Bert Van der Borght en Roel Bergen, Van der Borght Bert – Architecten zijn spelverdelers met een visie

De mogelijkheden van uw bouwproject vanuit elke invalshoek bekijken. En hierbij verder gaan dan wat voor de hand ligt. Waken over het rendement op uw investering, het wooncomfort en de harmonie tussen het gebouw en de omgeving. Brabant Manager sprak met Bert Van der Borght en Roel Bergen over de rol van de architect.

Bert Van der Borght en Roel Bergen.
Bert Van der Borght en Roel Bergen.

M.M.: Wat is de huidige rol van de architect binnen het bouwproces?Architect Bert Van der Borght: “Die rol is heel breed vandaag. Uw architect is betrokken bij elke fase van het bouwproject – van ontwerp tot oplevering. En daarom zijn we vaak hét aanspreekpunt. Duiken er vragen of problemen op? Even naar de architect bellen. Beschouw ons dus gerust als de spelverdeler van uw bouwproject. Werkzaamheden coördineren en opvolgen, bemiddelen tussen aannemers … het takenpakket is heel divers. Net die afwisseling maakt het beroep zo aantrekkelijk. Verlies ook zeker niet de start van uw bouwproject uit het oog: de ontwerpfase. Ook hier speelt uw architect een belangrijke rol. Want het is zijn taak om verder te denken dan wat er voor de hand ligt. Hoe haalt u het maximum uit de beschikbare ruimte? Hoe vergroot u het leefcomfort zónder een budget dat ontspoort? De uitdagingen zijn niet mals vandaag: bouwen wordt duurder, de beschikbare woonoppervlakte kleiner. Maar met een stevige dosis inzicht en creativiteit maakt u als architect vandaag het verschil.”

M.M.: Hoe gaan architecten om met de aansprakelijkheidspolitiek binnen de bouwsector?
Architect Roel Bergen: “Teamwerk is heel belangrijk bij elk bouwproject. Architect, bouwheer, aannemer … ze hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om een succes te maken van het project. Communicatie is hier de sleutel. En dan komen we terug bij de architect als spelverdeler. De federale regering heeft plannen om de juridische aansprakelijkheid uit te breiden naar de andere actoren in het bouwproces. Dat is een logische evolutie. Want iedere partner draagt een deel van de verantwoordelijkheid.”

M.M.: Staan architecten stil bij het imago van hun beroep? En houden ze het in stand?
Bert Van der Borght: “Ik denk dat iedere professional stilstaat bij het imago van zijn beroep. Ook architecten dus. Hoe we dat imago in stand houden? Door een correcte service te leveren aan de bouwheer. Wie tevreden is over zijn architect, vertelt daar enthousiast over. Vrienden, familie, collega’s … mond-tot-mondreclame werkt écht. En natuurlijk spreken ook onze gebouwen voor zich. Elk jaar in september organiseert de Orde van Architecten een openhuizenweekend: Mijn Huis, Mijn Architect. Particulieren stellen hun woning open voor bezoekers met interesse in architectuur. Voor de bouwheer in spe is dit hét moment om inspiratie op te doen. En de architect krijgt de kans om zijn werk in de kijker te zetten.”

M.M.: Hoe pakt u de communicatie met de buitenwereld aan?
Roel Bergen: “Als architect moet u vooral bereikbaar zijn – letterlijk én figuurlijk. De bouwheer wil met elke vraag bij u terechtkunnen. En natuurlijk hebt u dan het juiste antwoord klaar. Dat betekent goed opvolgen welke nieuwe producten, materialen en trends er op de markt komen. En goed inschatten wat hun mogelijkheden of voor- en nadelen zijn. Daarnaast werkt iedere architect aan zijn netwerk van professionals, collega-architecten, stedenbouwkundige specialisten … Zo’n netwerk is een onschatbare bron van informatie.”

M.M.: Wat kan de overheid doen om de bouwsector te stimuleren?
Roel Bergen: “Nogal wat gemeentes hebben een zwart-witbenadering van de stedenbouwkundige regels. Ze interpreteren de regels te strikt en kijken niet naar de totale waarde van een project. Hoe is de interactie tussen het gebouw en de omgeving? Wat is het effect van een bepaalde ingreep op het wooncomfort? In de ene gemeente denkt het bestuur mee aan het wonen van morgen. Andere gemeentes denken conservatiever. En dat is jammer.”

Tom Goossens

Eerdere Artikelen