Dominiek Valcke (CEO TVH) en Dominique Valcke (CEO Stadsbader) – “Neen, we cultiveren onze naamsverwarring niet”

Het zal je maar overkomen: dan ben je CEO van een vrij groot bedrijf, blijkt plots dat er iemand met een identieke naam aan het hoofd staat van een andere uit de kluiten gewassen onderneming, in eigen streek dan nog. Dominiek Valcke (TVH) en Dominique Valcke (Stadsbader) moeten er eens hartelijk om lachen. “Uiteraard ontstaan er wel eens misverstanden, maar we gaan die uiteraard nooit op de spits drijven.”

Dominiek en Dominique Valcke.
Dominiek en Dominique Valcke. “Noch België, noch Vlaanderen maken duidelijke strategische keuzes.” (Dominiek Valcke, TVH)

Neen, ze zijn geen familie. Maar ja, ze kennen elkaar al langer.

Dominiek Valcke (TVH): “Het is zeker niet de eerste keer dat we elkaar ontmoeten: we kennen elkaar professioneel circa vijf jaar. Privé zijn er geen banden, maar we komen wel goed overeen.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Kennissen stellen me regelmatig wel eens de vraag: ‘Tiens, wat dan met die Dominiek Valcke van TVH?’, maar eigenlijk worden we er niet zoveel mee geconfronteerd. Behalve op netwerkevents dan: als de ene Valcke op de gastenlijst staat, blijkt dat de initiatiefnemer eigenlijk de andere verwachtte. Toch vind ik het niet vervelend.”

Dominiek Valcke (TVH): “We hebben het redelijk onder controle, ja. En uiteraard beschikken we over elkaars contactgegevens. Als iemand mij contacteert terwijl hij de andere naamgenoot moet hebben, verwijzen we die persoon natuurlijk door.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Er is wederzijds respect, en dat is belangrijk. Het zou pas irritant zijn als je naamgenoot iemand is met wie het niet klikt, of soms zaken uitspookt die de ander in verlegenheid zouden kunnen brengen.”

M.M.: In hoeverre werken uw bedrijven samen?

Dominiek Valcke (TVH): “Wij verhuren en verkopen wel eens machines aan Stadsbader…”

Dominique Valcke (Stadsbader): “… en omgekeerd hebben wij al bouwprojecten voor TVH verzorgd. Alles gebeurt evenwel volgens de normale gang van zaken in de markt. ”

M.M.:  U staat beide aan het hoofd van een onderneming, wat voor veel gelijkenissen zorgt. Zijn er ook belangrijke verschilpunten?

Dominique Valcke (Stadsbader): “Ik ben al vrij jong, op 19-jarige leeftijd, bij Stadsbader begonnen. Ik kom vanuit de familie Stadsbader en heb kennisgemaakt met alle echelons van het bedrijf: van werfleider op de vloer, tot ik in 2000 mee de algemene leiding verzorgde. Nu sta ik samen met Désiré Stadsbader aan het hoofd van het bedrijf en ben ik ook aandeelhouder.”

Dominiek Valcke (TVH): “Dat laatste is het grootste verschil met mijn rol. Ik heb een heel ander carrièrepad gevolgd. Na bij Omega-Pharma te hebben gewerkt, ben ik hier in 2003 begonnen. Op dat moment was er voor mij geen duidelijke jobomschrijving, maar ik had vooral veel goesting om voor dit familiebedrijf te werken en ben stelselmatig mee gegroeid en geëvolueerd. Tot beide families, die eigenaar zijn van het bedrijf (Thermote en Vanhalst), me de algemene leiding hebben toevertrouwd. Ik rapporteer aan de aandeelhouders, zoals iedere CEO doet in een bedrijf waar er een split tussen het management en het aandeelhouderschap bestaat. Daar moet je mee kunnen leven.”

Betrokkenheid

M.M.: Welke parallellen kunnen we trekken tussen uw bedrijven?

