Hoewel auto’s aan de lopende band worden geproduceerd, slagen de merken erin een nooit eerder geziene variatie aan modellen in de showrooms te toveren. Het tonen van persoonlijkheid en zich onderscheiden van de andere weggebruikers, zijn vandaag dan ook belangrijke aankoopargumenten, nu zuivere prestaties nog wel tot de verbeelding spreken, maar niet langer politiek getolereerd worden. De terreinwagen is momenteel hoe dan ook een ideale verleider!
Goochelen met namen
In 1995 werden in België 9.950 nieuwe wagens van het type ‘4×4’ ingeschreven. In 2000 was dat aantal al verdubbeld tot 20.003 stuks en in 2005 wisten terreinwagens zelfs al 37.809 kopers te overtuigen.
De zogeheten terreinwagen onderging in het voorbije decennium wel een hele evolutie. Waar het in 1995 nog hoofdzakelijk om echte werkpaarden ging, veranderde het karakter stilaan met enkel nog het behoud van de ‘look’. “Het uitzicht van de auto weegt bij de koopbeslissing zwaarder door dan zijn techniek,” vertelde de koper aan de marketeer en daar werd gretig op ingespeeld.
Zo kan men bij de meeste terreinwagens niet langer spreken van volwaardige terreincapaciteiten, zelfs wanneer ze toch op vier wielen worden aangedreven. Dat komt omdat de kopers van die wagens ook helemaal niet de intentie hebben om de geasfalteerde wegen te verlaten. Bijgevolg moet de ontwikkeling van een dergelijke wagen zich toespitsen op een optimaal weggedrag op de gewone weg en niet op ‘off-road’-kunsten.
Inspelend op de populariteit van de ‘terreinwagenlook’ worden vandaag voornamelijk wagens met één aangedreven as verkocht. Het gaat in dat geval dan om een ‘2×4’ in plaats van een ‘4×4’. Meer zelfs, er verschijnen vandaag heel gewone stadswagens met louter cosmetische opsmuk om het terreinwagengevoel na te bootsen. Voorbeelden daarvan zijn de VW Cross Polo en de VW Cross Touran. Net zoals men een break allang geen break meer mag noemen – wel Avant, Touring, enzovoort – verraden nieuwe namen de drang naar comfort en vrijetijdsgebruik. In Amerika ontstond de SUV (Sports Utility Van), een kruising tussen een terreinwagen en een rijkelijk uitgeruste break. BMW gaf daar zijn eigen interpretatie aan met de introductie van de X5 als SAV (Sports Activity Vehicle).
Na de doorbraak van de monovolumewagen als ideale familievriend zocht het publiek naar dezelfde kwaliteiten in een ander jasje. Zo kwam het meer en meer tot een kruising van de interieurmodulariteit van een MPV en de ‘terreinwagenlook’, die veel meer persoonlijkheid en sportiviteit uitstraalt.
SUV verbruikt meer en stoot meer CO2 uit
De terreinwagenlook spreekt vele kopers aan, maar in tijden dat er in elk bedrijf nauwlettend op de middelen moet worden gelet, dringt een objectieve kosten-batenanalyse zich op. Binnen de populaire automerken bij vlootbeheerders laten zich gemakkelijk verschillende koetswerkvormen in eenzelfde klasse vergelijken. Een willekeurig voorbeeld:
Een nuchtere vergelijking van de cijfers leert ons dat de compacte SUV duidelijk meer verbruikt, een hogere uitstoot laat opmeten, zonder daarom praktischer te zijn.
Kentering
Waar zeker de businessklanten zich graag lieten opmerken met een BMW X5, Mercedes-Benz ML of Range Rover, en meer recent ook Volvo XC90, VW Touareg, Porsche Cayenne en Audi Q7, komen deze ‘wegreuzen’ nu onder druk te staan vanwege de milieuproblematiek en de daaraan gekoppelde nieuwe fiscaliteit. Ook de pijlsnel stijgende brandstofprijzen eisen hun tol. Elk van de hier genoemde modellen mikt op een aanzienlijke Amerikaanse klantenkring, maar ook daar stijgen de brandstofprijzen onrustwekkend en groeit er een zeker milieubewustzijn met ‘downsizing’ tot gevolg.
De ‘terreinwagenlook’ blijft hoe dan ook nog steeds geliefd bij de kopers en verspreidt zich nu
zelfs als een lopend vuurtje in de middenklasse. De Aziaten waren de eersten om ons te laten kennismaken met compacte SUV’s. Absolute kaskraker werd de Toyota RAV4, later gevolgd door de Koreaanse Hyundai Tucson en Chevrolet Captiva.
