Morti zette op gouden jubileum van bedrijf heel wat trouwe medewerkers in de bloemen – “Diversificatie is onze grootste kracht”

Julien Mortier: "Alleen voor de integratie van technieken doen we beroep op onderaannemers."
Julien Mortier: “Alleen voor de integratie van technieken doen we beroep op onderaannemers.”

Abraham zien is een voorrecht dat heel wat mensen genieten, maar is in de bedrijfswereld een stuk minder evident. Morti, de totaalaannemer uit Drongen, maakt sinds kort wel deel uit van dit prestigieuze clubje. De onderneming van de familie Mortier bewijst ook na vijftig jaar nog altijd springlevend te zijn en groeide stelselmatig uit tot een bedrijf dat, op de technieken na, zowat alles in eigen beheer uitvoert. “Onlangs namen we nog een nieuwe betoncentrale in gebruik en werden ook de kantoren voor die afdeling helemaal vernieuwd,” aldus stichter Julien Mortier.

M.M.: Herinnert u zich nog hoe het destijds begon?

Julien Mortier: “Als telg van een landbouwersfamilie, begon ik met de bouw van houten stallen. Zeker in die tijd was de agrarische sector van kapitaal belang voor onze onderneming. Naarmate de jaren vorderden en we extra activiteiten ontplooiden, daalde het procentuele aandeel van die markt in onze omzet, maar tot op vandaag blijven we voeling houden met die sector. De landbouw is altijd een heel conjunctuurgevoelige branche geweest, waarin we nu nog altijd een stevige voet aan de grond hebben met de bouw van opslagplaatsen voor onder meer meststoffen en granen.”

M.M.: Ieder bedrijf krijgt af te rekenen met ups en downs. Hoe ging u daarmee om?

“De essentie van iedere succesvolle onderneming is: hard werken. Zeker de eerste jaren heb ik dat zeven dagen op zeven gedaan. In die pioniersjaren moest je soms risico’s durven nemen en ging ik altijd mee naar de werven. Dat is pas veranderd in 1976, toen mijn echtgenote overleed en ik met drie zonen achterbleef. Uiteraard zorgde dat voor een enorme klap, maar ik bleef doorzetten. Ik begon me vanaf toen meer toe te leggen op coördinerende taken en vond privé het geluk terug met mijn tweede echtgenote Jeanine. Op dat moment waren we met twintig medewerkers. Stelselmatig hebben ook mijn vier zonen Luc (49), Guy (48), Koen (42) en Jo (40) zich in de zaak ingewerkt. Samen vormen zij het managementteam, waar ik zelf nog altijd deel van uitmaak. Ze fungeren allemaal als bestuurder in een vlakke organisatiestructuur, waarin het behoud van de familiesfeer cruciaal blijft. Na al die jaren kan ik het niet laten om nog elke dag op het bedrijf aanwezig te zijn. Alleen vanaf zaterdagmiddag mag de stekker er even uit, dan ga ik me ontspannen aan de kust.”

Morti-02_RGB_lowM.M.: U werkt met onderaannemers, maar toch was het altijd de filosofie om zoveel mogelijk in eigen beheer te doen?

“Ons motto is altijd geweest: ‘wat je zelf doet, doe je beter’. We wilden de afhankelijkheid van anderen tot het strikte minimum beperken. Daarom integreerden we door de jaren heen een eigen studiebureau, eigen productiemethodes en opteerden we ervoor zoveel mogelijk activiteiten zelf te doen. We maken zelf onze prefabbetonelementen, beschikken over een eigen schrijnwerkerij, aluminium- en metaalconstructieafdeling en treden zelfs op als projectontwikkelaar. Dat laatste doen we sinds 1971, toen de bouwsector een crisis doormaakte als gevolg van de invoering van de BTW, die voor een afschrikeffect zorgde. Alleen voor de integratie van technieken doen we beroep op onderaannemers. Op die manier geven we onrechtstreeks werk aan een honderdtal mensen. Zelf hebben we 205 mensen op onze payroll. Intussen staan we ook al jarenlang bekend als een gereputeerde partner in de industriebouw (werkplaatsen, burelen, winkels, magazijnen,…) en de residentiële bouw.”

M.M.:  Op welke manier hebt u het gouden jubileum gevierd?

“Op 7 november hebben we al onze personeelsleden, onderaannemers, vrienden en kennissen samen met hun partner uitgenodigd op een feest waar we al onze (in)directe medewerkers een geschenk gaven voor hun jarenlange trouwe inzet. De hoge anciënniteit van ons personeel is iets om trots op te zijn. Zo mochten we dertig mensen huldigen die hier al minstens 25 jaar werken. Deze fantastische avond, met veel animatie, leverde bovendien ook een mooi bedrag op voor het goede doel.  Het deed ons oprecht plezier om als familiebedrijf 22.000 euro te mogen schenken aan MPI Heilig Hart uit Bachte-Maria-Leerne.”

Bart Vancauwenberghe


Chronologie van vijftig jaar ondernemerschap bij Morti

  • 1965: Julien Mortier start in de schuur van zijn zus, in Nevele, met een eenmanszaak die houten stallen bouwt. Hij kan rekenen op 1 medewerker.
  • 1966: Het bedrijf verhuist naar een vestiging in Sint-Martens-Leerne.
  • 1971: Morti start met projectontwikkeling.
  • 1976: Juliens vrouw overlijdt, waardoor hij met 3 kinderen achterblijft.
  • 1980: Morti werft een eerste bediende aan.
  • 1987: Morti koopt 3 hectare grond aan in het industriepark van Drongen.
  • 1989: In Drongen wordt een betoncentrale in gebruik genomen.
  • 2003: Morti verhuist de schrijnwerkafdeling naar Drongen en start er met fabricage van aluminiumproducten.
  • 2008: Ook de metaalafdeling en de burelen worden naar Drongen overgeheveld.
  • 2014: bouw van een nieuwe betoncentrale.
  • 2015: De onderneming investeert in een waterzuiveringsinstallatie voor de betonafdeling, zodat het nullozersstatuut wordt gerealiseerd.

Eerdere Artikelen