Wapen uw bedrijf tegen stroompannes

02G76360_low

“Controleer uw kritische IT-infrastructuur”

De voorbije weken werden we platgeslagen met onheilspellende berichten over mogelijke stroomtekorten voor de komende winter. Moeten we echt vrezen voor rampscenario’s? Johan Roggeman, zaakvoerder van Energy Design, nuanceert. “De stroomplannen voor tijdelijke afschakelingen worden niet voor niets gemaakt, maar normaliter zijn de gevolgen niet erger zijn dan die van accidentele stroompannes.”

Tip 1: speel geen paniekvoetbal
Johan Roggeman: “De voorbije weken werden we door klanten regelmatig gepolst naar de mogelijke gevolgen van stroompannes, maar gelukkig heeft de nieuwsstroom over de mogelijke elektriciteitstekorten tot nog toe niet tot paniek geleid. Sowieso is paniek een slechte raadgever en als de stroompannes er effectief komen, zijn er helaas weinig oplossingen.”

Tip 2: investeer niet halsoverkop in noodgeneratoren
“Her en der vangen we signalen op over bedrijven die snel-snel noodgeneratoren aankopen. Ik raad aan daar toch voorzichtig mee te zijn. Als de noodgenerator als een stand-alone oplossing wordt opgestart, kan dat in principe geen kwaad. Het gevaar wordt een stuk reëler als men besluit om de noodgenerator zomaar op een bestaande installatie aan te sluiten. De kans is aanzienlijk dat de dimensionering niet dezelfde is als die van het net, waardoor er problemen kunnen rijzen met de elektrische beveiliging. Oppassen dus.”

Johan Roggeman: "Sluit een noodgenerator niet zomaar op een bestaande installatie aan."
Johan Roggeman: “Sluit een noodgenerator niet zomaar op een bestaande installatie aan.”

Tip 3: analyseer de IT-infrastructuur
“Bedrijfsleiders doen er goed aan te controleren of hun kritische IT-infrastructuur voorzien is op een eventuele stroomuitval. Kan ze bijvoorbeeld gecontroleerd worden afgeschakeld?”

Tip 4: regel niet zomaar een deal met uw energieleverancier
“Bepaalde grotere bedrijven, zoals Arcelor-Mittal, hebben een akkoord met hun energieleverancier, waarbij ze een vergoeding krijgen om bepaalde delen van hun productie gedurende enkele uren zonder stroom te zetten. Meestal gaat het dan om een heel specifiek productieproces, dat zo’n intermezzo perfect kan opvangen. Voor kmo’s ligt dat veel moeilijker en is dat doorgaans niet haalbaar.”

Tip 5: onderga het
“Kijk, de energiepolitiek in ons land is een regelrechte schande. Als we veel vroeger waren beginnen inzetten op energie-efficiëntie, hadden we veel beter op de huidige problemen kunnen anticiperen. Voor mij blijft het ook onbegrijpelijk dat uit een kernreactor duizenden liters olie kunnen lekken, zonder dat er een alarm afgaat. Los daarvan, zullen we de aanpak die momenteel op tafel ligt, gewoon moeten ondergaan. Het plan is om eerst de ene, dan een volgende zone enkele uren van het net af te schakelen. Netbeheerder Elia beschikt over een perfect historisch overzicht van wanneer het Belgisch net in het verleden in gevaar is gekomen. Daarom vermoed ik dat we de gevolgen niet méér zullen voelen dan die van een incidentele stroompanne. De enige positieve conclusie uit dit verhaal: bedrijven gaan vermoedelijk sneller zullen inzetten op energie-efficiëntie.”

Eerdere Artikelen