Als het aantal lopende bouwprojecten een goede indicatie geven over de economische gezondheid van een stad, gaat het Deinze zeker voor de wind. De veertien bouwkranen in het centrum illustreren hoezeer er in deze stad wordt geïnvesteerd. Bovendien komt er ook extra ruimte voor bedrijven en zijn er talrijke initiatieven om de mobiliteit te verbeteren. “Als nu ook het Vlaams Gewest ons in die ambitie wil volgen, zit het helemaal snor,” aldus burgemeester Jan Vermeulen.
M.M.: Welke dynamiek merkte u in het ondernemerslandschap in de crisisperiode?
Jan Vermeulen: “Heel wat bedrijven hebben zich aangepast aan de veranderde economische realiteit door zich flexibel op te stellen, hun productaanbod te diversifiëren, internationale markten te verkennen en nieuwe merknamen te creëren. Anderen kunnen hun eigen groei dan weer amper bijhouden. Heel wat topbedrijven doen het goed en volgen daarmee de tendens van andere ondernemingen uit onze regio. Eigenlijk kampen we zelfs met economische groeipijnen: we trekken heel wat ondernemers en investeerders aan, maar het is spijtig dat het Vlaams gewest nog niet alle benodigde infrastructuur kan voorzien om alles vlotter te faciliteren.”
M.M.: Deinze beschikt al over heel wat bedrijventerreinen. Worden die binnenkort nog uitgebreid?
“De zone De Prijkels wordt inderdaad vergroot, al is dat hoofdzakelijk op het grondgebied van Nazareth en Kruishoutem. Toch zal dat ook onze stad geen windeieren leggen. Vanaf volgend jaar willen we ook het nieuwe bedrijventerrein met kmo-units in de Filliersdreef opstarten. We maken er een erezaak van om voor onze bedrijven (onder meer Aluvision, Lootens-Line, Dematra,…) zo snel mogelijk de benodigde vergunningen te verkrijgen. Ook op andere fronten zijn we met veel investeringen bezig. Denk hierbij maar aan het nieuwe stadhuis, de academie en het cultureel centrum. Bovendien komen zich hier heel wat mensen vestigen die aan Gent hun hart hebben verpand, en in Deinze de ideale uitvalsbasis vinden.”
M.M.: Welke mobiliteitsvraagstukken zitten in de pijplijn?
“We willen graag een bypass realiseren ter hoogte van de Delhaize, zodat het autoverkeer uit de richting van Sint-Martens-Latem vlot onze stad binnenraakt. Daarnaast is in ons mobiliteitsplan de verbinding tussen de N35 en de N43 prioritair. We hopen daarvoor binnenkort een akkoord te bereiken met het Vlaams gewest en duimen ervoor dat het stadsbelang voorrang krijgt op het partijbelang. Sowieso is onze stad een paradijs voor fietsers: geen enkele andere stad heeft in deze legislatuur zoveel in ‘fietssnelwegen’ geïnvesteerd. Bovendien bieden we gratis bluebikes aan vlakbij onze bib, het stadhuis en het station. Vorig jaar registreerden we daarvoor liefst 25.000 ritten.”
M.M.: Hoe zit het met de kleinhandel?
“We zijn volop bezig met de reconversie van onze belangrijkste winkelstraat, die een nieuwe dynamiek moet teweeg brengen. Dat dossier wordt beheerd door onze centrummanager, die zich engageert om hiervoor nieuwe handelszaken aan te trekken. Daarnaast hertekenen ook nieuwe winkelcentra als Driespoort en D-Shopping ons shoppingverhaal.”