Het succes van de Big Bang – Hublot Hublot

Hublot liet zich dertig jaar geleden opmerken in de horlogewereld door het als eerste Zwitserse merk van luxehorloges aan te durven om edelmetalen te combineren met een functioneel en alledaags materiaal als rubber. Sindsdien hangt er rond het bedrijf een aura van creativiteit, vernuft en vernieuwingsdrang. In de horlogewereld is dat allerminst vanzelfsprekend.

Hublot bereikt als F1-sponsor miljoenen mensen, maar het werd pas echt mondiaal bekend toen Bernie Ecclestone – beroofd van zijn 200.000 euro kostende Hublot – bont en blauw geslagen poseerde in een advertentiecampagne.

Met de impact van een big bang durfde het horlogemerk Hublot het dertig jaar geleden aan om combinaties te zoeken van edelmetalen met bijvoorbeeld rubber. De kast van het model ‘Big Bang’ bijvoorbeeld, was vervaardigd uit goud en toonde een combinatie van gepolijste en geborstelde vlakken. Het armbandje in natuurlijk rubber vormde daarmee een nooit eerder gezien contrast. Carlo Crocco, nestor van het merk, aan wie deze creatie is toe te schrijven nam een immens risico maar al snel trok zijn horloge de aandacht van gekroonde hoofden van over de ganse wereld. Hublot verwierf prompt een reputatie als vernieuwer en esthetisch revolutionair mee.

Fusieconcept

Drie jaar onderzoek ging er aan vooraf om een natuurlijk rubber als armband te kunnen gebruiken. Rubber heeft tal van goede eigenschappen, maar door contact met de huid lost het materiaal geleidelijk op. Bijkomend zocht Carlo Crocco naar een manier om de twee delen bij aankoop van het horloge – de armband en het klokgedeelte – af te stemmen op de drager van het horloge waardoor en het rubber zich perfect om de pols aansluit en zo een uitzonderlijk draagcomfort garandeert. Ook dat was ongezien en droeg bij tot de merkstatus van Hublot.

Hublot bleef ook in de jaren negentig overeind als één van de allerlaatste onafhankelijke horlogemakers en een echt familiebedrijf, dat zich met een enkelvoudig productconcept verdedigde in de markt. Die onafhankelijkheid maakte het mogelijk het aanbod te verbreden, nieuwe complicaties toe te voegen en zelfs gelimiteerde series te introduceren.

In mei 2004 nam Jean-Claude Biver – een persoonlijkheid die nadrukkelijk zijn stempel drukt op het Zwitserse uurmakersambacht – de leiding over van Carlo Crocco. De nieuwe CEO startte in 1975 in de horlogewereld met carrière-episodes bij onder meer bij Audemars Piguet, Omega en – samen met zijn vriend Jacques Piguet – reanimeerde hij zelfs het merk Blancpain. Een roemrucht horlogemerk dat overgenomen werd door de Swatch Group, maar waar Jean-Claude Biver als managing director bij betrokken bleef.

Met de komst van Jean-Claude Biver bij Hublot kreeg het merk een flinke duw in de rug door het herbevestigen van het oorspronkelijke fusieconcept. De gedreven kunst van de fusie tussen materialen werd ook verankerd in het merkimago. Materialen als keramiek, koolstof, titanium, rubber, wolframcarbid worden in de ontwerpen verenigd met de grote klassiekers uit de horlogewereld als goud, platina, staal, diamant en andere edelstenen. Hublot mag dan al trouw blijven aan de traditie van de Zwitserse uurwerkmakers, het vindt steeds nieuwe manieren om aan de horloges een verrassend hedendaagse touch te geven.

De hartslag van ‘Big Bang’

Minder dan een jaar nadat Jean-Claude Biver als CEO aantrad, toonde Hublot de ‘Big Bang’-chronograaf op Baselworld 2005, wat meteen aanleiding gaf tot een verdrievoudiging van de bestellingen in vergelijking tot het jaar daarvoor. De ‘Big Bang’-chronograaf viel ook herhaaldelijk in de prijzen: zo won het onder meer de ‘Geneva Grand Prix d’horlogerie’, de ‘Sport Watch Prize’ en ook nog de titel ‘Horloge van het Jaar’.

