Bijenkorf biedt schat aan gezonde voeding – “Veel meer dan broodbeleg alleen”

Hugo Willems.
Hugo Willems.

 

Voor consumenten is honing het bekendste product afkomstig uit de bijenkorf, maar de zoemende bijtjes liggen aan de basis van talrijke andere nuttige producten. General manager Hugo Willems van Weyn’s Honing geeft ons meer inzicht in deze wondere wereld, waarin de consument moet oppassen niet op het verkeerde been te worden gezet.

M.M.: Welk onderscheid kunnen we maken in diverse honingproducten?

Hugo Willems: “Wij zijn de grootste aanbieder van monoflorale honingen, waarvan het stuifmeel overwegend afkomstig is van één bloem of plant (bijvoorbeeld zonnebloem, tijm, den, salie, eucalyptus, linde,…), die vaak over specifieke, gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikken. Zo is eucalyptushoning bijvoorbeeld heilzaam voor de luchtwegen. Daarnaast heb je de polyflorale honingen, waarbij het stuifmeel van diverse bloemen wordt gemengd om de smaak te beïnvloeden. We maken ook een onderscheid tussen honingdauw en nectarhoning. Honingdauw kenmerkt zich door een hoge conductiviteit (geleider van elektriciteit) en beschikt daardoor over een hoger mineraalgehalte. Een echte tophoning herken je aan het hoog enzymengehalte.”

M.M.: Welk product uit een bijenkorf heeft een bacterieremmende werking?

“Dat is propolis, een lijmachtige substantie die door bijen aan de rand van de raat wordt gekleefd om bacteriën weg te houden. Propolis bewijst ook zijn waarde als natuurlijk antibioticum voor de mens en wordt onder meer verwerkt in siropen, kauwtabletten of ampullen (bijvoorbeeld in combinatie met koninginnenbrij).”

M.M.: Over koninginnenbrij gesproken: wat is dat precies?

“Dit is krachtvoer dat door bijen wordt geproduceerd om de koningin te voeden, zodat die meer energie heeft om extra eitjes te leggen en de snel afstervende populatie (bijen leven gemiddeld 45 dagen tot 6 maanden), in stand te houden. Koninginnenbrij wordt door artsen aangeraden om het immuunsysteem te versterken van kankerpatiënten die net een chemokuur hebben ondergaan. Zelfs bijengif is nuttig: dit wordt verwerkt in crèmes die hun nut bewijzen voor mensen met reuma.”

M.M.: Waarvoor wordt stuifmeel, naast de verwerking in honing, nog gebruikt?

“Door het hoge mineraalgehalte, is stuifmeel ideaal voor mensen met een pollenallergie. Wie in december stuifmeel begint te consumeren (puur, of gemengd in yoghurt, fruitsap,…), is veel minder gevoelig voor hooikoorts.”

M.M.: De manuka-honing is de koningin onder de honingvarianten, maar waarom precies?

“De manuka is een theeboom die je alleen in Nieuw-Zeeland vindt. Het is de enige honing met een non-peroxide werking en werkt heilzaam voor mensen met maag-, lever- of darmklachten en wordt ook verwerkt in crèmes tegen brandwonden. Niet alle manuka honing heeft een non-peroxide werking. Men maakt daardoor een onderscheid tussen actieve en niet-actieve manuka honing. Voor de actieve bestaan er drie activiteitsniveaus: laag , gemiddeld en hoog actief.  De enige erkende en officiële activiteitsgraad is de UMF (Unique Manuka Factor). Alle andere waardemeters zoals, TA, TAA, MGO, enzovoort zijn geen officiële waardemeters en zijn, behalve de MGO, waardeloos en misleidend. Consumenten moeten dus oppassen en worden jammer genoeg door sommige aanbieders misleid. Zich vooraf goed informeren door, onder meer, de website van de aanbieder in casu te raadplegen is ten zeerste aan te bevelen.”

Eerdere Artikelen