Roeselare aflevering 3


Inwoners van Roeselare houden niet alleen van lekker en gezond eten op hun bord. De voedingsindustrie groeide de afgelopen decennia uit tot de belangrijkste werkgever in deze West-Vlaamse stad van 57.000 inwoners. Maar liefst 4.000 mensen werken er in de voedingssector, een mooi cijfer dat nog steeds in de lift zit. De groente- en aardappelverwerkende bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van deze voedingssector.
Op vlak van aardappelen nam België in 2011 de koppositie over van Nederland als de grootste exporteur wereldwijd van aardappelproducten. Een belangrijke primeur voor ons land waar de regio rond Roeselare ongetwijfeld een stevig aandeel in heeft.

West-Vlaanderen en vooral ook de streek rond Roeselare is niet alleen de groentetuin voor Vlaanderen. Bijna de helft van de oogst gaat naar het buitenland. De verkoop en de export van de geteelde producten verlopen grotendeels via de REO Veiling, opgericht in 1941. Het is meteen ook de grootste groente- en fruitveiling van het land.
Voor wie niet goed weet hoe een veiling werkt, lijkt het aan- en afrijden van vrachtwagens een complete chaos. Tot zes keer per dag worden hier wel 60 verschillende soorten dagverse groenten en fruit verhandeld. De koper hoeft zelfs niet fysiek aanwezig te zijn.

Om onderzoek en innovatie in de land- en tuinbouwsector te stimuleren, beschikt Roeselare met Inagro over een eigen onderzoeks- en adviescentrum voor de land- en tuinbouw.
Het onderzoekswerk van Inagro leverde al verschillende mooie resultaten op. Zo bestaan er dankzij Inagro verschillende mogelijkheden voor alternatieve energieproductie op de landbouwbedrijven. Mooie voorbeelden zijn houtverbranding, kleinschalige vergisting maar ook de eigen teelt van Miscanthus als groene brandstof.


Eerdere Artikelen