Rob Van Vlierden, bestuurder van Groenbedrijf Van Vlierden, is een gepassioneerd duiker. Zijn logboek telt intussen 550 duiken. En of het nu gaat om wrakken exploreren in de Noordzee of om Sepia’s of Zeekatten bekijken in Zeeland, elk jaar kijkt hij reikhalzend uit naar een duikvakantie. “Half november trekken we met enkele vrienden-duikers opnieuw naar Egypte om er tussen de haaien te gaan zwemmen,” aldus de ondernemer die aan flora een florerende professie dankt en in het onderwateruniversum een parallelle wereld vindt.
Door Christophe De Schauvre (tekst) en Frederic Beckers (foto’s)
Van duiken is bekend dat het een technische sport is, maar die geplogenheden zijn moeilijk voor leken te bevatten. Steller dezes denkt er – met dank aan Hollywood – steevast claustrofobische taferelen bij waarin de parelvissende waaghalzen in ademnood geraken, verstrikt raken in netten of tot onderwatergevechten komen met kloeke, woeste haaien dan wel potige duikschurken. “In duiken worden de regels bepaald door de natuurwetten,” zegt de al even sympathieke als breedgeschouderde Rob Van Vlierden. “Wie in voetbal een regel overtreedt, krijgt geel of wordt met rood het veld uitgestuurd. In het duiken bekoop je het met je gezondheid of je leven.”
MaXLife: Ik mag hopen dat dit toch niet datgene is wat je zo aantrekt in het duiken?
Rob Van Vlierden:“Duiken is vooral een rustgevende, weliswaar technische hobby waarin je rekening moet houden met de natuurelementen. Onder water ben je één met de natuur, ontdaan van omgevingsgeluiden en met een totaal andere fauna en flora. Je bent te gast in een biotoop die nooit de jouwe kan zijn.”
MaXLife: Hoe komt het dat je ooit die sprong in het diepe hebt gewaagd?
Rob Van Vlierden:“Door mijn vader die zelf jarenlang heeft gedoken. Samen met mijn broer gingen we mee en dan wil je doen zoals je vader. Sinds 1997 ben ik lid van een duikclub.”
MaXLife: Duiken vergt heel wat theorie, maar hoe vergaat het in de praktijk?
Rob Van Vlierden:“We gingen vooral duiken in de put in Kaulille, tegenover de terreinen van AJK. Toen dat niet meer ging, zijn we uitgeweken naar het Zilvermeer in Mol of in een plas in Opgrimbie. Het gaat er vooral om het oefenen, al valt er daar wel degelijk wat te zien onder water.”
MaXLife: Toch, zeeën zijn andere koek, neem ik aan.
Rob Van Vlierden:“Elke duik is anders. In de Noordzee is het bijzonder fijn om op wrakken te duiken, terwijl in Zeeland bijvoorbeeld de 5 kilometer lange Zeelandbrug heel wat duikplezier biedt. De peilers van de brug hebben hun eigen fauna en flora omwille van de stroming en dat maakt het voor duikers interessant.”
DECOMPRESSIE
De eerste zonnestralen stuwen de temperatuur de hoogte in en ook het mijmeren over het welslagen van het geplande feestje. Zwoel of niet, het Belgische weer volgt helaas niet op bestelling. Om maar te zwijgen van de wet van Murphy.
MaXLife: Niet zonder gevaren ook: elk jaar laten er wel duikers hun leven.
Rob Van Vlierden:“Klopt. Het zicht is ondanks je duiklamp erg beperkt. Het komt er op aan rustig te blijven, want opnieuw: paniek is dodelijk. Makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs de meest ervaren duikers kunnen door paniek overmand worden. Als je vastgeraakt in een visnet bijvoorbeeld. Achteraf blijkt vaak dat ze nog genoeg zuurstof in de fles hadden, maar wie de controle verliest, is eraan voor de moeite. Je gaat hyperventileren, je valt in zwijm en uiteindelijk verdrink je. Zelf heb ik nog nooit een duikongeval gehad, maar ik heb al meerdere vrienden in de decompressiekamer gezien.”
