Fast lane op Brussels Airport wordt uitgebreid

Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat op Brussels Airport gebruik maakt van ‘fast lane’ (snelle doorgang), de snelle passage door de beveiligingscontrole voor zakenpassagiers, is een jaar na de lancering in maart 2007 sterk toegenomen. Ook de touroperators stappen mee in het verhaal.

Fast lane werd geïntroduceerd om te voldoen aan de vraag naar tijdswinst bij zakenpassagiers, maar ook vakantiereizigers hebben duidelijk belangstelling voor dit product.Sinds donderdag 20 maart kunnen Pegasereizigers (luxesegment van Thomas Cook) gebruik maken van de snelle beveiligingscontrole. Ook de VIP-klanten van Jetair, sinds vrijdag 21 maart, en de reizigers van de Oostenrijkse maatschappij Austrian Airlines, sinds dinsdag 1 april, genieten tegenwoordig van het fast lane-concept. De controle gebeurt op dezelfde manier als bij andere passagiers, maar het aanschuiven verloopt op piekmomenten een stuk sneller. Op vertoon van een speciale code op de boarding pass kunnen fast lane-gebruikers via een aparte screeningpost sneller door de beveiligingscontrole gaan. De wachttijd bedraagt er minder dan vijf minuten, minder dan de helft van de andere wachttijden aan de beveiligingscontrole.

65% van passagiers

Brussels Airlines, TAP en SAS boden vorig jaar als eersten op Brussels Airport dit product aan. Met succes, want de eerste bevindingen bij zowel  de passagiers als de luchtvaartmaatschappijen bleken positief. Intussen zijn ook VLM Airlines, US Airways, Adria Airways, American Airlines en Jet Airways met fast lane gestart. Met Thomas Cook, Jetair en Austrian Airlines is het aantal maatschappijen dat de snelle controle aanbiedt, toegenomen tot elf. Samen zijn deze airlines goed voor 65% van alle passagiers die via Brussels Airport reizen.

7% meer passagiers gebruiken nationale luchthaven

Meer dan 17,8 miljoen passagiers maakten in 2007 gebruik van Brussels Airport, een stijging van 7% in vergelijking met 2006. Deze groei realiseert zich in alle segmenten van het passagiersverkeer.Fast lane Korte afstand lijnvluchten vertegenwoordigen 11,5 miljoen passagiers (+3%). Het aanbod van Brussels Airlines vormt de ruggengraat van dit segment. Met 4,2 miljoen passagiers groeide het vakantieverkeer met 6%. Door een uitgebreid aanbod van bestaande lagekostenmaatschappijen (Sky Europe, Vueling,…) en de komst van diverse nieuwe Low Cost specialisten (easyJet, Sterling Airlines, FlyBe, Blue Air, MyAir,…) groeide het aantal passagiers in dit segment naar 600.000 reizigers. Het lange afstandsverkeer vertegenwoordigt 1,5 miljoen reizigers, een groei van 23%. De komst van de Indiase maatschappij Jet Airways met twee dagelijkse vluchten naar New York (JFK en Newark), en dagelijkse verbindingen naar Toronto, Mumbai, Delhi en Chennai zorgt op zich al voor een groei met 150.000 reizigers. Verder verwelkomde Brussels Airport nieuwkomer US Airways met dagelijkse vluchten naar Philadelphia en een verhoogde frequentie op al bestaande routes en het gebruik van grotere toesteltypes door andere maatschappijen. Ook de dollarkoers had ongetwijfeld een gunstige invloed op de groei binnen dit segment. Met de behandeling van 783.727 ton vracht (+ 8,9%) bevestigt Brucargo zijn sterke positie binnen de Europese luchtvrachtmarkt. De full-freigth markt vertegenwoordigt 310.000 ton (+14%), koerierverkeer 381.000 ton (+2%) en het vervoer van vracht aan boord van passagierstoestellen (belly load) 92.000 ton (+25%). Het aantal bewegingen (264.368) kende een beperkte groei (3,8%). Het feit dat de passagiersaantallen en vracht sneller groeien dan het aantal vluchten, duidt op een verdere gemiddelde verbetering van de bezettingsgraad en het inzetten van grotere toestellen.

Airport Echo’s

De uitbreiding van fast lane past volledig in de segmentatiestrategie van Brussels Airport. Deze service werd geïntroduceerd op verzoek van full service maatschappijen om te voldoen aan de vraag naar tijdswinst bij hun zakenpassagiers. Ook binnen het segment van de vakantiereizigers blijkt nu echter duidelijk belangstelling voor dit product.

SkyEurope viert haar 10.000.000ste passagier

SkyEurope vierde einde maart haar 10 miljoenste passagier. Om deze unieke mijlpaal te vieren, lanceerde de lagekostenmaatschappij in maart een buitengewone promotie waarbij 1 miljoen stoelen werden aangeboden voor 10 euro. Van woensdag 26 maart tot zondag 30 maart bood SkyEurope 1 miljoen stoelen aan voor 10 euro (incl. luchthaventaksen) over het hele Europese netwerk. “Door de sterke vraag tijdens het winterseizoen stegen de passagierscijfers van SkyEurope met recordcijfers, waardoor we deze mijlpaal van 10 miljoen passagiers sneller haalden dan verwacht,” aldus Steven Greenway, commercieel directeur van SkyEurope.
Info: www.skyeurope.com.

Royal Air Maroc Cargo start dagelijkse vrachtvluchten Brussel-Casablanca

Royal Air Maroc Cargo verhoogde eind maart haar aanbod rechtstreekse vrachtvluchten tussen Brussels Airport en Casablanca. De maatschappij verzorgde aanvankelijk vier vluchten per week op deze bestemming, maar verhoogde dat tot een dagelijkse verbinding. De vluchten worden uitgevoerd met een B737-300F volvrachter. De heenvlucht is dagelijks voorzien om 8 uur, de terugvlucht komt aan in Brussel om 15.45 uur. “We mikken in het bijzonder op doorvoerverkeer via ons cargonetwerk in West-Afrika,” klinkt het bij Royal Air Maroc Cargo Belux. “Er is een groeiende vraag naar meer capaciteit vanuit Europa voor de volledige West-Afrikaanse markt. Onze hub in Casablanca, die ideaal gelegen is, en ons netwerk kunnen gemakkelijk aan deze vraag voldoen.” Royal Air Maroc Cargo is met zijn B737 freighters al jaren een belangrijke speler op Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport.

Eerdere Artikelen