De dynamiek die Jean-Claude Biver in het merk stopt, gaat ook verder dan het stimuleren van nieuwe creaties. Hublot heeft een sterke brand identity en via nieuwe kanalen wordt dat gretig gecultiveerd. Zo lanceert Hublot in 2006 ‘Hublot-TV’, met streaming video op de website van het merk.

‘Big Bang’ is de blijvende hartslag van Hublot in heel wat variaties: als Tourbillon, met gedeelde secondewijzers, met groot datumvenster, of met aanduiding van de gangreserve, dat is een indicatie voor wanneer het mechanisch horloge opnieuw moet worden opgewonden… De kast is leverbaar met 41 of 44 mm diameter en sinds 2007 ook in extra groot 48 mm formaat voor de duikersuitvoering van de ‘Big Bang’.

De mate van succes van het merk Hublot is onlosmakelijk verbonden met de graad van onafhankelijkheid in de horlogewereld. Het stuwde de Zwitsers tot nog meer creativiteit en onderscheidingsdrang. In oktober 2007 verschijnt met de ‘Mag Bang’ het eerste horloge dat volledig in eigen huis is ontworpen en gebouwd. De ‘Mag Bang’ wordt gekenmerkt door het toepassen van een lichte metaallegering, met aluminium en magnesium als belangrijkste samenstellende materialen. Zowel de kast als het uurwerk zijn uit dit materiaal (Ag 5) vervaardigd.

onafhankelijkheidsGEN

De groei van het merk is ongezien, zo verdubbelde het personeelsbestand sinds het aantreden van Jean-Claude Biver tot meer dan 80 en ook de omzetstijging is de grote jongens duidelijk niet ontgaan. In 2008 wist de Franse luxegroep LVMH het merk in te lijven. Hublot komt daarmee in het goede gezelschap van Moët & Chandon, Louis Vuitton, maar ook TAG Heuer. Nu waren ze bij LVMH wel slim genoeg om noch aan het management noch aan het ‘onafhankelijkheidsgen’ in het merk-DNA te morrelen.

In 2009 pakt Hublot uit met een damesversie van de ‘Big Bang’. Dames kunnen daarbij kiezen uit een 38 mm en een 45 mm variant, beiden echter zonder chronograaf.

F1-sensaties

Het woordbeeld Hublot komt u vast bekend voor. Het is sinds 2010 ook het officiële horlogemerk voor de Formule 1, het wereldcircus der autosport. Begin dit jaar stelde het merk daarom ook de nieuwe ‘F1™ King Power India’ voor naar aanleiding van de eerste F1 Grand Prix in India op het circuit van New Dehli. Het sportieve imago is zeker belangrijk, maar het is vooral een slimme zet vanuit commerciële motieven.

De ‘F1™ King Power India’ wordt in gelimiteerde oplage van 200 stuks geproduceerd, voorzien van het officiële F1™-logo en met de kleuren van de Indiase vlag verwerkt in de wijzerplaat en armband. Verder wordt het horloge getypeerd door het verwerken van hightechmaterialen uit de autosport in diverse details. Zo is er de cirkelvormige gesatineerde en geperforeerde lunet uit keramiek, die verwijst naar de performante remsystemen uit de autosport. De armband bestaat uit rubber en Nomex, een synthetische vezel die nauwelijks brandbaar is en zeer hoge temperaturen weerstaat.

Hublot weet ook meesterlijk gebruik te maken van de media-aandacht die het F1-circus te beurt valt. De elkaar versterkende krachten worden nog het best geïllustreerd door de mediastunt van eind vorig jaar. F1-paus Bernie Ecclestone werd immers overvallen door vier gangsters die hem zijn horloge – een Hublot-modelletje van om en bij de 200.000 euro – afhandig maakten en hem voor dood achter lieten. Ecclestone stuurde een foto van zijn zwaar toegetakelde gezicht naar Hublot met de melding: ‘see what people do for a Hublot’ en het werd meteen een nieuwe advert
entiecampagne.

Eerdere Artikelen