Alfacam van Gabriël Fehervari filmt Olympische Spelen in Peking
Zelfs als niemand van onze atleten erin slaagt om het minimum te halen voor deelname aan de Olympische Spelen in Peking (2008), zal er in die periode toch een ruime delegatie van landgenoten in de Chinese hoofdstad vertoeven. Daarvoor zorgt het Lintse bedrijf Alfacam, dat met een heel pak rijdende opnamestudio’s en HDTV camera’s een deel van het evenement zal registreren om te worden uitgezonden in alle uithoeken van de wereld. Ondanks de gigantische waarde van dit contract is dit ‘business as usual’ voor Alfacam. Het team van stichter en CEO Gabriël Fehervari heeft doorgaans nog veel meer in het getouw…
De gemeente Lint, vlakbij Lier, is niet meteen de locatie die u associeert met een technologisch bedrijf van wereldniveau. Toch is het hier dat Gabriël Fehervari en zijn medewerkers van Alfacam onlangs hun intrek hebben genomen in een gigantisch complex met vijf tv-studio’s, montagecellen, 32 hotelkamers en alle andere faciliteiten die een modern mediabedrijf nodig heeft. In zijn kunstzinnig ingerichte kantoor staat de CEO ons uitgebreid te woord.
Antwerpen Manager: Alfacam is vandaag een waar succesverhaal, maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?
Gabriël Fehervari: “Het is nu 20 jaar geleden dat Alfacam werd opgericht. Na mijn studies ging ik eerst bedrijfsfilms maken. Ik investeerde in materiaal en werd geleidelijk ingeschakeld om opnames te doen voor allerlei omroepen, waaronder ook de VRT. Alfacam zorgde dus voor de techniek en vormde zo een team met de regisseur en producer. Dankzij de start van de commerciële televisie waren we in staat snel te groeien, onder meer in de niche van de kinderprogramma’s die nu bij Studio 100 thuishoren. In het midden van de jaren ’90 was het vet hier zowat van de soep en zijn we ons meer op het buitenland gaan richten. Om flexibel te kunnen zijn, begonnen we zelf trucks met mobiele opnameapparatuur bouwen. Dat concept bleek een schot in de roos.”
Antwerpen Manager: Hoe gaat u precies te werk?
Gabriël Fehervari: “Vandaag beschikken we over 22 tv-wagens, die tot 36 camera’s aan boord hebben en een hele regieruimte herbergen. Soms wordt alleen het materiaal verhuurd (‘dry hire’), maar het kan ook zijn dat Alfacam een volledig gemonteerde band aan de klant bezorgt. Zoals recent nog een concert in Wenen: een Japanse zender belt ons op, wij vertrekken naar Oostenrijk voor de opnames, regisseren en monteren het geheel, en sturen de afgewerkte tape naar Japan. Per jaar nemen we in opdracht van televisiestations en productiehuizen zo’n 1.500 programma’s op, in alle uithoeken van de wereld. Ongeveer een vierde daarvan zijn voetbalwedstrijden in Duitsland, Polen, Denemarken, Frankrijk en, jawel, ook eentje per week in België. De wereld wordt dus alsmaar meer ons werkterrein. Ik voel me persoonlijk ook perfect thuis in die omgeving. Ik reis nog steeds graag, ik leer graag van andere culturen. Racisten zijn bijna altijd mensen die weinig gereisd en meegemaakt hebben. Zij beseffen niet hoeveel andere nationaliteiten ons te vertellen hebben.”
Antwerpen Manager: Opmerkelijk is dat jullie deels opnemen in een nieuwe televisiestandaard.