Dominiek Valcke (TVH): “Ondanks de verschillen in actieradius, worden we met veel dezelfde problemen geconfronteerd. Zo komt het invullen van een vacature op hetzelfde neer: je moet die goede medewerker vinden, hem/haar in je organisatie inpassen en  laten evolueren. De problematiek van het nemen van een investeringsbeslissing of een strategische keuze is ook niet anders …”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Onze beide organisaties kenmerken zich door een eenvoudige  structuur, met korte rapporteringslijnen en de typisch West-Vlaamse no-nonsensestijl. Dat is net ook onze kracht.”

Dominiek Valcke (TVH): “Bij medewerkers is vooral de betrokkenheid belangrijk. Dat is een aspect waar wij in het rekruteringsproces terdege rekening mee houden: iemand moet passen binnen de bedrijfscultuur. Zo is het ‘wij’-gevoel bijvoorbeeld typisch voor dit bedrijf. Niet voor niets voeren wij overal ter wereld het ‘We are one’-credo: een heel simpele slogan, die voor iedereen begrijpelijk is. Iemand die binnen zo’n cultuur niet gedijt, kiest beter niet voor ons, al ben ik ervan overtuigd dat betrokkenheid iets is wat je mensen wel kan bijbrengen.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Het is vooral belangrijk dat iedereen, ’topdown’, dezelfde mentaliteit uitdraagt. Betrokkenheid groeit het best als het personeel bestaat uit een gezonde mix van ervaren anciens en jonge krachten. Of, nog beter: als verschillende teams binnen onze organisatie (prefab, montage, plaatsing,…) de krachten hebben moeten bundelen om een project met hoge verwachtingen, dat tegen een strakke deadline moet worden opgeleverd, kwalitatief in te vullen. Op zulke momenten val je echt op elkaar terug en is de voldoening over het welslagen van de realisatie des te groter, zeker als alles in eigen beheer is gedaan en er geen outsourcing aan te pas is gekomen.”

M.M.: In hoeverre dragen werfbanners of originele spandoeken aan een bedrijfsgevel bij tot dat gevoel?

Dominiek Valcke (TVH): ” Betrokkenheid creëert zin voor verantwoordelijkheid, wat op zijn beurt goed is voor de hele onderneming. Betrokkenheid en trots om deel uit te maken van een groter geheel zijn gevoelens waarvan managers te vaak uit gaan dat deze vanzelfsprekend zijn voor iedere medewerker. Dat is het zeker niet en dus daar moet je als onderneming aan werken. Maar sowieso geeft het voldoening als je bedrijf, op welke manier dan ook, zichtbaarheid krijgt of prominent in het straatbeeld komt. Dat kan via een ‘sexy’ spandoek aan onze bedrijfsgevel langs de autosnelweg, maar evengoed overvalt me een gevoel van fierheid als ik een foto zie van een Australische medewerker die met een TVH-shirt in zijn straat aan het fietsen is. Op zo’n moment ben je nog maar eens doordrongen van het internationale verhaal waar je mee aan schrijft.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Toen wij net Van Maercke hadden overgenomen, stonden we voor het dilemma om die bedrijfsgebouwen al dan niet in onze huisstijl te laten schilderen. Toen we de knoop eindelijk hadden doorgehakt, en we de publiciteit en signalisatie rond die fabriek in onze rode en grijze tinten lieten zetten, kreeg ik dezelfde dag nog van diverse trotse medewerkers een foto doorgestuurd van die aanpassing. Dan pas besef je hoe belangrijk zoiets kan zijn.”

Dominiek en Dominique Valcke: Als we echt onze rol van logistieke spil willen spelen, moeten bepaalde dringende dossiers eindelijk worden aangepakt." (Dominique Valcke, Stadsbader)
Dominique en Dominiek Valcke: Als we echt onze rol van logistieke spil willen spelen, moeten bepaalde dringende dossiers eindelijk worden aangepakt.” (Dominique Valcke, Stadsbader)

Verticale integratie

M.M.: Hoe heeft uw onderneming ingespeeld op de economische tendensen van de voorbije jaren?

