Palmers & Vanrunxt is een team van verzekerings- en vastgoedmakelaars met kantoren in Diepenbeek, Houthalen-Helchteren en Maaseik. Speciaal voor maXLife nodigen zij op een unieke locatie een topexpert uit om een deelfacet van de verzekerings- of vastgoedmarkt te belichten. We spraken deze keer met trendwatcher Herman Konings over hoe het begrip ‘wonen’ in de nabije en verdere toekomst zal veranderen. Het korte antwoord: niet veel. “De opmars van design en technologie zal nog versnellen, en de consument zal evenredig daarmee naar een tegengif zoeken in rust en authenticiteit.”
In de Lange Lozanastraat in Antwerpen verkoopt Palmers & Vanrunxt een statig herenhuis dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de allereerste bominslag op de stad te verwerken kreeg. Prachtig, zegt trendwatcher Herman Konings, want dat is net iets wat een stuk vastgoed nodig heeft: een verhaal. “Het unieke, historische karakter van een gebouw, de ziel, komt er door het verhaal dat het pand te vertellen heeft. Dat maakt het namelijk uniek. Als je in een kant-en-klaar appartement gaat wonen, heb je dat niet: nieuwbouwwoningen worden neergezet op basis van marktanalyses, omdat mensen moeten worden gestockeerd. Maar in een schooltje, een abdij, een kasteel, een oud herenhuis of wat dan ook, daar krijg je die ziel erbij.”
Tegelijkertijd moet een woning, authentiek of niet, ook mee zijn met de nieuwste woon- en designtrends. En dan ontsnap je niet aan technologie. “Je ziet de ‘hightech-hightouch-trend’,” oppert Konings. “We zullen meer en meer technologie gaan gebruiken, maar de behoefte om daarvan weg te lopen, wordt ook groter. Mensen zijn geneigd om een tegengif te zoeken. Een hoogtechnologische omgeving, zoals de huiskamer van vandaag met zijn flatscreentv’s en iPads, krijgt snel iets steriels. Maar die technologie wordt ook minder zichtbaar, waardoor het authentieke weer naar voren kan komen: mooi behangpapier, of een barokke kandelaar, dat soort dingen wordt niet weggedrumd door technologie.”
Sint-Jansbergklooster te Zelem
Dit prachtige klooster aan de grens van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant staat op een ruim domein van meer dan 4 hectare, en wordt momenteel gebruikt voor horeca-uitbating en evenementen. Het pand huisvest een taverne en enkele feestzalen, en bevat onder meer een middeleeuwse kapel en gewelfde kelders. Meer dan de helft van het gebouw werd in de jaren ‘90 al gerenoveerd. Het gebouw is deels geklasseerd als monument. Er is parking voor 70 wagens in de binnenmuurse boomgaard.
Herenhuis in de Lange Lozanastraat te Antwerpen
De Lange Lozanastraat en de straten errond zijn niet arm aan statige herenhuizen, maar hetgeen dat momenteel op de markt is beland, is een prachtexemplaar. Het neoclassicistische enkelhuis op huisnummer 152 telt drie verdiepingen plus een kelder, waarvan de benedenverdieping wordt verhuurd aan een aantal vennootschappen. Opvallende kenmerken zijn onder meer de bepleisterde en beschilderde lijstgevel en de horizontale ritmering door middel van een puilijst en doorlopende lekdrempels.