Els Vanden Berghe, vzw Passiefhuis-Platform – “Ja, het is duurder, maar die meerprijs verdient de bouwheer snel terug”

Els Vanden Berghe (vzw Passiefhuis-Platform): “Passiefgebouwen lelijk? Er zijn talloze projecten die het tegendeel bewijzen, échte architectuurpareltjes.”
Els Vanden Berghe (vzw Passiefhuis-Platform): “Passiefgebouwen lelijk? Er zijn talloze projecten die het tegendeel bewijzen, échte architectuurpareltjes.”

 

Energie-efficiënt bouwen staat al enkele jaren hoog op de agenda, want energieverbruik is duur en heeft een grote impact op ons milieu. “Toch is er nog werk aan de winkel in Vlaanderen,” zegt Els Vanden Berghe van vzw Passiefhuis-Platform. “Het mag gerust wat ambitieuzer aangepakt worden en passief bouwen is een ideale oplossing. Toch bestaan er nog veel vooroordelen over passiefgebouwen. Tijd om die te ontkrachten.”

M.M.: Wat zijn de grootste vooroordelen over passief bouwen?
Els Vanden Berghe: “Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw, zodat er maar een beetje energie voor verwarming of koeling nodig is. Een groot misverstand is het idee dat u in een passiefhuis eigenlijk in een plastic zak leeft. Er zijn inderdaad geen kieren of spleten in zo’n constructie, maar luchtdichtheid is vandaag dé bouwnorm, niet alleen voor passief. Een venster openzetten zou ook af te raden zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Bovendien denken veel mensen ten onrechte dat de ventilatie van een passiefgebouw een complex proces is. Ook bij bouwprofessionals leven er nog misverstanden. ‘Passiefgebouwen zijn lelijk’, hoor ik vaak. Toch zijn er talloze projecten die het tegendeel bewijzen, échte architectuurpareltjes. En dan is er nog het kostenplaatje van passiefconstructies: ze zouden véél duurder zijn. Maar gelukkig is die stelling nu achterhaald. De energieprestatienormen van nieuwbouw zijn vandaag van die aard dat de prijzen dichter bij elkaar liggen. Oké, een energieneutraal gebouw is in de regel nog altijd duurder, maar een bouwheer profiteert snel van het terugverdieneffect. Op middellange termijn is een passiefgebouw voordeliger.”

M.M.: Is passief bouwen voor elk project mogelijk?
“Veel hangt af van de functie die het gebouw heeft. Voor woningen, kantoorgebouwen of scholen is er veel mogelijk. Ook wanneer de oriëntatie niet naar het zuiden gericht is. Voor andere constructies is het moeilijker om 100 % passief te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een magazijn met talloze poorten voor het laden en lossen van goederen. Daar gaat veel energie verloren. Toch worden er vandaag ook heel wat industriële gebouwen opgetrokken volgens de principes van passiefbouw. Want het is nooit een zwart-witverhaal. Wanneer we met het Passiefhuis-Platform projecten begeleiden, streven we altijd naar een maximale energie-efficiëntie. Maar we zijn pragmatisch. Dus raden we soms aan om de principes van passief bouwen te respecteren, zonder op een 100 % energieneutraal resultaat te mikken. Het voordeel van deze aanpak? In de toekomst is het voor u eenvoudiger om het energiepeil van uw gebouw verder te laten zakken. Want de basis – een degelijke gebouwschil met een dik isolatiepakket en een kierdichte afwerking – is dan al aanwezig.”

M.M.: Wat is precies de rol van het Passiefhuis-Platform?
“Wij promoten de kwaliteitsbewaking van passiefhuisprojecten en passiefhuistechnologie. We zijn een kenniscentrum, dus zijn onderzoek en communicatie cruciaal voor ons. Cursussen, lezingen en events zijn uitgelezen momenten om onze kennis te delen. Zo organiseren we elk jaar de Passivehouse-beurs, hét evenement voor passief en zeer energiezuinig bouwen. Daarnaast geven we advies aan private en publieke bouwheren, ontwerpers, bedrijven … Met deze trajectbegeleiding helpen wij mensen, en begeleiden we hen van bij het ontwerp tot bij de oplevering van een comfortabel en energiezuinig eindresultaat. Ook met onze publicaties en website zetten we energiezuinig bouwen in de kijker.”

M.M.: Kunnen ook particulieren terecht bij uw organisatie?
“In eerste instantie richten we ons tot projectontwikkelaars, architecten, ingenieurs, professionele bouwheren, producenten van bouwmaterialen … Kortom: de bouwsector. Goed om te weten is dat we een erkende dienstverlener zijn van de kmo-portefeuille. Ook steden en gemeenten zijn een belangrijke doelgroep van het Passiefhuis-Platform. Want de publieke gebouwen van de toekomst zijn passief. Particulieren zijn geen rechtstreekse doelgroep. Maar natuurlijk vinden ze de weg naar onze organisatie en zijn ze meer dan welkom – ook op onze events.”

M.M.: Wie zijn de leden van het Passiefhuis-Platform?
“Het zijn de toonaangevende actoren en instellingen uit de bouwwereld. Allemaal hechten ze belang aan duurzame technologie en ontwikkeling. Dus bundelen ze hun expertise in onze organisatie. Maar het Passiefhuis-Platform is onafhankelijk en daarom kunnen we onze rol in alle objectiviteit vervullen.”

 

Eerdere Artikelen