Alle onderdelen van het vermogen intelligent en efficiënt beheren: het is een uitdaging voor heel wat zaakvoerders en kmo-bedrijfsleiders. Vaak gaan ze zodanig in de dagelijkse gang van zaken op, dat er geen of te weinig aandacht wordt besteed aan vermogensplanning. Hiervoor kunnen ze in ons land nochtans terecht bij circa 30 private banking-organisaties. Zes ervan kruisten verbaal de degens in een inspirerend debat. “Zelfs al gaan de ontwikkelingen op vlak van financiële technologie zo snel, toch zal dit nooit de waarde van persoonlijk contact met uw private banker kunnen vervangen.”
- Namens Callant fungeert Filip Vansimaeys als gastheer. Callant legt zich toe op pensioen- en vermogensplanning en beschikt als Fintro-filiaal over een eigen bankafdeling. Daarnaast specialiseert het zich ook in verzekeringen.
- Hans Heytens vertegenwoordigt Weghsteen, een kleine beursvennootschap met kantoren in Gent, Brugge en Brussel. Het heeft zowat 500 miljoen euro onder beheer.
- Delen Private Bank vaardigt Stefan Van Cleemput, verantwoordelijke voor Oost-Vlaanderen, af. De bank opereert als onafhankelijk vermogensbeheerder, heeft 33 miljard euro in portefeuille en is onder meer actief in België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.
- Bijko Luttjeboer is de drijvende kracht van DR-Investment Private Privak. Deze organisatie specialiseert zich in het oprichten van niet-beursgenoteerde vastgoedvennootschappen. Het richt zich op supermarkten en winkelcentra op toplocaties in Duitsland.
- Kurt Lamquet is de verantwoordelijke voor ING Private Banking in West- en Oost-Vlaanderen. ING gaat er prat op de meest gepersonaliseerde van alle grootbanken te zijn en heeft 20 miljard euro onder beheer.
- Marc Monbaliu is een van de twee sleutelfiguren bij Capital Coach, dat als verzekerings- en bankmakelaar voor onafhankelijk advies zorgt.
M.M.: Hoe zou u private banking definiëren?
Filip Vansimaeys (Callant): “De omschrijving ervan varieert van bank tot bank. Bij ons start personal banking van 250.000 euro, en private banking vanaf 1 miljoen euro.”
Hans Heytens (Weghsteen): “Private banking staat bij ons niet automatisch synoniem voor de heel grote vermogens, zeker op vlak van discretionair beheer. Je kan een cliënt van 250.000 euro in principe op dezelfde manier behandelen als iemand met een vermogen van 5 miljoen euro. De idee-fixe dat private banking moet beginnen bij 1 miljoen euro, is een beetje gedateerd.”
Stefan Van Cleemput (Delen Private Bank): “Ook wij starten niet van een bepaald minimumbedrag, maar we voeren dan ook geen klassieke bankactiviteiten uit. Wij vinden het belangrijk om in de begeleiding van het totale vermogen heel dicht bij de klant te staan en een vertrouwenrelatie op te bouwen op basis van continuïteit. In dat kader is ook de anciënniteit van onze private bankers een essentiële factor. Het is ons doel om met een ervaren team van mensen consistent resultaten te behalen en in alle openheid met de cliënt te communiceren over de samenstelling en waardering van zijn portefeuille.”
Kurt Lamquet (ING): “Wij zijn een private bank binnen een universele bank en maken dus keuzes in de benadering van de cliënt, op vlak van service en productaanbod. Private Banking start vanaf 1 miljoen euro, maar onze klant profiteert mee van de dienstverlening van Retail en Commercial Banking. Er is bij ons veel cash in circulatie waarmee we iets kunnen aanvangen. Ik ben verbaasd over berichten dat banken de voorbije jaren fors hebben beknibbeld op hun kredieten: de voorbije drie jaar heb ik nog nooit zoveel kredieten verstrekt! We stelden ook vast dat veel mensen gretig gebruik hebben gemaakt van vastgoedopportuniteiten in het buitenland.”
Marc Monbaliu (Capital Coach): “Bij ons start private banking vanaf 250.000 euro. We werken uitsluitend met derdenfondsen. Daarnaast worden we vaak gesolliciteerd als onafhankelijke partner voor cliënten die private bank-cliënt zijn bij diverse instellingen. Zij zien ons als een geschikte partij om een geconsolideerd rapport samen te stellen, met de juiste interpretaties.”