MaXLife: Wat houdt dat precies in?
Rob Van Vlierden:“Het komt erop neer dat je onder water meer druk op je lichaam krijgt en dat moet je compenseren door meer zuurstof tot je te nemen. Wetende dat een duikfles een mengsel van 80% stikstof en 20% zuurstof bevat, betekent dat je ook almaar meer stikstofgas tot je neemt. Door te snel te stijgen, vermindert de druk, maar gaan er zich wel luchtbelletjes vormen in je bloedbanen en kan je lichaam de stikstof niet meer afgeven. Traag en geleidelijk terugkeren na een duik is dus noodzakelijk, zo niet worden in de decompressiekamer de drukgradaties alsnog gesimuleerd opdat je lichaam alsnog het stikstofgas kan afgeven.”
MaXLife: Je trekt elk jaar op duikvakantie, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Rob Van Vlierden:“Veel duiken. Tot drie, zelfs vier duiken per dag. Je leeft een week op een boot waar een instructeur je telkens een briefing geeft. Nog voor het ontbijt begin je met een duik en ofwel exploreer je diezelfde dag dezelfde locatie, ofwel trek je naar andere locaties. Tussendoor kan je wat rusten of zonnen en tot na de laatste duik wordt er geen druppel alcohol gedronken.” (lacht)
TUSSEN LITTLE EN BIG BROTHER
MaXLife: Het wordt opnieuw Egypte. Wat maakt dat land zo aantrekkelijk?
Rob Van Vlierden:(op dreef) “De Rode Zee is een echt duikparadijs. Het is een lange, vrij smalle zee met een diepte tot 2.000 meter. Middenin en solitair liggen de Brothers-eilanden, twee uit de diepte van de zee oprijzende eilanden en de enige twee riffen in die regio. De steile wanden en de stroming zorgen voor een bijzonder rijk klein leven en dat trekt groter leven aan, tot en met de top van de voedselketen: hamerhaaien, grijze rifhaaien, vossenhaaien, manta’s en walvishaaien.”
MaXLife: Een vakantie naar de haaien… nooit eerder iemand er zo lyrisch over horen praten.
Rob Van Vlierden:“Oog in oog met een drie meter lange haai, dat confronteert je met de nietigheid van de mens. Maar het zijn geen menseneters. Wat bijvoorbeeld voor de kick wel wordt gedaan – en wat niet helemaal volgens de regeltjes is – is voldoende lood aandoen en je vest helemaal ontluchten, waardoor je in vrije val naar de bodem gaat.” (met blinkende oogjes)
MaXLife: Excuseer?
Rob Van Vlierden:“Ja, zoals een parachutist in vrije val naar de bodem. Let wel, dat doen we niet in het ‘blauw’ – de volle zee met een bodem op enkele honderden meters diepte – wèl in een stuk waar je weet hoe diep de bodem ligt.”
MaXLife: Is het een dure hobby?
Rob Van Vlierden:“Goed materiaal heeft uiteraard een prijs, maar ik denk dat je met 1.500 tot 2.500 euro gesteld bent. Er zijn ook twee soorten duikpakken, namelijk een nat en een droog. Het eerste is vergelijkbaar met een surfpak. Daarbij zorgt het binnen sijpelende water onder impuls van je lichaamswarmte voor de isolatie. Een droog pak daarentegen is echt droog binnenin. Vaak draag je daaronder nog een thermisch pak, wat je toelaat om ook in de winter of in heel koud water te duiken. De frequente duikers hebben beide pakken en wisselen af naargelang het seizoen.”
MaXLife: Zie je parallellen tussen duiken en ondernemen?
Rob Van Vlierden:“Dat je nooit in paniek mag geraken. En dat zuurstof kostbaar is, ook voor je eigen mensen.”
MaXLife: Met je onderneming heb je onlangs een samenwerkingsverband gesloten met Willy Naessens Zwembaden. Duik je wel eens in je eigen zwembad?
Rob Van Vlierden:(lacht) “Dat gebeurt wel, ja. Als er nog wat restjes in de duikflessen zitten, dan gaan mijn twee zonen en ik spelen in het zwembad.”