SAMNAUN, HET ZWITSERSE ski- en belastingsparadijsJE Skiën in solden Samnaun bereiken vergt enige moeite, vandaar dat de Zwitserse overheid besliste deze vallei belastingvrij te maken.

Ooit al gehoord van Samnaun? Dit stadje in het uiterste oosten van Zwitserland is zowel een ski- als belastingsparadijsje. In Samnaun worden namelijk geen belastingen geheven en dat is niet alleen goed voor de locals maar ook voor de toeristen. Ideaal dus om parfum, alcohol, cosmetica of skimaterieel in te slaan. maXLife-journalist Hans Sterkendries ging op de lappen, euh op de latten.

Samnaun bereiken vergt enige moeite, vandaar dat de Zwitserse overheid besliste deze vallei belastingvrij te maken.

DOOR HANS STERKENDRIES (TEKST & FOTO’S)

Op de weg van Vinadi naar Samnaun breekt het angstzweet ons uit. Behendig manoeuvreert onze chauffeur Heinrich zijn bus over de bochtige wegen en hij verpinkt zelfs niet als er een plotse tegenligger opdaagt. Met een gewone personenwagen zouden de meeste chauffeurs al problemen krijgen in de extreem smalle tunnels maar Heinrich doet het met een volwassen bus. Soms heeft hij links en rechts maar een paar centimeter speelruimte en één bocht moet hij nemen in drie bewegingen maar hij brengt ons veilig tot in Samnaun. “Kijk, dat is wat er gebeurt als je net iets minder geconcentreerd bent,” lacht hij en hij laat een schram zien op zijn bus. Vreemd genoeg heeft hij er meer eentje…

Het is anno 2011 niet eenvoudig om het skioord Samnaun te bereiken maar tot aan het begin van de twintigste eeuw kon je hier zelfs enkel geraken via het Oostenrijkse Boden. Daarom besliste de Zwitserse overheid om van deze vallei een belastingvrij gebied te maken. Intussen loopt er een weg over Zwitsers grondgebied maar Samnaun is nog steeds vrijgesteld van belastingen. Goed nieuws voor de vallei-bewoners maar ook voor de vele bezoekers.

AFDALEN tot in Oostenrijk

De gemeente Samnaun bestaat in feite uit vijf kleine bergdorpen: Compatsch, Laret, Plan, Ravaisch en Samnaun-Dorf. Ooit waren dit landbouwdorpen maar tegenwoordig moet Samnaun het vooral hebben van het (winter)toerisme. Toeristen worden er met open armen ontvangen. Hotelgasten krijgen er bijvoorbeeld een flinke korting op de skilift – de enige dubbeldek-skilift ter wereld overigens – die je van in Samnaun-Ravaisch meteen tot in het hart van het skigebied Silvretta Arena brengt. Dit skigebied loopt zelfs door tot in het Oostenrijkse Ischgl. In totaal vind je hier 200 kilometer aan ski- en snowboardpistes maar ook 40 km paden om te winterwandelen en 10 km aan langlaufpaden. De meeste skipistes liggen boven de 2.000 meter waardoor je hier tot laat in het seizoen op de latten kan staan.

Van 30 november tot 4 mei brengen skiliften je tot aan Alp Trida, een station dat wordt omgeven door de fotogenieke toppen van de Greitspitz (2.872 m) en de Palinkopf (2.864 m). Op de flanken van deze bergen vind je supermoderne skiliften die toegang bieden tot zo’n 40-tal kilometer blauwe/groene pistes, 130 kilometer rode pistes, en 45 kilometer zwarte pistes. Voor de snowboarders is er aan Oostenrijkse zijde ‘Boarders Paradise’, het grootste funpark van Europa. Het is meer dan een kilometer lang en telt 35 hindernissen en beschikt over een half-pipe van bijna 100 meter. Je kan er zelfs je snelheid meten op de het high speed parcours.

Op 2.624 m hoogte ligt het hoogste restaurant van de Silvretta Arena, Pardorama. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, heb je hier door de glazen wanden een prachtig zicht op tientallen besneeuwde bergtoppen. Er zijn twee delen: beneden een zelfbedieningsrestaurant en boven een restaurant met bediening. En nog leuker: er is hier een mooi zonneterras waar je heerlijk kan bruinen.

Wellness in Samnaun

Ook voor ná het skiën, beschikt Samnaun over enkele unieke trekpleisters. Te beginnen met tientallen shoppingadressen, vooral in Samnaun-Dorf. Samnaun is immers de enige belastingvrije regio van Zwitserland. Overal zie je grote borden met het opschrift ‘zollfrei’ en vooral luxegoederen zijn er erg in trek. Je oog laten vallen op een Zwitsers uurwerk? Koop het dan hier want je vindt het nergens goedkoper. Ook parfum, alcohol, tabak, cosmetica en skimateriaal vind je hier aan formidabele prijzen.

Verder tref je in Samnaun het hoogst gelegen badencomplex van Zwitserland aan. In het Alpenquell Erlebnisbad, op 1.715 m, vind je onder meer jacuzzi’s, stoombaden, verschillende sauna’s en een revitaliserende waterval. Je bent hier gemakkelijk een tweetal uren zoet, ideaal na een dagje op de piste. Voor nog meer luxe kan je terecht in een van de vier wellnesshotels van Samnaun. Wij bezochten de stijlvolle spa van het viersterrenhotel Chasa Montana waar het zwembad uitzicht biedt op de omliggende bergen. Opgelet: in Zwitserland ga je verplicht naakt in de sauna omwille van de hygiëne.

Voor de cultuurliefhebber is er het dalmuseum Chasa Retica in Samnaun-Plan, een klein en nogal oubollig museum, maar dat wordt helemaal goedgemaakt door de gepassioneerde gids die wel enkel Duits spreekt. Het museum is gevestigd in een gerenoveerde boerderij die als nationaal monument is geklasseerd. De collectie geeft inzicht in de topografie en de geschiedenis van deze vallei en vooral van het harde boerenleven.

Onder de sterren

Om nadien de honger te stillen, heb je vele mogelijkheden in Samnaun. Vlakbij de gezellige kerk van Compatsch stappen we bakkerij Rechsteiner binnen. We worden met open armen ontvangen maar dat is in Samnaun eerder regel dan uitzondering. De bakker laat ons enkele specialiteiten van het dal proeven, en vooral de notentaart konden wij bijzonder smaken.

Nog in Compatsch ligt de Sennerei Samnaun waar de typische Samnauner Bergkäse wordt geproduceerd. Van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe deze bekende bergkaas wordt gemaakt. De grootste bijzonderheid: koeien worden gemolken in de bergweiden waarna de melk in leidingen naar de kaasmakerij wordt gebracht en supervers wordt verwerkt. Het resultaat is een harde kaas met een zachte ondertoon van bergkruiden die iets meer uitgesproken wordt naargelang de kaas rijpt. Na de rondleiding krijg je verschillende kaassoorten, yoghurt en melk geserveerd maar voor de grote honger trekken we naar het enige restaurant in Samnaun met een Michelinster: Homann’s Restaurant. Hedendaagse gerechten worden hier op originele wijze geserveerd, en dat voor heel betaalbare prijzen. Menu’s gaan van 63 tot 106 CHF (zo’n 40 tot 70 euro), en het restaurant heeft ook een erg gevarieerde wijnlijst. Wij vonden het in ieder geval om duimen en vingers bij af te likken…

Eerdere Artikelen