M.M.: Is de spreiding van het vermogensbeheer over verschillende private bankers een recente trend?
Hans Heytens: “Neen, die spreiding is er altijd al geweest, maar is de voorbije tien jaar wel gevoelig toegenomen. Vreemd is dat niet, het is zelfs een gouden beleggingsregel om het vermogen over verschillende beheerders en producten te spreiden. Het is wel belangrijk dat wij als private bank weten voor welke beleggingspositionering de cliënt bij de andere partijen heeft gekozen. Als hij daar bijvoorbeeld voor 100% Amerikaanse aandelen heeft gekozen, zou het gek zijn als hij dat ook bij ons zou doen.”
Kurt Lamquet: “Nogal wat cliënten geven in een beginfase het vertrouwen aan 3 tot 4 partijen en laten er na een bepaalde termijn 1 of 2 vallen op basis van de prestaties.”
Stefan Van Cleemput: “Wij werken niet met ‘performance fees’, maar streven ernaar om met zo weinig mogelijk risico een zo groot mogelijk rendement te bereiken. De regelgeving over onze activiteiten is de jongste jaren dermate veranderd dat je niet in alles meer gespecialiseerd kan zijn. De cliënt heeft het recht die sterktes en zwaktes van zijn private banker te kennen.”
Kurt Lamquet: “Het universum aan fondsen is dermate gigantisch, dat je zelfs met een portefeuille van 250.000 euro al enorm kan spreiden. Anderzijds zie je dat het niet voor alle Belgische private bank-instanties nog zo evident is om een full range aan diensten aan te bieden.”
Filip Vansimaeys: “Ik heb het nooit anders geweten dan dat cliënten voor meer dan één private banker opteerden. Het zou gek zijn alle eieren in één mandje te leggen als je weet dat er alleen aan fondsen meer dan 64.000 mogelijkheden zijn. Dat doet ons allemaal leven.”
M.M.: Welke evolutie ziet u in het totale vermogen dat via private bankers in België wordt beheerd?
Kurt Lamquet: “Uit een recente studie van McKinsey, waarin 80% van de markt werd bevraagd, blijkt dat dit vermogen in België in 2013 met 8% is toegenomen in vergelijking met 2012. Daarvan komt 4 à 5% van de bereikte prestaties met het bestaande kapitaal, en 2 à 3% van vers kapitaal.”
Hans Heytens: “Wat die performances betreft, zien we dat het voor private bankers moeilijk is zich te onderscheiden op vlak van beleggingen. Het verschil maak je vooral met lagere kosten en je vertrouwensfunctie. Op beleggingsgebied stellen we vast dat er de jongste jaren nog maar weinig fondsen zijn die de benchmark verslaan. Daarom werken wij vooral met globaal gediversifieerde portefeuilles, met trekkers die de index volgen. Vervolgens bepalen we hoe we dat spreiden over de geografische markten.”
Kurt Lamquet: “De consolidatie die onze markt kenmerkt, zal zich nog doorzetten. Dat heeft ook te maken met de zware controles, waarin wordt nagegaan in hoeverre we voldoen aan de MiFID-richtlijnen. Tegenwoordig moet je van ieder contact met de cliënt een rapportering kunnen voorleggen. Dat is ongetwijfeld nuttig, maar creëert wel een enorme druk op je organisatie. Dat behelst stevige investeringen, terwijl je anderzijds je cliënt optimaal moet blijven ondersteunen, onder meer met digitale technologie.”
Filip Vansimaeys: “Door die strenge regels is het inderdaad vooral de wetgever die de marktconsolidatie bevordert, en die ervoor zorgt dat de kleinere spelers bepaalde diensten niet langer kunnen verlenen. Bovendien is het vooral voor die kleinere private bankers moeilijk om platformen voor mobiel bankieren te laten ontwerpen en financieren.”
M.M.: Hoezeer wordt de markt beïnvloed door het internet?
Kurt Lamquet: “De ontwikkelingen op vlak van financiële technologie zijn amper nog bij te houden. Vijf jaar geleden stond de markt niet bepaald te springen voor mobiel bankieren, nu boomt het als nooit tevoren. De cliënt gaat mee in die evolutie en verwacht dat ook van zijn private bank-instelling.”
