Jo Peters (Deusjevoo) en Debora Bielen (No Nonsense Design) geven advies – “Interieur moet fun en efficiëntie combineren”

Maandenlang hebt u gesleuteld aan een communicatie- en marketingplan om uw bedrijfsactiviteiten juist naar buiten te brengen. U hebt geïnvesteerd in een gloednieuwe website, huisstijl, logo, … Maar zien uw klanten en medewerkers de identiteit van uw bedrijf ook terug in uw interieur? Twee experts helpen u op weg. Jo Peters is een creatieve rot in het vak die met zijn bedrijf Deusjevoo voor eigenzinnige interieurs en decors zorgt, Debora Bielen een jonge en gedreven onderneemster die binnen No Nonsense Design zowel interieurontwerpen als grafische vormgeving biedt.

Debora Bielen: “Pas als je DNA duidelijk is, kan je het vertalen naar de visuele aspecten in je bedrijf.”
Debora Bielen: “Pas als je DNA duidelijk is, kan je het vertalen naar de visuele aspecten in je bedrijf.”

M.M.: Het ideale kantoor straalt het DNA van een bedrijf uit. Maar hoe pak je dat in de praktijk aan?

Debora Bielen: “Zorg er als bedrijf in de eerste plaats voor dat je over dat DNA beschikt (lacht). Ga niet zomaar lukraak aan het inrichten, maar bepaal éérst je merkwaarden voor je die vertaalt naar je interieur. Pas als je DNA duidelijk is, kan je het vertalen naar de visuele aspecten in je bedrijf.”

Jo Peters: “Elk bedrijf heeft een eigen filosofie en eigen waarden, maar door de jaren heen raken die wel eens ondergesneeuwd. Hoe vaak merk je, wanneer je binnen staat, niet eens of je nu bij een verzekeraar of een voedingsbedrijf bent? Dikwijls verraadt enkel het logo aan de buitenmuur de identiteit van een bedrijf. Het is onze taak om die terug op te diepen voor we aan de slag kunnen gaan. Dat doen we door te praten, praten, praten… We willen weten wie je bent, en waar je voor staat, voor we ons creatieve ei kunnen leggen.”

M.M.: Waar of niet waar: een goed interieur is een duur interieur.

Debora: “Een passend interieur is vooral een investering in je bedrijf. De prijs maakt niet zoveel uit, als de ingrepen die je doorvoert maar binnen je plaatje passen. Eens je een concept hebt, kan je ook fasegewijs werken. Onlangs bracht ik een bedrijfsbezoek aan het Nederlandse Coolblue, gespecialiseerd in consumentenelektronica. Hun baseline is ‘Alles voor een glimlach’. En die glimlach blijft niet uit als je een bezoek brengt aan hun kantoor. Een vergaderzaal is er ingericht als ballenbad of als apenkooi, er is er zelfs één met de naam Kattenbak. De medewerkers eten dan weer aan picknicktafels op kunstgras. Erg inspirerend. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn.”

Jo: “Dat is absoluut waar: die fun-factor is heel belangrijk. Waarom zou een interieur altijd clean en sec moeten zijn? En een interieur op maat is niet enkel weggelegd voor grote kleppers, iedereen kan zijn verhaal brengen. Van een begrafenisondernemer tot een foodtruck. Als het verhaal maar klopt. Daar heb je beslist geen high-end designoplossingen voor nodig!”

_DSC2339_rgb_lowM.M.: Wat is van belang bij de interieurkeuze van een bedrijf?

Debora: “Selling is storytelling. Neem je klanten en medewerkers mee in je verhaal. Verkoop je bioproducten, trek die lijn dan door in je interieur. Geef dan de voorkeur aan duurzame materialen die aansluiten bij je concept. Een gouden bladafwerking is hier niet op zijn plaats (lacht).Je klanten moeten in één oogopslag kunnen zien waar je voor staat.”

M.M.: Hoe ga je tewerk bij het ontwerpen van een nieuw interieur?

Jo: “Een nieuw interieur moet een combinatie zijn van fun en efficiëntie. Het ene kan nooit zonder het ander. Daarom starten wij altijd met een analyse van de werkplekken in een bedrijf. Die zorgt voor het draagvlak, de basis waarmee wij aan de slag gaan. We vragen ook zo veel mogelijk input van werknemers.”

Debora: “Een interieur moet praktisch zijn. Hoe reilt en zeilt je bedrijf? Waar worden klanten ontvangen? Hoe werkt je personeel? Wordt er veel vergaderd? Waar moeten klanten wachten voor ze geholpen worden? Je moet dat volledig in kaart brengen voor je aan de slag kan.”

M.M.: Niet alleen klanten zijn belangrijk, de werknemers ook…

Jo: “Je werknemers zijn je ambassadeurs. Een aangename werkomgeving die je verhaal vertelt, heeft beslist een goede invloed op de motivatie, het verloop en het ziekteverzuim. Werknemers brengen meer tijd door op kantoor dan thuis, laat hen dan alsjeblieft in een toffe omgeving vertoeven. Zorg voor veel licht en groen, een aantal flexplekken waar wie dat wil zich even kan terugtrekken. Zelf volg ik op de voet hoe je een gezonde omgeving kan creëren voor je werknemers. Zo hebben we onlangs een aantal tafels geïnstalleerd waaraan je staand kan werken. En die vallen niet alleen bij mij in de smaak (lacht).”

Jo Peters: "Werknemers brengen meer tijd door op kantoor dan thuis, laat hen dan alsjeblieft in een toffe omgeving vertoeven. Zorg voor veel licht en groen."
Jo Peters: “Werknemers brengen meer tijd door op kantoor dan thuis, laat hen dan alsjeblieft in een toffe omgeving vertoeven. Zorg voor veel licht en groen.”

M.M.: Steeds meer bedrijven integreren ook een ontspanningsruimte in hun interieur. Goed idee of niet?

Debora: “Ja, dat zit in de lift: van pingpongtafel tot snoezelruimte, je hebt ze in allerlei vormen. Maar doe het alsjeblieft goed.”

Jo: “Een paar zitzakken in een kale ruimte volstaan inderdaad niet echt om er iets van te maken (lacht). Je kan een afgebakende zone inrichten als ontspanningsruimte, of doorheen je hele bedrijf een aantal plekjes om te chillen voorzien. Zo hebben wij het bij Deusjevoo aangepakt.”

Do’s en don’ts:

– Kantoren worden vaak onderbelicht, dat zorgt voor een moe gevoel. Een goede verlichting, in het beste geval natuurlijk licht, doet wonderen.

– Stel meubilair en kantoorapparaten praktisch op. Laat je medewerkers geen onnodige afstanden afleggen.

– Zorg voor veel groen. Dat oogt mooi en zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

– Originaliteit hoeft niet duur te zijn. Bij Deusjevoo kan je met een rood lampje boven je bureau aangeven dat je even niet gestoord wil worden, en worden muizenvalletjes als papierklemmen gebruikt.

– Moet de airco altijd aan? Is het niet veel leuker en gezonder om eens een raam open te zwaaien?

Tekst: Hilde Neven

Eerdere Artikelen