Dominique Valcke (Stadsbader): “Als aannemer ‘pur sang’ zijn wij vooral gebonden aan een vrij lokale markt, in casu België, Luxemburg en Noord-Frankrijk. We steunen op vier pijlers (infrastructuur, bouw, milieu en elektromechanica), die zich stuk voor stuk kenmerken door een structuur van verticale integratie. De infrastructuurmarkt staat zwaar onder druk, omdat bij veel gemeenten en steden de kas leeg is. In de industriebouw merken we dan weer een opleving. Akkoord, de prijzen staan onder druk, als gevolg van de enorme concurrentie, maar de vraag is wel groot. Tot mijn tevredenheid merk ik dat bij Van Maercke, de specialist in prefab beton die we vorig jaar hebben overgenomen, de productie op volle toeren draait. In vergelijking met vroeger, is het grote verschil dat we onze activiteiten veel breder hebben ontwikkeld (onder meer de aanleg van kunstgrasvelden) en in meer regio’s actief zijn. De overname van Deckx paste perfect in dat verhaal. Met die twee vrij recente overnames hebben we bovendien heel wat extra competentie binnengehaald. Het opent ook meer perspectieven voor jonge mensen die zich binnen de schoot van onze organisatie willen ontwikkelen.”

Dominiek Valcke (TVH): “Wij hebben een internationale aanwezigheid. Als we enkel op de Belgische markt zouden terugvallen, zou een groeiverhaal absoluut niet evident zijn. Die groei realiseren we momenteel hoofdzakelijk in West-Europa en de Verenigde Staten. Sowieso is voor ons het globale geopolitieke verhaal erg belangrijk: we volgen met argusogen wat zich overal ter wereld afspeelt, omdat het belangrijke gevolgen voor onze business kan hebben. Denk maar aan wat er met Griekenland gebeurt, of misschien wat extremer, aan de nucleaire deal die de grootmachten onlangs met Iran hebben afgesloten. Zowel de cijfers als mijn buikgevoel tonen aan dat de economie in zijn algemeenheid weer beter draait, al zijn er maar bitter weinig landen wereldwijd die met de vingers in de neus door het leven kunnen gaan.”

M.M.: Is België voldoende voorbereid op economische groei?

Dominique Valcke (Stadsbader): “Als we effectief een belangrijk logistiek centrum willen blijven, zal daar toch veel meer op moeten worden ingezet. De uitdaging op dat vlak is enorm.”

Dominiek Valcke (TVH): “Ik stel vast dat noch België, noch Vlaanderen duidelijke strategische keuzes maken. België is ondertussen een diensteneconomie geworden en het belang ervan blijft verder stijgen. Logistiek is één van de diensten waarvoor België in principe perfect zou kunnen zijn,  maar daar moet je dan ook met volle overtuiging voor durven kiezen. Nu vinden de beleidsverantwoordelijken altijd wel redenen om te twijfelen (nachtvluchten in Zaventem, het mobiliteitsplan van Antwerpen, enz.), terwijl we toch belangrijke troeven hebben. Een centrale ligging in West-Europa, enkele sterke havens… Zorg er dan tenminste voor dat de infrastructuur een vlotte mobiliteit toelaat, zodat alles vlot kan functioneren. En creëer flexibiliteit op de arbeidsmarkt, zodat we klaar zijn voor de toekomst in markten die veranderen.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Wij voerden deze zomer onder meer werken uit langs de E40 tussen Zwijnaarde en Wetteren, maar onze medewerkers stonden zélf in de file om tot op die werf te geraken. Als we effectief  nog meer onze rol van logistieke spil willen spelen, moeten bepaalde dringende dossiers (Antwerpse  en Brusselse Ring, luchthaven Zaventem,…) eindelijk worden aangepakt.”

M.M.: De bouwsector kraakt harde noten, onder meer door het fenomeen van de sociale dumping. Hoezeer beïnvloedt dat de activiteiten van Stadsbader?

