Bal op paal als woning of als bedrijfsgebouw

Een (bedrijfs)gebouw als een bal op een paal, 5 meter boven de grond. Dat revolutionaire concept heeft de firma Waterleau uit Herent ontwikkeld. “Zo’n constructie – eventueel met verscheidene ballen naast elkaar – straalt een bijzonder imago uit. Geen beter uithangbord voor firma’s in de ecologische sector, want het draait volledig op eigen energie en met zelf gezuiverd water. De naam Châtoo de Waterleau (een woordspeling op ‘château d’eau’ of watertoren, red.) is dan ook geen toeval,” beklemtoont CEO Luc Vriens van Waterleau.

Luc Vriens, CEO“De constructie is gebaseerd op het principe van de Bucky Ball, genoemd naar de bekende, vernieuwende architect Buckminster Fuller,” vervolgt Luc Vriens. “Voor het bouwen van de buitenwand worden identieke staven met knopen, zoals bekend van de ‘domes’ boven voetbalvelden of evenementenhallen, in elkaar gepast. Wij maken een volledige bal en plaatsen die op een paal.” Een bal met een diameter van 5 meter is goed voor één verdieping met mezzanine met een nuttige oppervlakte van 25 m2. “Met respectievelijk 8, 13 of 18 meter diameter krijgen we 2, 3 of 4 verdiepingen, met 70, 200 of 400 m2 nuttige oppervlakte. We zijn nu op zoek naar een geschikte plaats om vijf verschillende bollen van 18 meter diameter naast elkaar te plaatsen. Ze kunnen perfect met elkaar verbonden worden en zijn zo samen goed voor meer dan 2.000 m2 werkruimte. De vlakken tussen de bouwstaven worden, volgens de wensen van de klant, opgevuld met glas, hout of metaal. Een bol creëert het grootste bouwvolume met het minste materiaal. Rond het geheel wordt ook een terras gebouwd.”

Water- & energiewinning

Ook de energie- en watervoorziening in de Châtoo de Waterleau zijn revolutionair. “Bij het gebouw hoort een eigen winning en zuivering van water,” legt Luc Vriens uit. “Het maakt niet uit of dat uit de hemel of uit de grond komt, of in zee wordt gehaald. Het water is geschikt om te drinken. Water uit het huishouden wordt ter plaatse ook meteen gezuiverd. Dan leent het zich nog uitstekend voor het spoelen van de toiletten. Na een nieuwe zuivering kan dat water gewoon terug naar de natuur.” Elektriciteit wordt op twee manieren opgewekt. “Bovenop elke bol komt een verticale windmolen van drie meter breed en vijf meter hoog. De bol krijgt ook een zonnescherm met fotovoltaïsche cellen die licht van de zon in elektriciteit omzetten. Om optimaal op de stand van de zon in te spelen kan het zonnescherm rondom de bol bewegen om de zon van het oosten naar het westen te volgen. Je kan er ook voor kiezen om het zonnescherm opzij te zetten, om de zon optimaal te laten binnenvallen. Wordt het te warm, dan zorgt een convectiesysteem voor ventilatie en afkoeling in de ruimtes.”

Châtoo de Waterleau

Geen overstromingsgevaar

De paalconstructie heeft diverse voordelen. “Bij een overstroming of tsoenami loop je in dit gebouw nooit gevaar,” stelt Luc Vriens. “De toegang in de pyloon, waar de trap en de lift zich bevinden, is een stalen deur, om  veiligheidsredenen.  Het moeten al zware commando’s zijn om dan nog binnen te breken. Eventueel is ook een ondergrondse garage mogelijk, van waar je met de lift in de pilaar naar boven kan.” Waterleau ziet wereldwijd mogelijkheden voor het concept. “De constructie is heel eenvoudig. Alle onderdelen kunnen in een container verscheept worden naar waar ook ter wereld. Daar moet men de stukken gewoon in elkaar passen, net als met een blokkendoos. Wanneer de containers ter plaatse toekomen, duurt het slechts een maand om de blokkendoos in elkaar te steken. De opdrachtgevers moeten lokaal alleen zorgen voor de geschikte plaats en het gieten van de betonnen sokkel. En de beloning is uiteindelijk een prachtig zicht, zeker in open gebieden, op een heuvel, aan een rivier of aan zee…”

Eerdere Artikelen