Klaus Rahne, bestuurder Multiline Licht – Ondernemer en wildenthousiast

Klaus Rahne mag er dan al een gejaagd bestaan op na houden als bestuurder van Multiline Licht, specialist in architecturale verlichting en wereldwijd actief, echt tot rust komt hij pas in het bos. Urenlang observerend tussen het bos en de bomen komt er dan plots schot in de zaak, tenminste als hij de trekker overhaalt. “Jagen, en daarin vergissen veel mensen zich, draait niet om schieten alleen,” aldus Klaus Rahne (37). “Dan kan je beter naar een schietclub gaan. Ik heb de voorkeur voor groot wild, omdat je dan overwegend alleen gaat jagen en ook veel meer geduld aan de dag moet leggen.” Hooguit gewapend met vragen, wijdt de weidelijke jager ons in in zijn eigengereide passie.

DOOR CHRISTOPHE DE SCHAUVRE (TEKST) EN JAN REYMEN (FOTO’S)

klaus-rahne2Over jagen hangt nog steeds een waas van mysterie. Veel heeft te maken met onwetendheid. “Het heeft nog steeds een negatieve connotatie,” oppert Klaus Rahne, “ten onrechte. Dat beeld van de bloeddorstige morbide jager die kickt op het doodmaken van onschuldige dieren… dat is nogal gratuit, maar helaas moeilijk bij te stellen. Toch zal ik de discussie nooit uit de weg gaan, omdat ik vind dat je mensen moet informeren over wat wij doen, hoe we dat doen en waarom. Aan blijvend onbegrip kan je dan niet veel veranderen, maar ik heb dan toch geprobeerd. Dat anderen die moeite al lang niet meer doen, kan ik ook begrijpen.”

Jagen is niet alleen streng gereglementeerd, het wordt ook strikt gecontroleerd. Je kan pas gaan jagen na een theoretische en praktische cursus en dito examen, en dat is niet bedoeld om de sport ontoegankelijk te maken, wél om er voor te zorgen dat alles in optimale condities plaatsvindt. “Het halen van je jachtverlof, zoals je officiële vergunning heet, vergt kennis. Zo moet je van alles weten over de jacht, over natuurbehoud, wilde
dieren en uiteraard van jachtwapens en munitie.”

Eerdere Artikelen