Een architect stelt zijn werk elke dag ter discussie. Om een nóg betere en bredere dienstverlening te bieden aan de klant. Dat zeggen Karel Lowette en Sunita Singh van het Brusselse architectuurbureau Lowette & Partners. Om de veelheid aan taken van de architect in de kijker te zetten, roepen ze de medewerking in van de Orde van Architecten.
M.M.: Wat is de huidige rol van de architect in het bouwproces?
Karel Lowette: “Architecten doen veel. Héél veel. En dat is nu nog te weinig bekend. Kijk naar de uitgebreide dienstverlening van Lowette & Partners. We tekenen niet alleen het ontwerp, maar doen ook de administratie, zoals vergunningen aanvragen, facturen nakijken en het lastenboek maken. Zelfs de veiligheidscoördinatie en het energieprestatiecertificaat brengen we indien nodig in orde. Kortom: architecten nemen de klanten enorm veel werk uit handen. Wie bij ons komt voor een eerste kennismaking, is altijd aangenaam verrast. Om deze uiteenlopende taken aan het grote publiek kenbaar te maken, hebben we hulp nodig. Daarvoor rekenen we op de overheden en de Orde van Architecten.”
M.M.: Hoe gaat u om met de aansprakelijkheidspolitiek in de bouwsector?
“In het nieuwe federale regeerakkoord staat dat de regering voor een aantal bouwsectoren de juridische aansprakelijkheid zal uitbreiden. Een juist initiatief, vinden we bij Lowette & Partners. Samen met de andere leden van de G30 – de groep van de grootste architectenbureaus van België – pleiten we ervoor om de verantwoordelijkheid te leggen waar ze hoort. Dus niet alleen bij de architect, maar ook bij de bouwheer en de bouwbedrijven.”
M.M.: Hoe proberen architecten hun imago in stand te houden?
Sunita Singh: “Zelf hadden we nog geen problemen met het imago van ons beroep. We handelen correct, betalen de aansprakelijkheidsverzekering, en nemen onze verantwoordelijkheid als dat nodig is. En verder steken we al onze passie in de bouwprojecten van onze klanten. Die gebouwen zijn onze visitekaartjes. Ze brengen ons van het ene, al dan niet, droomproject naar het andere.”
M.M.: Hoe pakt u de communicatie met de buitenwereld aan?
Karel Lowette: “Door uitgebreid en correct te communiceren, en gelegenheden zoals deze aan te grijpen om ons verhaal te vertellen. Hebben klanten vragen? Dan is het onze taak om hen te informeren. We staan niet stil natuurlijk. Als architect stel je jezelf voortdurend ter discussie. Wat hebben we nodig om onze klanten nóg beter te helpen? Daar werken we aan. Daarom is ons beroep vandaag ook helemaal anders dan twintig jaar geleden. We volgen opleidingen, leren van collega’s en ontdekken nieuwe, duurzame technologieën.”
M.M.: Wat kan de overheid doen om de bouwsector te stimuleren?
Sunita Singh: “Juiste informatie geven. En duurzame bouwtechnieken aanmoedigen zónder te overdrijven. Ik denk dan aan het fiasco van de groenestroomcertificaten. Het is goed dat de overheid bepaalde initiatieven bij de start ondersteunt. Maar als ze zijn ingeburgerd, moeten de subsidies ook stoppen. Wij zijn meer voorstander van premies voor duurzame totaalprojecten. Elk bouwproject moet rekening houden met ecologie, economie én omgeving. Zodat het volledige plaatje klopt en zo’n duurzame bouwtechniek op langere termijn loont. Die mentaliteitswijziging moet doordringen van het hoogste tot het laagste niveau. Ook bij de banken. Want een kleine meerprijs voor een milieuvriendelijk bouwproject nú, verdien je later gemakkelijk terug. Overheden moeten de financiële instellingen mee in dat duurzame bad trekken.”
Tom Goossens