De actuele breakcreaties worden niet zelden als de mooiste en meest dynamische versie van een bepaald automodel ervaren. Ze bieden bovendien veel ruimte voor inzittenden en lading, eigenschappen die de monovolumer en SUV populair maakten. In tegenstelling tot die carrosserievarianten is de break echter aanzienlijk ecologischer en daardoor ook fiscaal-technisch de interessantere keuze.
DOOR EDUARD CODDÉ
Peugeot 508
Franse flair
Met de gloednieuwe 508 legt Peugeot de lat nadrukkelijk hoger en dat is ook duidelijk zichtbaar aan tal van details. Zo besteedde Peugeot opvallend veel aandacht aan een optimale stroomlijn: een Cx vanaf 0,26 voor de SW is een meer dan fraaie prestatie. Simultaan werd jacht gemaakt op overtollige kilo’s om het verbruik te drukken, wat zowel de passieve veiligheid als de dynamische prestaties ten goede kwam. Gemiddeld weegt de 508 SW bij vergelijkbare motor 45kg minder dan zijn voorganger. Nochtans werd de auto
+ 4,8 cm langer en meet nu 4,81 m. Verder groeide de wielbasis met + 9,2 cm aan.
De SW roept het beeld op van een ‘shooting break’, een koetswerkvariant die een break en een coupé kruist en de komende jaren een revival zal beleven. Door het enorme glazen panoramadak (1,62 m²) in het verlengde van de voorruit te plaatsen, lijken de aluminium profielen één te worden met het koetswerk. Minimaal 660 liter kunnen achter de achterbank gestouwd worden en na het wegklappen van de tweedelige rugleuning gaapt een vlakke koffervloer met 1.865 liter laadvolume. Het stijve tapijt op de koffervloer van de SW laat zich vouwen om de laadruimte te compartimenten. Voor nog meer comfort kan de achterklep gemotoriseerd worden.
Naast de praktische troeven speelt de 508 voluit de ecologische kaart. Het is de wagen die de e-HDi-technologie voor het merk met de leeuw inwijdt, met een stop-/startsysteem van de nieuwste generatie. Als basismotor is er de 1.6 HDi FAP met gerobotiseerde zesversnellingsbak (112 pk). Deze 508 1.6 e-HDi FAP laat een gemengd verbruik van 4,4 l/100 km en een CO2-uitstoot van slechts 114 g/km opmeten. In de loop van 2011 zal hij onder de grens van de 110 g/km duiken (4,2 l/100 km) dankzij de lancering van gestuurde luchtinlaten. Vanaf 2012 introduceert Peugeot de 508 met Hybrid4-technologie, 147kW/200 pk krachtig, standaard vierwielaandrijving en een CO2-uitstoot van amper 99 g/km!
VW PASSAT VARIANT
DE MAATSTAF
De Volkswagen Passat Variant geldt al decennia lang als de maatstaf onder de breaks. De zevende generatie staat nu bij de merkconcessies en toont het gezicht van de in 2010 gefacelifte Phaeton – het vlaggenschip bij VW – en lokt met extreem zuinige motoren en tal van bijstandssystemen die we normaal enkel in een hogere klasse aantreffen. In combinatie met de optionele bi-xenonkoplampen wordt het dagrijlicht gevormd door 15 LED’s.
De Passat Variant is 1.820 mm breed, 4.771 mm lang en 1.519 mm hoog. Het minimaal laadvolume is 603 l en uit te breiden tot max. 1731 l bij neergeklapte achterbank. Zuinigheid moet dé troef worden van deze Passat. Zo beschikken alle TDI-modellen vanaf het basisniveau standaard over het stop-/startsysteem én over recuperatie van de kinetische energie.
Terwijl de instapdiesel 1.6 TDI BlueMotion (77kW/105 pk) genoegen neemt met gemiddeld 4,4 l/100 km en een CO2-uitstoot bedraagt 116 g/km, doet de CRDTI 2.0 (100kw/136pk) daar nauwelijks voor onder: 4,6 l/100 km gemiddeld verbruik en 120 g/km CO2. De krachtigste dieselmotor is de CRTDI 2.0 (125kW/170pk) en wordt standaard gekoppeld aan een DSG-schakelmechaniek.
Als nieuwe veiligheidsuitrusting is er de optionele noodstopfunctie, onderdeel van de optionele adaptieve snelheidsregelaar met automatische afstandsregeling, die reageert bij snelheden lager dan 30 km/u om kop/staartaanrijdingen te voorkomen. Verder is er de permanent actieve vermoeidheidsherkenning die een verminderde concentratie van de bestuurder detecteert.
Nieuwe comfortopties zijn de geklimatiseerde voorzetels met actieve ventilatie en een massagefunctie. Ronduit verbluffend is de werking van de Park Assist 2.0, die niet enkel automatisch parkeren langs een voetpad toelaat, maar de wagen ook volautomatisch in parkeerplaatsen dwars op de rijrichting stuurt!
VOLVO V60
Zweedse schone
De recent geïntroduceerde V60 houdt hiërarchisch het midden tussen de V50 en V70, maar leunt in de praktijk toch eerder aan bij de V70. Eén van zijn vele praktische troeven is de driedelig deelbare achterbank (40:20:40), wat een maximale modulariteit van het laadvolume verzekert. De hoofdsteunen van de achterbank kunnen automatisch omgeklapt worden en moeten bijgevolg niet eerst verwijderd worden om de laadruimte te vergroten. De minimale kofferinhoud bedraagt 430 liter en kan tot max. 1.241 l aanzwellen. De achterbank is tevens leverbaar met twee geïntegreerde kinderzitjes. De V60 biedt een gemakkelijk toegankelijke bagageruimte (1.095 mm breed) met een volledig vlakke laadvloer.
De V60 integreert baanbrekende veiligheidstechnologie, zoals het optionele Pedestrian Detection met Full Autobrake. Waar nodig stopt de auto zelf om ongevallen te vermijden. In tijden waarin bedrijfswagens zwaar onder druk staan, is de komst van de nieuwe D3 dieselmotor alvast een zegen. Deze 2.0 vijfcilinder Common Rail turbodiesel is 120kW/163pk krachtig en levert 400 Nm max. koppel tussen 1.400 en 2.850 tr/min. Hij neemt genoegen met gemiddeld 5,5 l/100 km en met 144 g/km CO2-uitstoot blijft hij net binnen de bovengrens voor 75% fiscale aftrekbaarheid. Dat verplicht wel tot de keuze voor de manuele zesversnellingsbak, want de Geartronic zestrapsautomaat laat de CO2-uitstoot oplopen tot 162 g/km. Als krachtigste dieselmotorisatie is er de D5 vijfcilinder met twinturbo (151kW/205pk), die ook leverbaar is met vierwielaandrijving.
Zoals gebruikelijk bij Volvo zijn de uitrustingsniveaus al best rijkelijk te noemen – Momentum, Summum – en zijn er interessant samengestelde uitrustingspakketten – vb. Advanced Safety Pack, Business Pack, Professional,… – die zich ook nog eens met elkaar laten combineren. (EC)