Marc Monbaliu: “De jongere generaties spelen met die technologie: in vergelijking met ons kopen ze veel minder in winkels, en bestellen ze heel veel online. Je merkt dat ook ouderen stilaan op die trein springen.”
Filip Vansimaeys: “Toch zal private banking een kwestie van vertrouwen blijven. Zeker mensen met een groot vermogen zullen de keuze van hun private banker niet laten afhangen van de interface van diens online oplossingen. Zij hebben nood aan iemand met uitstraling die hen een schouderklopje geeft en vertrouwen inboezemt.”
Hans Heytens: “Online beleggen is ook niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze in jaren waarin het rendement wat tegenvalt, op hun private banker kunnen terugvallen om paniekvoetbal te vermijden en de gekozen strategie te blijven volgen.”
Stefan Van Cleemput: “Toch kan je het niet permitteren dat hele online-verhaal blauwblauw te laten. Het is geen toeval dat 10% van ons personeel uit IT-specialisten bestaat die oplossingen uitdenken om de cliënt digitaal te ondersteunen. Ik denk daarbij onder meer aan video-conferencing als alternatief voor een ‘gewoon’ face-to-face-gesprek. Maar wie gesteld is op uitleg, visie en vertrouwen, zal het altijd belangrijk vinden advies van een ervaren partij te krijgen.”
M.M.: Heeft die digitale technologie ook zijn invloed op de marges?
Hans Heytens: “Private banking en online beleggen zijn complementair en kunnen naast elkaar blijven bestaan, maar de marges voor discretionair beheer komen er wel door onder druk te staan.”
Kurt Lamquet: “In Nederland hebben alle private bankers zich zelfs genoodzaakt gezien de prijzen gewoon te verdubbelen, ook omdat alle instellingen ermee akkoord gingen. Ik ben toch benieuwd wat het zou geven als zoiets in België zou gebeuren.”
Bijko Luttjeboer: “Bij onze noorderburen gebeurt daar enorm veel overleg rond. Ook de intresten op hypothecaire kredieten liggen er aanzienlijk hoger, wat ook te maken heeft met het beperkt aantal aanbieders.”
Marc Monbaliu: “Private banking blijft een metier, maar de ‘doe-het-zelver’ krijgt wel meer tools om zelf zijn portefeuille samen te stellen. Het zal erop aankomen onze meerwaarde te blijven bewijzen, onder meer door een accurate planning op te maken waarin zowel het privévermogen als het bedrijfsvermogen verstandig worden beheerd.”
Kurt Lamquet: “Dat is inderdaad cruciaal, het illustreert dat private banking alle onderdelen van een vermogen bestrijkt. Het vermogen van een onderneming zit vaak sterk verweven in een hele familie.”
M.M.: Tot slot: welke tips kan u onze lezers geven inzake vermogensplanning en private banking?
Kurt Lamquet: “Vermogensplanning is iets heel individueel. Het is vooral belangrijk er eerder vandaag dan morgen mee te starten en er voldoende tijd voor te nemen.”
Marc Monbaliu: “Laat de motor van uw vermogen af en toe reviseren. Als onafhankelijke partner zijn wij altijd bereid een ‘second opinion’ te geven en als klankbord te fungeren om bepaalde bevindingen af te toetsen.”
Bijko Luttjeboer: “De Duitse markt boert momenteel erg goed, het vastgoedaanbod wordt er vaak nog ondergewaardeerd. Wij spelen daarop in met vrij risicoloze producten die toch een interessant direct rendement (circa 6%) opleveren.”
Stefan Van Cleemput: “Zeker gezien de veranderende regelgeving vraagt vermogensplanning continu aandacht, maar standaardoplossingen bestaan er niet.”
Hans Heytens: “Start met een grondige analyse die alles in kaart brengt en neem dat als basis om de juiste portefeuille te kiezen, rekening houdend met de leeftijd en het risicoprofiel dat u wil hanteren.”
Filip Vansimaeys: “Zoek het vooral niet te ver, en opteer niet voor beslissingen die onomkeerbaar zijn. Met een goed opgesteld huwelijkscontract kan je al veel doen.”
Moderator: Stefan Kerkhofs
Tekst: Bart Vancauwenberghe
Foto’s: Tiny Bogaerts