Voka West-Vlaanderen centraliseert activiteiten

Optimaal gebruikmaken van wereldmerk Brugge

Voka West-Vlaanderen ondergaat binnenkort een structurele facelift. De service- en netwerkorganisatie centraliseert haar activiteiten in Kortrijk en Brugge. Voka blijft met een versterkt account management ook nauwgezet de vinger aan de pols houden in de subregio’s Ieper-Diksmuide, Roeselare-Tielt, Oostende en Veurne.

Vlaanderen Manager: Hoe is het idee achter deze organisatie gegroeid?
Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer: “Nadat onze voorzitter Patrick Vanden Avenne in juni vorig jaar was aangesteld, ging hij zijn licht opsteken bij de 54 medewerkers uit onze zes kantoren, om te zien hoe wij onze organisatie konden optimaliseren. Daarnaast organiseerden we gedurende verschillende weken in het najaar een meting van de bezoekersgraad in onze kantoren. We constateerden  dat, mits de digitalisering van de loketfunctie, de activiteiten in de diverse kantoren heel minimaal zou zijn. Daarom besloten we om alles te centraliseren vanuit twee belangrijke locaties.”
Vlaanderen Manager: Gaat dat niet ten koste van de leden?
Jo Libeer (Voka West-Vlaanderen)Jo Libeer: “Sowieso is Voka een organisatie die voortdurend, via talrijke activiteiten, zelf de stap naar haar leden zet, waarmee we vorig jaar overigens 21.000 leden bereikten. We zijn in iedere subregio diep gepenetreerd en dus sterk aanwezig. Dat is zeker het geval op de as Kortrijk-Roeselare-Brugge, waar het leeuwendeel van de ondernemingen is gevestigd, met het zwaartepunt naar het zuiden. Alleen in de Westhoek zijn we iets minder intens vertegenwoordigd, omdat je daar erg veel ondernemingen hebt die minder dan vijf medewerkers tellen. Wij hebben traditioneel altijd op bedrijven met minimaal vijf personeelsleden gemikt. Met de versterking van ons account management in die regio willen we onze aanwezigheid ook in de Westhoek verhogen.”

Nieuw gebouw in Kennedypark

Vlaanderen Manager: Voka bouwt binnenkort een nieuw en groot centraal kantoor in Kortrijk. Vanwaar de keuze voor die locatie?
Jo Libeer: “We hebben daarvoor het advies ingeroepen van een extern studiebureau, dat in alle objectiviteit kon oordelen. Voor onze kantoorfunctie wilden we ons in het hart van de bedrijven nestelen, waar ook de meeste van onze leden zich hebben gesetteld. De keuze tussen Kortrijk en Roeselare is bepaald door het aanbod aan vierkante meter en de prijs. Door de beperkte beschikbaarheid van grond én de hoge prijs in Roeselare blijven we in Kortrijk. Het nieuwe kantoor zal worden opgetrokken in het Kennedypark, in de nabijheid van het nieuwe ziekenhuis. De nog aan te leggen wegen zullen zorgen voor een prima ontsluiting. Bovendien zijn we daar zelf eigenaar van het gebouw, wat belangrijk
is voor een eigen identificatie. We willen in de loop van 2009 met de bouw beginnen.”

“Het historische pand Huis Die Caese is de ideale locatie om buitenlandse relaties te ontvangen en workshops en seminaries te organiseren.”

Vlaanderen Manager: Ook Brugge gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige Vokaverhaal?
Jo Libeer: “Het is onze bedoeling ons nog meer in de brede wereld te plaatsen. Dat is ook logisch, als je weet dat 80% van de productie van de West-Vlaamse bedrijven bestemd is voor export. Daarom willen we een internationaal  representatiecentrum uitbouwen. Daarbij kan je niet om Brugge heen. Brugge is een wereldmerk én een werelderfgoedstad van Unesco. Bovendien was daar, in de zeventiende eeuw, de eerste Kamer van Koophandel in Europa. We zullen er het historische pand Huis Die Caese exploiteren, dat recent door het Zeebrugse Havenbestuur is aangekocht en enkele jaren geleden helemaal is gerestaureerd. Het is voor onze ondernemingen de ideale locatie om buitenlandse relaties te ontvangen en onder meer workshops en seminaries te organiseren. Momenteel zijn we de exploitatie al volop aan het voorbereiden, om vanaf begin 2009 het gebouw in gebruik te kunnen nemen.”

Bart Van Cauwenberghe

Eerdere Artikelen