iMinds viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Het IBBT van destijds groeide uit tot een inspirerende connector tussen meer dan 400 bedrijven en meer dan 850 onderzoekers van vijf Vlaamse universiteiten. Weet u wat wetenschappelijk onderzoek voor uw bedrijf kan betekenen?
Met iMinds The Conference vierde iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, op 23 oktober haar tiende verjaardag. Een feestje dat er mocht zijn, met meer dan 1.300 aanwezigen. “Een bewijs dat iMinds na die 10 jaar haar rol vervult door Vlaamse bedrijven aan onderzoek te koppelen,” zegt Wim De Waele, CEO van iMinds. “Internationaal actieve bedrijven, maar ook KMO’s uit heel diverse sectoren.”
Research driven
Elke Vlaamse universiteit ontwikkelt specialiteiten die in de expertisecentra van iMinds opduiken – gaande van incubatorcellen tot health, visualisatielabs en care teams (om er slechts enkele te noemen). “Wij zijn en blijven een ‘research driven’ organisatie,” zegt Wim De Waele. “De komende jaren zetten wij technologieën waarin Vlaanderen de volgende jaren een leidende rol wil spelen, zoals Internet of Things en Visualisatie, centraal. Daarnaast zijn er concrete plannen met iMinds – Health en met ons ondernemerschapsprogramma, want ook startups krijgen bij ons gehoor.”
Minder wachttijden
Greet Vanden Berghe, professor iMinds – KU Leuven Technologiecampus Gent, geeft enkele voorbeelden van wat mogelijk is. Vanuit de universiteit helpt ze bedrijven en softwareontwikkelaars met ‘operationele optimalisatie’. “Wie doet wat en wanneer,” legt ze het principe van de activiteiten van haar CODeS-team uit. “Wij rationaliseren de scheduling van productiebedrijven in functie van beschikbare medewerkers én van het energiegebruik van de machines. Of optimaliseren kraanbewegingen in een automatisch magazijn. ‘De grootste en dringendste dingen eerst’, hoor je vaak. Dat is niet altijd zo. We versnellen niet zomaar processen, we doen het anders. Efficiënter en met minder wachttijden.”
Rittenplanning
Ook voor rittenplanning, belangrijk voor onze mobiliteit, en personeelsplanning in ziekenhuizen zijn de modellen van CODeS nuttig. “Wij zoeken in onze modellen naar een efficiënt compromis tussen rekenkracht, details en kwaliteit,” zegt Greet Vanden Berghe. “Onze oplossingen worden manueel verfijnd binnen het bedrijf of de organisatie op basis van gevoeligheden of afwezigheden. In een distributie-omgeving zagen we tot 30% efficiëntiewinst. Nog te weinig softwarebedrijven maken gebruik van de beslissingsondersteunende kracht van dergelijke programma’s.”
Gaston Crommenlaan 8 Bus 102 – 9050 Ledeberg – T 09 331 48 00 – wim.dewaele@iminds.be – www.iminds.be