Dominique Valcke (Stadsbader): “Procentueel bekeken werken wij met heel weinig buitenlanders, maar als we die kaart verder willen trekken, moeten we erop toezien dat onze competitiviteit niet in het gedrang komt. Daarom juich ik iedere vorm van controle enthousiast toe. Ik ben oprecht heel trots op onze mensen, die de flexibiliteit opbrengen om ook ’s avonds en in het weekend zonder morren aan de slag te gaan, maar we mogen de invloeden van buitenaf niet onderschatten. Behoorlijk wat aannemers werken met steeds meer buitenlandse krachten, maar als familiebedrijf hechten wij nog veel belang aan een sterke band met ons personeel: wij vinden die relatie heel waardevol. We kennen de mensen ook beter: na de aanwerving zie je al snel wat hun competenties zijn, zodat ze zich daarin verder kunnen ontwikkelen en een carrière kunnen uitbouwen. Bij buitenlanders is dat veel minder het geval: het verloop daar is groter, waardoor je veel minder de kans krijgt iets op te bouwen.”

Dominiek Valcke (TVH): “Het drukken van de loonkosten is in veel landen een actueel thema, maar ik heb de indruk dat onze buurlanden toch veel korter op de bal spelen dan wij. Politici hebben al langer de mond vol over hun inspanningen om dit aan te pakken, maar in de praktijk komt daar tot op vandaag bitter weinig van terecht. Nochtans is het vijf voor twaalf: hoe langer we wachten, hoe groter de kloof met andere landen wordt. Uiteraard zijn wij als werkgever vragende partij om dit snel door te drijven, maar laat ons vooral niet vergeten dat lagere loonkosten de concurrentiepositie van ons land gevoelig zouden verbeteren en dat is in het belang van werkelijk iedereen hier in België.”

M.M.: Uitsmijter: stel dat u beide de kans krijgt gedurende een week van positie te wisselen, en elkaars bedrijf te leiden…

Dominiek Valcke (TVH): “In het belang van Stadsbader, lijkt dat me niet zo verstandig (lacht), al ben ik wel heel benieuwd om eens een weekje gewoon mee te lopen, kijken hoe alles daar in zijn werk gaat.”

Dominique Valcke (Stadsbader): “Het is altijd interessant om nieuwe inzichten van elkaar te verwerven, maar ik sluit me volmondig bij Dominiek aan: een functie uitoefenen, zeker als het om leiding geven gaat, is pas leuk als je het volledig beheerst en het bedrijf uitstekend kent. Anders dreigt leiden snel lijden te worden.”

Stadsbader

  • Oprichtingsjaar: 1946.
  • Hoofdzetel: Harelbeke.
  • Activiteiten: Aannemer met een stevige reputatie op vlak van openbare werken en industriële projecten, zowel voor grote bedrijven als kmo’s.
  • Afdelingen: Bouw (burelen, industriegebouwen, scholen, tankstations, retail, residentiële projecten), Infra (grondwerken en stabiliteit, riolering, beton- en asfaltverhardingen, waterzuiveringstations, burgerlijke bouwkunde), Milieu (saneringen grondwater en bodem, grondreiniging, sportinfrastructuur zoals kunstgrasvelden,), Electromechanica (installaties voor zuivering afvalwater en drinkwater).
  • Aantal medewerkers: 950.

TVH

  • Oprichtingsjaar: 1969.
  • Hoofdzetel: Waregem. Wereldwijd aanwezig via regionale kantoren/filialen (in 27 verschillende landen), distributeurs en klanten (in meer dan 167 landen).
  • Equipment: 2100 heftrucks en hoogwerkers in voorraad (nieuw en tweedehands).
  • Parts & Accessories: ruim 600.000 onderdelen in stock; meer dan 21 miljoen referenties aan onderdelen voor heftrucks, hoogwerkers, verreikers, grondverzet, veeg- en kuismachines en landbouwmachines. Het bedrijf levert ook transportmateriaal, voorzetapparatuur, magazijnuitrusting en gereedschappen.
  • Rental: verhuuroplossingen (vooral hoogwerkers en heftrucks), op een termijn van 1 dag tot meerdere jaren (verhuurvloot van meer dan 17.000 machines).
  • Service & Repair (enkel in België): 80 mobiele technici anticiperen snel op dringende interventies bij klanten.
  • Aantal medewerkers: ruim 4500 wereldwijd, waarvan circa 1800 in België.

 

Tekst: Bart Vancauwenberghe
Foto’s: Koen Bauters.

Eerdere Artikelen