige problemen voordoen. In dergelijke gevallen stellen we bijvoorbeeld ons crisiscentrum voor elkaar beschikbaar.”

Roland Uyttendaele: “Daarnaast zitten we in dezelfde politiezone en zal er binnenkort, op de grens tussen beide gemeenten, een nieuw politiekantoor worden gebouwd. We hebben samen een academie voor woord en muziek. Er is ook een ‘save charter’ opgericht, dat initiatieven opzet om de verkeersveiligheid te bevorderen en waar ouders van verongelukte kinderen elkaar ontmoeten. Voor evenementen verlenen we elkaar graag logistieke steun.”

“Alle units van de kmo-zone die we in twee fases hebben ontwikkeld,

waren in een mum van tijd uitverkocht.” Hugo De Waele, burgemeester Erpe-Mere

M.M.: Welke uitdagingen ziet u voor de kleinhandel?

Roland Uyttendaele: “Op dat vlak hebben wij relatief weinig problemen. De leegstand is quasi nihil. Wel kunnen we er niet omheen dat de geplande heraanleg van de Markt het de plaatselijke middenstand niet makkelijk zal maken. Oordegem en Lede beschikken over alle type winkels die noodzakelijk zijn voor de dagelijkse aankopen, en lokken ook veel mensen uit onze andere deelgemeenten, waar je amper nog een bakker of slager vindt.”

Hugo De Waele: “Erpe-Mere is eigenlijk een fusie van acht dorpen, waar je in de dorpskern helaas nog weinig retail vindt. Heel wat kleinhandelaars trekken weg uit het centrum en vestigen zich liever langs gewestwegen. Helaas bestaat er geen wonderoplossing om daar een antwoord op te bieden, al doen we er wel alles aan om de leegstand te beperken.”

M.M.: Wat wil u tijdens deze legislatuur nog verwezenlijken?

Hugo De Waele: “Wij zullen een nieuw cultuurhuis bouwen op de site Steenberg en plannen de herinrichting van Burstdorp, onze derde grootste deelgemeente. Deze zomer kijken we uit naar de feestelijkheden rond Lucien Van Impe, die exact veertig jaar geleden de Ronde van Frankrijk won en een standbeeld op de Vijfhoek krijgt. De kans is groot dat we hier met Federico Bahamontes nog een gevleugelde klimmer uit die periode zullen mogen ontvangen.”

Roland Uyttendaele: “Ook daar willen wij graag ons steentje toe bijdragen, gezien Lucien in onze deelgemeente Impe woont. Daarnaast overwegen we sterk om een nieuw gemeentehuis te bouwen, in het kader van de integratie tussen gemeente en OCMW.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen