Marc Van de Vijver, burgemeester Beveren – “Immobiliteit neemt toe”

"De derde fase van het Doornpark en de verdere ontwikkeling van het Beverpark is goed nieuws voor de bedrijven."
“De derde fase van het Doornpark en de verdere ontwikkeling van het Beverpark is goed nieuws voor de bedrijven.”

 

Beveren was lang het kleine, agrarische broertje tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. “Met de uitbouw van de Waaslandhaven werd Beveren een belangrijke speler voor de economie,” zegt burgemeester Marc Van de Vijver.

M.M.: Hoe staat Beveren er op economisch vlak voor?
Marc Van de Vijver: “Door onze specifieke situatie doet Beveren het behoorlijk goed, met steeds meer tewerkstelling. Beveren groeide uit van agrarische gemeente tot havengemeente en dat gaf onze economie een stevige boost. Vanuit Zwijndrecht en Beveren samen werken 16.000 mensen in de haven, met daarnaast nog eens de indirecte tewerkstelling. De haven heeft trouwens ook een positieve weerslag op de invulling van bedrijventerreinen en kmo-zones in Beveren en in de andere Wase gemeentes.”

M.M.: Welke invloed heeft de Waaslandhaven eigenlijk op de gemeente?
“We hebben de lasten én de lusten. Om met de lasten te beginnen: we moesten landbouw en woningen prijsgeven. Dat is een gevolg van beslissingen die in de jaren zestig in Brussel zijn genomen, en nadien door de Vlaamse overheid werden bevestigd. Dat zijn moeilijke discussies, kijk naar wat met Doel gebeurt. Als gemeentebestuur moet je je verantwoorden tegenover je burgers, maar we hebben niet alles zelf in de hand. We zijn slechts onrechtstreeks, via de MLSO, vertegenwoordigd in het havenbestuur. De mobiliteit is een probleem, met de Oosterweelverbinding staan we minder ver dan vijf jaar geleden. De immobiliteit neemt toe. De Wase burgemeesters legden de onderlinge geschilpunten opzij om in het mobiliteitsdossier met één stem te spreken, maar we kunnen niet blijven wachten op wat in Antwerpen dient te gebeuren. Dit is wel fundamenteel op lange termijn. Vandaar mijn pleidooi om op korte en middellange  termijn nu een aantal investeringen te doen. Investeringen die trouwens beslist zijn door de Vlaamse regering in het masterplan 2020.”

M.M.: Wat zijn de ‘lusten’ voor de gemeente?
“Tegenover de lasten kunnen we gelukkig enkele lusten zetten. Beveren werd erg aantrekkelijk als woon- en winkelplek en dat leidde dan weer tot meer handel en meer diensten. Beveren groeide van 40.000 naar 47.000 inwoners en dat worden er straks 50.000. Dat is goed voor de horeca, voor de kleinhandel, maar ook voor bijvoorbeeld garages en schrijnwerkers. Alweer goed voor de economie. De gemeentelijke opcentiemen liggen lager dan in veel andere gemeentes.”

M.M.: Wat zijn de grote projecten voor de komende jaren?
“We blijven investeren, ook dat is atypisch op dit moment. Voor liefst 150 miljoen euro, tijdens deze bestuurstermijn. We investeerden de afgelopen jaren veel in cultuur, sport en jeugd. Nu investeren we in een nieuw gemeentehuis, in scholenbouw en in nieuwe rusthuizen. We focussen ook op erfgoed, met onder meer het interieur van Hof ter Saksen en Hof ter Welle. Het doortrekken van de tramlijn van Melsele tot voorbij het centrum van Beveren is op de lange baan geschoven, maar er komen wel aparte busbanen en we maken geld vrij voor goede fietsverbindingen. Voor bedrijven is er goed nieuws met de derde fase van het Doornpark en de verdere ontwikkeling van het Beverpark.”

Wim De Mont

 

Eerdere Artikelen