Parijs: elke levensgenieter op zijn wenken bediend!

Hou je van cultuur of ga je liever op zoek naar bijzondere modeadresjes? Of toch maar een wandeling in een mooi park? Parijs bedient elke levensgenieter op zijn wenken! Wij gingen op zoek naar drie must-sees.

Expo Le Corbusier

Le Corbusier --De afgelopen maanden kon je in het Parijse museum voor moderne kunst, Centre Pompidou, nog een grote overzichtstentoonstelling rond de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons bezoeken. Maar ook de komende maanden zal je je er allesbehalve vervelen. Deze zomer is het namelijk een halve eeuw geleden dat de wereldvermaarde Zwitsers-Franse architect, meubelontwerper en kunstenaar Charles-Edouard Jeanneret – Le Corbusier voor de vrienden – overleed. En dat zal je geweten hebben. Het museum herdenkt het werk van een van de invloedrijkste ontwerpers van de 20ste eeuw nog tot 3 augustus met de grootse expo ‘Le Corbusier: mesures de l’homme’. Probeer zeker ook eens een kijkje te nemen in enkele van zijn woningen in en rond Parijs, zoals in het 16de en het 14de arrondissement, in de omgeving van het Parc Montsouris.

Ben je niet zo’n fan van tentoonstellingen? Dan vind je het toch vast fijn vertoeven in de schaduw van het museum. Niet alleen blijft het bijzondere bouwwerk, een sterk staaltje avantgardisme, fascinerend om naar te kijken, er valt ook altijd wel wat te beleven op het plein aan het museum, Place Georges Pompidou. De wijk Beaubourg is een gezellige smeltkroes van locals, shoppers en studenten. Shopaholics zullen zich volledig kunnen uitleven in winkelcentrum Les Halles, een modern betonnen winkelcomplex dat qua architectuur niet bij iedereen in de smaak valt, maar wél betaalbare winkels omvat.

Het Canal St.-Martin

Canal_Saint-Martin_1Het Canal St.-Martin, in het noordoosten van de stad, stroomt dwars door Parijs en vier verschillende arrondissementen. Samen met het Canal Saint-Denis vormt het een verbinding tussen twee delen van de Seine. Het was Napoleon die besloot tot het uitgraven van het kanaal in 1802. Spitant detail: de werken werden gefinancierd door een extra belasting te heffen op wijn.

Het kanaal wordt al lang niet meer voor de beroepsvaart gebruikt, maar enkel nog voor rondvaarten. Met zijn charmante metalen bruggetjes, sluizen en gezellige pleintjes een ideale manier om het minder platgetreden Parijs te voet of met een boottochtje te verkennen en dat in elk seizoen.

Je kan het best vertrekken vanaf de Parijse jachthaven Porte de Plaisance Paris Arsenal. Van hieruit loopt het kanaal 4,5 kilometer verder, naar het Bassin de la Villette, waarvan zo’n twee kilometer ondergronds. Je kan het kanaal dan bovengronds volgen via de Boulevard Richard Lenoir. De zondagmarkt die hier wekelijks plaatsvindt, is trouwens een absolute aanrader.

Zet je je tocht verder langs het kanaal, dan vang je niet alleen een glimp op van Parijse woningen, maar ook van de vroegere bedrijvigheid: een van de oudste elektriciteitscentrales van Parijs, een oude papierfabriek, een oud tolhuis uit de 18de eeuw… Onderweg kom je maar liefst negen sluizen tegen. En uiteraard de nodige barretjes en restaurantjes.

Parc André Citroën

Parc André CitroënEen futuristisch park waar begroeiing, steen, glas en water samenkomen? Tuinen die het beste uit de Engelse, Franse en Japanse traditie putten? Onder anderen de vermaarde landschapsarchitecten Allain Provost en Gilles Clément hebben zich volledig kunnen uitleven op de voormalige fabrieksterreinen van Citroën in het 15de arrondissement. Het park ligt aan de Seine en opende in 1992 de hekken voor het publiek en boeit en bloeit in elk seizoen. Je vindt er niet alleen een schaduwtuin (Le Jardin Noir) die werd opgevat als een labyrint en witte tuin (Le Jardin Blanc) met vele bloembedden, maar zelfs een heuse onkruidtuin. Bovendien zorgen de 120 fonteinen die werden aangebracht op de grote stenen vlakte, voor heerlijk spetterplezier en verkoeling voor groot en klein. De gebouwen naast deze vlakte zijn trouwens zowat volledig opgetrokken uit glas en omvatten een oranjerie en mediterrane tuin. En als het weer even meezit, kan je plaatsnemen in de luchtballon die zo’n 150 meter de hoogte ingaat. Fenomenaal uitzicht op la Ville Lumière gegarandeerd! Hou je liever voet aan de grond? Let dan eens op de knappe weerspiegeling van alle mooie flora in de strakke, reflecterende gevels van de omliggende kantoorgebouwen.

 

Eerdere Artikelen