De logistieke sector evolueert steeds verder naar een hoogtechnologische sector, waarin het zonder geavanceerde hulpmiddelen niet mogelijk is om op een economisch verantwoorde manier goederen te verzenden en te volgen. Door te investeren in innovatieve technologie voor de transport- en distributiesector kan een logistieke dienstverlener zich onderscheiden en inspelen op de steeds meer eisende klant.
Bij het laden en lossen van vrachtwagens blijft gegevenscaptatie een fragiel proces. Continue informatie over de huidige positie of de status van de te transporteren goederen is daarom niet altijd beschikbaar. Bovendien is deze informatie, als ze al beschikbaar is, maar gekend op voertuig- of containerniveau. Bestaande toepassingen zijn meestal gebaseerd op het scannen van barcodes op bepaalde controlepunten. Het probleem daarbij is dat ze gelezen of manueel gescand moeten worden. Dit vergt handenarbeid en is daarom foutengevoelig. De chauffeurs, van wie verwacht wordt dat ze de scanning zouden uitvoeren, zijn ook geen magazijniers. En de labels zijn soms beschadigd, onvindbaar of moeilijk bereikbaar.
Sneller en bedrijfseconomischer
Met RFID, voluit Radio Frequency Identification, kan goederenherkenning sneller, bedrijfseconomischer en met veel meer detail gebeuren. Identificatie en tracering (van producten, paletten,…) verloopt via deze technologie met radiogolven, dus draadloos en zonder manuele interventie. De uitdaging bestaat erin de volledige supply chain af te dekken. De logistieke dienstverlener speelt hierin een hoofdrol. Kortom: RFID vormt een technisch mooie oplossing, al bestaat er veel koudwatervrees. Groep Essers en anaXis hebben daarom een prototypeproject opgezet met een concrete business case. Nu worden de paletten met barcodes beplakt. Vooraleer ze worden ingeladen in de vrachtwagen, stapt de heftruckchauffeur af en scant hij de barcodes één voor één. In een proefopstelling worden de paletten van RFID’s voorzien. De heftruckchauffeur hoeft dan niet meer af te stappen. Door een installatie van readers en antennes aan de poort kunnen de paletten vervolgens automatisch worden herkend dankzij RFID-tags. Er wordt ook een test gedaan met de montage van de antennes en de reader in een oplegger. Door een draadloze communicatie met een laptop in de cabine, kan op elk moment via een muisklik worden opgevraagd welke palletten zich in de oplegger bevinden. Deze informatie wordt dan via GPS doorgestuurd naar de server.
Dekkingsgraad van bijna 100%
Voor een dergelijke toepassing moet de dekkingsgraad bijna 100% bedragen. Dit wil zeggen dat bijna alle RFID-tags moeten kunnen worden gelezen, ongeacht waar ze op de paletten zijn gekleefd en ongeacht de aard van de goederen. Daarom worden ‘battery-assisted tags’ van het Israëlische bedrijf PowerPaper gebruikt. Dit zijn passieve tags, voorzien van een goedkope flinterdunne batterij, die energie levert als de tag wordt geactiveerd. Zo wordt de reikwijdte van de RFID vergroot. Groep Essers en anaXis willen met dit prototype praktische kennis vergaren en klaar staan als de standaardtechnologie voor RFID doorbreekt. De nieuwe standaard voor communicatieprotocollen om RFID-tags (Gen-2, van Generation 2) te gebruiken, is er ondertussen al en ook de EPC (Electronic Product Code) wordt geïntroduceerd. Aangesloten organisaties kunnen zo hun productgegevens uitwisselen via open standaarden. Bovenop deze technologie bouwen Groep Essers en anaXis een track-en-trace-platform, zodat klanten via het web de goederenstroom kunnen volgen. Door het verband te leggen met de al gekende GPS-coördinaat van de vrachtwagen, kunnen de trajecten in real-time op een digitale kaart worden gevolgd.
Meer info: www.anaxis.be
(tel.: 011-30 14 00).