Bio-Incubator Leuven – “We stimuleren de groei van de Vlaamse biotechnologie”

Martin Hinoul
Martin Hinoul.

Wanneer u Leuven binnenrijdt via de E314 en de Koning Boudewijnlaan, ziet u al van ver het Wetenschapspark Arenberg liggen. Een van de belangrijkste bewoners is Bio-incubator Leuven. In de drie gebouwen krijgen startende én gevestigde biotechnologische bedrijven met een groot groeipotentieel de ruimte om zich verder te ontwikkelen.

Vanwaar het initiatief voor de Bio-incubator?
Business development manager Martin Hinoul: “In het domein van de biotechnologie is het niet evident om onderzoeksresultaten van kenniscentra zoals KU Leuven en VIB tot op het niveau te brengen waarop ze interessant zijn voor grote biotechnologische en farmaceutische bedrijven. Bio-incubator probeert die kloof te dichten door startende bedrijven alle kansen te bieden om hun onderzoek en producten steeds verder te verfijnen. De bedrijven die wij huisvesten, krijgen van ons alle faciliteiten die ze nodig hebben. Het onderzoek dat ze uitvoeren, is immers uiterst complex en ontzettend duur.

Bio-incubator Leuven werpt zijn vruchten al af?
Gedelegeerd bestuurder Michael De Blauwe: “Waar we bij de opstart van bio-incubator 1 in 2006 nog niet exact konden inschatten hoe groot de nood was, verwelkomen we halfweg 2015 al de eerste bedrijven in bio-incubator 3. Hoe meer biotechbedrijven, hoe meer resultaten en hoe meer zichtbaarheid. We huisvesten onder meer het Europees onderzoekscentrum van The Kellogg Company. En grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer en Janssen Pharmaceutica werken samen met CD3, het Centre for Drug Design & Discovery. Dat helpt onderzoeksgroepen en kleine bedrijven om hun onderzoek verder te ontwikkelen tot nieuwe, potentiële geneesmiddelen. Met een hoge succesratio.”

Bio-incubator Leuven blijft groeien. Kijken jullie al naar de toekomst?
Michael De Blauwe: “We zijn ervan overtuigd dat we een belangrijke rol kunnen spelen in de bionanotechnologie. We willen tot een kruisbestuiving komen van de bedrijfjes in onze bio-incubator en de ondernemingen uit de ICT-cluster van het wetenschapspark. De impact van medicijnen op het lichaam met elektronica meten, ligt niet meer zover af. Op gebied van ICT- en biotechnologische kennis staan we aan de wereldtop. Leuven gaat zijn stempel op de toekomst drukken.”

FICHE

  • Dienstencentrum: Bio-incubator Leuven stelt volledig uitgeruste kantoor- en laboruimtes ter beschikking aan biotechnologische bedrijven en biedt hen technische, logistieke en milieutechnische ondersteuning.
  • Maatoplossingen: elke biotechnologische onderneming krijgt een modulaire, flexibele en technisch volledig ingerichte bedrijfsruimte, perfect op maat. Dat laat elk bedrijf toe zijn kapitaal bijna integraal voor zijn corebusiness te gebruiken: onderzoek.
  • Ecosysteem: in de bio-incubator komen de ondernemingen gemakkelijk met elkaar in contact, waardoor ze van elkaars kennis en expertise kunnen leren.
  • Europese steun: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) financierde 23 procent van de bouw van Bio-incubator Leuven.

Gaston Geenslaan 1 – 3001 Heverlee – T 016 75 13 08 –  info@bio-incubator.be – www.bio-incubator.be

Eerdere Artikelen