Het succes van de Big Bang

Hublot liet zich dertig jaar geleden opmerken in de horlogewereld door het als eerste Zwitserse merk van luxehorloges aan te durven om edelmetalen te combineren met een functioneel en alledaags materiaal als rubber. Sindsdien hangt er rond het bedrijf een aura van creativiteit, vernuft en vernieuwingsdrang. In de horlogewereld is dat allerminst vanzelfsprekend.

Met de impact van een big bang durfde het horlogemerk Hublot het dertig jaar geleden aan om combinaties te zoeken van edelmetalen met bijvoorbeeld rubber. De kast van het model ‘Big Bang’ bijvoorbeeld, was vervaardigd uit goud en toonde een combinatie van gepolijste en geborstelde vlakken. Het armbandje in natuurlijk rubber vormde daarmee een nooit eerder gezien contrast. Carlo Crocco, nestor van het merk, aan wie deze creatie is toe te schrijven nam een immens risico maar al snel trok zijn horloge de aandacht van gekroonde hoofden van over de ganse wereld. Hublot verwierf prompt een reputatie als vernieuwer en esthetisch revolutionair mee.

Fusieconcept

Drie jaar onderzoek ging er aan vooraf om een natuurlijk rubber als armband te kunnen gebruiken. Rubber heeft tal van goede eigenschappen, maar door contact met de huid lost het materiaal geleidelijk op. Bijkomend zocht Carlo Crocco naar een manier om de twee delen bij aankoop van het horloge – de armband en het klokgedeelte – af te stemmen op de drager van het horloge waardoor en het rubber zich perfect om de pols aansluit en zo een uitzonderlijk draagcomfort garandeert. Ook dat was ongezien en droeg bij tot de merkstatus van Hublot.

Hublot bleef ook in de jaren negentig overeind als één van de allerlaatste onafhankelijke horlogemakers en een echt familiebedrijf, dat zich met een enkelvoudig productconcept verdedigde in de markt. Die onafhankelijkheid maakte het mogelijk het aanbod te verbreden, nieuwe complicaties toe te voegen en zelfs gelimiteerde series te introduceren.

In mei 2004 nam Jean-Claude Biver – een persoonlijkheid die nadrukkelijk zijn stempel drukt op het Zwitserse uurmakersambacht – de leiding over van Carlo Crocco. De nieuwe CEO startte in 1975 in de horlogewereld met carrière-episodes bij onder meer bij Audemars Piguet, Omega en – samen met zijn vriend Jacques Piguet – reanimeerde hij zelfs het merk Blancpain. Een roemrucht horlogemerk dat overgenomen werd door de Swatch Group, maar waar Jean-Claude Biver als managing director bij betrokken bleef.

Met de komst van Jean-Claude Biver bij Hublot kreeg het merk een flinke duw in de rug door het herbevestigen van het oorspronkelijke fusieconcept. De gedreven kunst van de fusie tussen materialen werd ook verankerd in het merkimago. Materialen als keramiek, koolstof, titanium, rubber, wolframcarbid worden in de ontwerpen verenigd met de grote klassiekers uit de horlogewereld als goud, platina, staal, diamant en andere edelstenen. Hublot mag dan al trouw blijven aan de traditie van de Zwitserse uurwerkmakers, het vindt steeds nieuwe manieren om aan de horloges een verrassend hedendaagse touch te geven.

Eerdere Artikelen