Gabriël Fehervari: “Inderdaad, zowat 600 van deze 1.500 producties worden opgenomen in HDTV, een resolutie van uitzonderlijke kwaliteit. Deze beelden kunnen ‘gewoon’ worden uitgezonden, maar komen pas echt tot hun recht op een HDready tv-scherm. We waren al langer op zoek naar een manier om ons te onderscheiden van de collega’s en kozen daarom resoluut voor opnames in deze high definition. We zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst wordt. Daarom hebben we met Euro1080 (lees: tien-tachtig, nvdr), ook een eigen tv-zender opgericht waar de exclusieve sportmanifestaties en concerten die we opnemen, in high definition te zien zijn. In heel Europa werden al 200.000 speciale kaarten verdeeld, die in combinatie met een decoder het mogelijk maken om onze uitzendingen te volgen. Het verschil in beeldkwaliteit is dan ook zeer groot. Eens het aanbod in HD-programma’s stijgt, zal de interesse van het grote publiek nog groter worden. Wij moedigen de concurrentie dus aan om meer in HD op te nemen!”
Belgen in Peking
Antwerpen Manager: Eén van de evenementen die jullie volledig in HD zullen opnemen zijn de Olympische Spelen in Peking. Hoe komt een Belgisch bedrijf aan zo’n gigantische opdracht?
Gabriël Fehervari: “Alfacam zal in China present zijn met een groot aantal mobiele units, en daarmee de beelden opnemen die dan worden verdeeld naar alle tvstations ter wereld. Om contractuele redenen mag ik eigenlijk niets kwijt over het juiste aantal voertuigen, camera’s en de waarde van het contract, maar het is uiteraard erg groot. Dat we die opdracht hebben binnengehaald, is louter een gevolg van 20 jaar goede referenties in de branche. Om zulke evenementen te mogen doen, is de prijs niet het belangrijkste. Je moet eerst en vooral je expertise kunnen aantonen met voorbeelden, bovendien over voldoende capaciteit beschikken en tot slot ook nog vooruitstrevende technologie in huis hebben. Daarom hebben wij dit contract binnengehaald en niet dankzij lobbywerk of zo. We hebben hier niet eens een commerciële afdeling!”
“Racisten zijn bijna altijd mensen die weinig gereisd en meegemaakt hebben. Zij beseffen niet hoeveel andere nationaliteiten ons te vertellen hebben.”
Antwerpen Manager: Het Belgische team dat straks voor Alfacam naar Peking vertrekt, zal nochtans niet zo omvangrijk zijn.
Gabriël Fehervari: “We hebben een 80-tal eigen medewerkers en doen voor de rest altijd beroep op lokale freelancers. Die mensen kennen de plaatselijke markt, spreken de taal, hebben hun connecties, enzovoort. In Peking boekt onze opdrachtgever zelf de cameramannen en de regieploegen elders. De samenwerking loopt altijd heel gesmeerd.”
Antwerpen Manager: Kunt u na een referentie als de Olympische Spelen nog hoger mikken?
Gabriël Fehervari: “Zeker, we blijven ambitieus. We moeten uiteraard met Alfacam aan de top blijven en telkens ons serviceniveau verder opdrijven. Anderzijds zullen we zeker onze activiteiten verbreden, zoals met Euro1080. We zullen trouwens dit jaar nog een nieuw bedrijf op starten dat zich, voor het opnemen van onder andere wielerwedstrijden, zal specialiseren in draadloze HDTV-verbindingen op grote afstand. Van deze nieuwe projecten verwachten we veel.”
Ondernemer met Hongaarse wortels
Gabriël Fehervari wordt in 1960 geboren in Wilrijk als zoon van Hongaarse immigranten, die enkele jaren voordien in ons land waren neergestreken. Hij blijkt een goede student te zijn en behaalt achtereenvolgens zijn licentiaatdiploma’s in de rechten en de communicatiewetenschappen. Nadien studeert hij ook nog journalistiek en economie in avondschool. Vlak daarna leent hij als starter 500.000 frank van de BBL en gaat van start met Alfacam (1985). In 2003 richt hij met Euro1080 ook een eigen tv-zender op, die als eerste in Europa uitsluitend programma’s maakt en uitzendt in HDTV (hogedefinitietelevisie). Zijn grote droom is om een eigen speelfilm te regisseren. Het scenario, dat gaat over het thema van mishandelde vrouwen, is zo goed als klaar. In 2007 wil hij ermee van start gaan. Gabriël Fehervari is gehuwd en vader van 3 kinderen.