Wie vandaag door Lochristi rijdt na er circa tien jaar niet meer te zijn geweest, gelooft waarschijnlijk zijn ogen niet: de gemeente is meer dan ooit een bloeiend economisch centrum, en daar geniet iedereen van mee.
M.M.: Waar zet Lochristi, op economisch vlak, vooral op in?
Burgemeester Yves Deswaene: “Lochristi onderging de voorbij 10 à 15 jaar een heuse metamorfose: er zijn veel handels- en horecazaken bijgekomen, baanwinkels, een kmo-zone, et cetera .. We moeten zelfs oppassen niet het slachtoffer van ons succes te worden, en ervoor zorgen dat Lochristi leefbaar en bereikbaar blijft. Vooral de (im)mobiliteit wordt door veel inwoners als problematisch ervaren. Uiteraard blijven nieuwe zaken welkom, maar we zien nauwlettend toe op de verkeersafwikkeling (voldoende parkeerplaatsen, veilig op- en afrijden op gewestwegen). Verstandig groeien is de boodschap.”
M.M.: Welke zijn de belangrijkste economische troeven van de gemeente?
“Onze ligging (vlakbij E17, R4, N70 en N449) is onmiskenbaar een voordeel, net als onze gunstige fiscaliteit (geen pestbelastingen voor bedrijven en voor iedereen lage belastingvoeten: 6,9 % gemeentebelastingen en 1000 opcentiemen onroerende voorheffing, ver beneden het Vlaams gemiddelde). We mochten de jongste jaren heel veel nieuwe inwoners (waaronder veel jonge gezinnen met tweeverdieners) verwelkomen, waardoor we een aantrekkelijke gemeente voor de middenstand zijn. Daarnaast surfen we mee op de positieve gevolgen van onze ligging vlakbij Gent, want dat zorgt voor extra werkgelegenheid (VOLVO, Arcelor Mittal, …). Ook de Gentse haven speelt een belangrijke rol.”
M.M.: Welke dossiers lopen er momenteel over de eventuele uitbreiding van bestaande bedrijventerreinen of de creatie van nieuwe zones?
“In ons gemeentelijk ruimtelijk structuurplan hebben we de visie neergeschreven graag nog wat uitbreidingsmogelijkheden te voorzien voor ons bestaand kmo-park ter hoogte van Lozen Boer. Van heel wat gevestigde bedrijven krijgen we de opmerking dat ze nu al te krap zitten, en als bestuur willen we graag meer mogelijkheden voorzien, maar momenteel is dat (nog) niet mogelijk omwille van de bepalingen in de ‘hogere’ structuurplannen (van de Provincie (PRS) en van het Vlaams Gewest (RSV)). We proberen de bedrijven met uitbreidingsverzuchtingen zo maximaal mogelijk te helpen door middel van planologische attesten. Het is een instrument waar we al naargelang het geval veel mee kunnen doen, maar het heeft jammer genoeg ook beperkingen. Verder denken we zo ruim mogelijk binnen de bestaande bestemmingsvoorschriften.”
M.M.: Welke zijn de prioriteiten die u in deze legislatuur graag nog wil afwerken?
“We willen, bovenal, de gemeente financieel gezond houden. Dat lukt aardig (bijvoorbeeld: minder dan 100 € schuld per inwoner), maar dat vergt wel keuzes en impliceert dat je soms ‘neen’ moet durven zeggen. Er zijn een aantal zware dossiers lopende inzake patrimonium (nieuw multifunctioneel complex Uyttenhove, uitbreiding sporthal Zaffelare, totale renovatie jeugdhuis Lodejo, bouw van een nieuw politiekantoor) en omgekeerd verkopen we ook wel wat patrimonium. Daarnaast willen we een aantal wegenisdossiers (rioleringswerken, fietspaden) afronden en onze administratie moderniseren.”