Herbert Houben, voorzitter KRC Genk: “Onze club is op wedstrijddagen ontmoetingsplaats voor iedereen”

Herbert Houben: “Een derby zorgt voor meer beleving bij de supporters en sponsors. Kortom, we zijn blij dat STVV er dit jaar is bijgekomen.” (Foto: Photo News)
Herbert Houben: “Een derby zorgt voor meer beleving bij de supporters en sponsors. Kortom, we zijn blij dat STVV er dit jaar is bijgekomen.” (Foto: Photo News)

Eén van de belangrijkste actoren binnen de stad Genk is voetbalclub KRC Genk. Met haar drie landstitels en vier Belgische bekers is ze van grote waarde voor de stad, maar ook voor de provincie Limburg. Wij spraken met Herbert Houben, voorzitter van KRC Genk, over de rol die de club vervult in de Genkse samenleving.

Verbondenheid is belangrijk in een multiculturele stad als Genk. Voetbalclub KRC Genk zorgt voor dat ‘cement’ tussen alle actoren in de stad en biedt tegelijk de nodige ontspanning voor jong en oud. “KRC Genk verbindt vooral de verschillende Limburgse bevolkingsgroepen. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen voor, tijdens en na de match,” licht Houben toe.

Samenwerking met stad Genk

Zowel binnen als buiten België bezorgt KRC Genk de stad Genk naamsbekendheid. “Die naamsbekendheid kan vooral uitbreiden als er Europees gespeeld wordt,” legt Houben uit. Op verschillende vlakken verleent de stad ook de nodige hulp en steun aan de voetbalclub. Zo heeft KRC Genk een eigen communityproject ‘FRZA!’. Met dat project wil de stad met behulp van verschillende initiatieven de club nog beter en sterker verankeren in de maatschappij. Met acties zoals onder meer ‘Gezond scoort’ en het ‘KRC Homeless team’ wil de voetbalclub een positieve invloed uitoefenen op het leven van vele mensen.

Sluiting Ford Genk

De sluiting van Ford Genk was een zware dobber voor de stad Genk en dat liet zich ook voelen in de voetbalwereld. Deze sluiting bracht financiële gevolgen met zich mee voor KRC Genk. Verschillende bedrijven leefden van Ford Genk, vooral toeleveranciers kregen het zwaar te verduren. Zij waren genoodzaakt vele jobs te schrappen of moesten zelfs de boeken neerleggen. Dat zorgde er ook voor dat deze inkomsten wegvielen voor de club.

Met de komst van STVV in eerste klasse is de Belgische competitie een Limburgse voetbalploeg op het hoogste niveau rijker. KRC Genk ondervindt hiervan geen hinder, integendeel. “De komst van STVV laat zich alleszins niet voelen inzake sponsors en seats. En wat betreft de losse ticketverkoop is er zelfs eerder sprake van een positief effect,” stelt Houben vast. “Een derby zorgt voor meer beleving bij de supporters en sponsors. Kortom, we zijn blij dat STVV er dit jaar is bijgekomen.”


Clubinfo KRC Genk

Naam: Koninklijke Racing Genk

Stamnummer: 322

Aansluitingsjaar KBVB: 1988 (Gesticht 01/07/1988)

Voorzitter: Herbert Houben

Algemeen directeur: Patrick Janssens

Technisch directeur: Dimitri de Condé

Management: Erik Gerits (directeur organisatie), Stephan Poelmans (commercieel directeur), Filip Aerden (financieel directeur)

Hoofdsponsor: Beobank

Budget: 25 miljoen euro

Stadion: Cristal Arena, Stadionplein 4, 3600 Genk

Capaciteit: 24.980 plaatsen – 18.293 zitplaatsen, 4.300 staanplaatsen, 2.932 business-seats, 17 loges

Faciliteiten gehandicapten: plaatsen voor rolstoelgebruikers aan de boarding

 

Palmares

Landskampioen

1998-1999: trainer Aimé Antheunis

2001-2002: trainer Sef Vergoossen

2010-2011: trainer Frank Vercauteren

Bekerwinnaar

1997-1998: trainer Aimé Antheunis

1999-2000: trainer Johan Boskamp

2008-2009 : trainer Pierre Denier

2012-2013: trainer Mario Been


 

Genk wint ‘Slim in de stad’ prijs

Genk heeft, samen met Gent en Brussel, de ‘Slim in de stad’ prijs gewonnen. Die wordt door Vlaams minister Homans uitgereikt aan lokale overheden die doordacht en innovatief maatschappelijke uitdagingen aangaan. De Stad Genk en het OCMW willen met het innovatieve concept ‘verslimmen’ extra sociaal kapitaal realiseren om kinderarmoede en onderwijsachterstand te bestrijden. Ze mikken op de creatie van een duurzame vrijetijdsbesteding en op het coachen van kinderen om hun onderwijskansen te verhogen. Kansarme gezinnen met vijfjarige kinderen staan centraal. Op middellange termijn streeft Genk een sterk individueel engagement na van de vrijwillige coaches die de vijfjarigen en hun gezin begeleiden.


 

 

Eerdere Artikelen