Het seizoen 2006-07 was niet meteen een hoogvlieger in de rijk gevulde geschiedenis an Club Brugge. De gewonnen bekerfinale tegen Standard Luik maakte in extremis veel goed, maar in de competitie vielen de resultaten tegen. Toch lijkt dit niets af te doen aan de populariteit van de club. We praatten met general manager Filips Dhondt over de sportieve en extrasportieve ambities van blauw-zwart.
Vlaanderen Manager: Waar haalt een Belgische topclub als Club Brugge zijn inkomsten uit?
Filips Dhondt: “Wij maken elk jaar een begroting op, die enkel inkomsten van de nationale competitie, de Jupiler League, betreft. De Europese competitie, de Belgische Beker en de verkoop van spelers worden niet opgenomen in dit financiële plaatje. De ticketverkoop is goed voor 35% van onze inkomsten. 34% is afkomstig van commerciële activiteiten, zoals sponsoring, publiciteit, loges,… De televisierechten brengen 20% in het laatje en de rest is afkomstig van diverse posten, zoals catering, cafetaria’s…”
Vlaanderen Manager: Als we dit lijstje overlopen, komt er vooral geld binnen op wedstrijddagen…
Filips Dhondt: “Grote buitenlandse clubs – en daar haalt iedereen sowieso de mosterd – maken inderdaad steeds uitdrukkelijker het verschil tussen Matchday Revenues, inkomsten op wedstrijddagen, en Non- Matchday Revenues, inkomsten daarbuiten. De Matchday Revenues van Club Brugge zijn de voorbije vijf jaar met zowat 80% gestegen.”
Vlaanderen Manager: Een indrukwekkend cijfer. Hoe valt dit te verklaren?
Filips Dhondt: “Om te beginnen is het aantal toeschouwers verdubbeld. Daarnaast is ook het televisiecontract aanzienlijk gestegen. Volgend jaar wordt er trouwens onderhandeld over een nieuw contract op de tv-rechten. Als we het huidige budget vergelijken met de buurlanden en louter bekijken op basis van het aantal inwoners, zeg maar potentiële kijkers, zitten we nog maar aan 60 tot 65 % van het marktpotentieel.”
Vlaanderen Manager: Het toekomstige nieuwe stadion zal wellicht ook bijkomende middelen opleveren.
Filips Dhondt: “Zonder enige twijfel. Om te beginnen drijven we de capaciteit op van 28.000 tot 40.000 zitjes. Club heeft een bestand met 70.000 geregistreerde supporters. Dat wijst erop dat we op dit gebied hoge ambities mogen koesteren. Nederlandse clubs, die de voorbije jaren een nieuw stadion bouwden, stelden trouwens een toename van het aantal toeschouwers met ongeveer 30% vast. Bovendien kunnen we in het nieuwe stadion veel meer business seats aanbieden.”
Vlaanderen Manager: Tot zover de Matchday Revenues. Hoe zit het met de inkomsten uit andere activiteiten?
Filips Dhondt: “De merchandising – verkoop van shirts, sjaals, vlaggen… – loopt goed. Maar op het gebied van Non-Matchday Revenues kunnen we nog heel wat leren van de Europese topploegen. Olympique Lyon heeft bijvoorbeeld een eigen taxibedrijf. Fans van Manchester United kunnen zelfs een clubgebonden bankrekening openen! Club Brugge is op zoek naar gelijkaardige innoverende formules; middelen om de verbondenheid van onze supporters met de club te versterken. Dergelijke initiatieven vergen evenwel een specifieke sectorale knowhow. Daarom voeren wij gesprekken met potentiële partners, maar we blijven steeds bereid om te luisteren naar creatieve voorstellen. Daarnaast zullen ook de nieuwe media voor ongekende mogelijkheden zorgen. Ik noem maar wat: je zit op een familiefeest terwijl Club speelt. Wanneer er gescoord wordt, ontvang je een signaal en als je dat wenst kan je de beelden van het doelpunt meteen bekijken. Dit lijkt science fiction, maar het is heus niet zo veraf als men zou denken.”
600.000 bezoekers per jaar
Vlaanderen Manager: Stel: ik ben een ondernemer en op zoek naar publiciteit.Wat kan Club Brugge mij zoal bieden?
Filips Dhondt: “Ik laat even de klassieke sponsoring en reclameborden buiten beschouwing. Die zal iedereen wel kennen. Globaal gezien hebben ondernemingen één van twee verschillende doelstellingen. Ofwel willen ze maximale zichtbaarheid om hun merknaam te promoten. Ofwel willen ze partners onthalen om relaties uit te bouwen. Voor dit laatste zijn de verschillende business formules de ideale oplossing. Wat de zichtbaarheid betreft, kan Club Brugge overtuigende cijfers voorleggen. Op een seizoen komen er 600.000 bezoekers naar ons stadion en wij hebben al jaren, samen met Anderlecht, het hoogste aantal uren tv-uitzending. Hoe dan ook, als een geïnteresseerde adverteerder ons aanspreekt, zijn we steeds bereid een pakket uit te werken op maat van zijn specifieke wensen en mogelijkheden.”
Vlaanderen Manager: Welke impact hebben de tegenvallende sportieve prestaties van vorig jaar op de interesse van sponsors?
Filips Dhondt: “Zo goed als geen. Zowel de fans als commerciële partners kijken verder dan een enkel seizoen. Het vertrouwen in bestuur en werking is groot. In het tussenseizoen hebben we overigens getoond dat we ambitieus zijn en blijven.”
Vlaanderen Manager: Wat zijn de sportieve ambities van Club voor dit jaar?
Filips Dhondt: “Ons handhaven aan de Belgische top en de Europese subtop, en Europees af en toe hopen op een positieve uitschieter. In de Europese ranking staan we nog steeds als hoogste Belgische club genoteerd op de 48ste plaats, terwijl we niet eens voorkomen in de top 250, wanneer we de werkingsbudgetten vergelijken.”
“In de Europese ranking staan we nog steeds als hoogste Belgische club op de 48ste plaats, terwijl we niet eens voorkomen in de top 250, wanneer we de werkingsbudgetten vergelijken.”
Vlaanderen Manager: En de extrasportieve ambities?
Filips Dhondt: “Vorig jaar organiseerden enkele marketingbureaus een grote Nationale Merkencompetitie. Daaruit kwam Club Brugge niet alleen naar voor als populairste voetbalploeg, maar zelfs als populairste merk in alle categorieën! Die populariteit in duidelijk een grote troef en een wissel op de toekomst. Voeg daar in de nabije toekomst het nieuwe stadion bij als hefboom… Kortom, ik geloof rotsvast in de sportieve en financiële toekomst van Club.”
Vlaanderen Manager: Veel succes in het nieuwe seizoen!