Eens je splinternieuwe koersfiets aangeschaft, ben je klaar om te gaan dokkeren over de kasseien of om een snedige tussensprint te plaatsen op een van de mythische hellingen in de Vlaamse Ardennen. Of toch niet helemaal: in jogging of jeansbroek op de fiets is geen zicht en handig is het evenmin. “Het belang van goede kledij, een degelijke helm en andere accessoires is niet te onderschatten,” benadrukt Ludo Dierckxsens.
De outfit
Truitjes en broekjes moeten er niet alleen leuk uitzien, maar vooral ook aan kwalitatieve vereisten voldoen. “Waterdichte maar ademende kledij en juiste onderkledij zijn geen overbodige luxe,” merkt de ervaringsdeskundige op, “anders word je doornat van het zweet en krijg je al snel de koude te pakken. Wat je nodig hebt, is een degelijk shirt, een broek met een goede zeem en een windvestje.”
Een volledige set – bestaande uit t-shirt met korte en lange mouwen, broek met korte en lange pijpen en een windvest – loopt al snel tegen de 200 euro. “Tel daar nog 20 euro bij voor een degelijk onderlijfje en je bent gesteld,” zegt Dierckxsens. Leuk detail: met de ‘Team Generator’ op de website van Dierckxsens’ shop Moozes kan je een eigen ploegtenue samenstellen. “Vanaf 10 stuks leveren we zelfs gepersonaliseerde outfits,” legt Dierckxsens uit. “Ideaal voor fietsminnende ondernemers die op een originele wijze hun bedrijf kunnen adverteren en uiteraard ook voor wielerclubs.”
Het hoofd wil ook wat
Een helm is dan wel niet verplicht voor recreatieve fietsers, het is zeker aan te raden. Vooral bij het rijden in groep is het risico op valpartijen reëel en kan een helm heel wat leed achteraf besparen. “Een universele helm, die op ieders hoofd past, heb je reeds voor 50 euro,” zegt de immer beminnelijke Ludo. “De betere helmen, die in verschillende maten aangeboden worden, hebben een kostenplaatje tot 200 euro.” Bij de wisselende weersomstandighedenin ons landje komt ook een goede bril van pas. Hij beschermt de ogen tegen fel zonlicht, opspattend water bij regen of zorgt gewoon voor een duidelijk zicht. Ook hier ben je met een standaardbril gesteld voor 25 tot 30 euro. “De betere brillen bevinden zich in een prijsklasse van 150 tot 200 euro,” legt Dierckxsens uit. “Het grote verschil zit daarbij in de lenzen. Bij de duurdere modellen passen die zich aan de lichtsterkte aan. Eén bril volstaat dan voor regenweer of zonneschijn. Bij de goedkopere modellen zou je twee verschillende brillen moeten aanschaffen.”
Let bij de aankoop van een bril ook op het montuur, want het is van belang dat deze goed op het aangezicht aansluit. Zo krijgen je ogen geen last van wind die door kieren blaast of regen en opspattend water die je het zicht belemmeren.
Fiets gekocht, kleren gepast? Dan ben je klaar voor het klassieke voorjaar. En die conditie? Ach, bijzaak. Is het niet de gedachte die telt en als je lang genoeg doorduwt, komt die conditie vanzelf.