De Europese merken keken lange tijd de kat uit de boom, tot ze beseften dat het publiek gewoon zat te wachten op compacte SUV’s. Opel zette de Antara in de showrooms, een aanzienlijk aangepaste dubbelganger van de Chevrolet Captiva, die overigens op dezelfde Koreaanse band wordt geboren.
VW gunde zich wat meer tijd om de Tiguan klaar te stomen. Anders dan veel van zijn concurrenten kiest de Tiguan voor permanente vierwielaandrijving, al staat ook een instapmodel met enkel voorwielaandrijving op het menu. VW biedt zelfs een specifieke op het terreinwerk georiënteerde ‘Track and Field’-uitvoering aan, die over een grotere aanloophoek (28°) en een aangepaste bodembeschermplaat beschikt. Opvallende eigenschappen zijn het grote sleepvermogen – tot 2.500 kg op een helling van max. 12° – en de bijzonder handige standaard ingebouwde trekhaak.
Ford zit volop in de lanceringfase van de Kuga. Volgens het merk is het een dynamische wagen voor de weg, met redelijke off-road capaciteit als toemaatje. Aangename details zijn de 2-delig openende achterklep en het panoramadak.
Ook de Fransen konden zich niet onbetuigd laten in deze nieuwe autoklasse en gingen in het offensief met de Citroën C-Crosser en Peugeot 4007, eigenlijk een tweelingbroer, gebaseerd op de mechaniek van de Mitsubishi Outlander. Renault sluit het rijtje met de Kaleos, die dit najaar debuteert. Vandaag zit ruim de helft van de in België verkochte SUV’s in een prijsvork tussen 20.000 en 40.000 euro. Dat aandeel zal allicht nog verder stijgen. Onderzoek wijst immers uit dat de koopbeslissing in deze categorie voor 34% gebaseerd is op stijl en voor 28% op prijs. De 4×4 capaciteiten tellen hooguit voor 20% in de koopbeslissing.
Luxe verleidt
BMW gaf in 2003 al het voorbeeld door zijn succesrijke X5 te laten krimpen tot een X3, gebaseerd op het platform van de 3-Reeks. Na enkele jaren solo-optreden krijgt hij dit jaar de concurrentie van de Audi Q5 en de Volvo XC60. Allen bieden ze de terreinwagenlook met ‘premiumluxe’ in een relatief compact koetswerk (+/- 4,50 m). Ook bij Mercededs-Benz staat een kleiner broertje voor de M-Klasse op stapel: de GLK, ontwikkeld vanuit de C-Klasse.
In de wandelgangen circuleren bovendien al beelden van een nog compactere SUV-klasse, waarin Audi met een Q3 de strijd zou aangaan met de BMW X1. Spannend!
Land Rover viert 60ste verjaardag
Land Rover, het icoon van de terreinwagens viert zijn 60ste verjaardag en gaat samen met Jaguar over in de handen van het Indiase Tata Motors. De allereerste – de Land Rover Series 1 – verscheen in 1948 en was geïnspireerd op de Willys ‘Jeep’ uit WOII. Hij was uitsluitend als werktuig bedoeld en kreeg al snel de bijnaam ‘farmer’s friend’. Van bij de oprichting was het de bedoeling om voertuigen te ontwerpen die tegen elk terrein opgewassen moesten zijn. Deze eigenschap leverde Land Rover zijn wereldwijde faam op. In het midden van de jaren ‘60 groeide het idee om een kruising te maken tussen een luxueuze Rover voor de weg en een Land Rover. Zo ontstond de Range Rover, die in juni 1970 officieel werd voorgesteld. De actuele Range Rover is binnen bepaalde kringen uitgegroeid tot een ‘lifestyle-icoon’.
Auto Echo’s
Bentley stelt vernieuwde Continental Flying Spur voor De Bentley Continental Flying Spur heeft een uitgebreide facelift ondergaan. Naast de zichtbare wijzigingen aan de buitenzijde kreeg ook het interieur een nieuwe look en werd de techniek verbeterd. Onder de motorkap ligt nog steeds de 6.0 liter W12- motor, die de Continental Flying Spur in staat stelt om in slechts 5,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u te sprinten en een topsnelheid van 312 km/u te bereiken. Naast de ‘gewone’ Flying Spur voegt Bentley ook de Flying Spur Speed toe aan het modellengamma. Net als bij de Contintental GT staat de toevoeging Speed in dit geval voor meer vermogen (610 pk) en een sportievere uitstraling en techniek.
Nieuwe Skoda Superb heeft Twindoor-systeem als belangrijkste primeur De nieuwe Skoda Superb is iets groter en zwaarder dan het vorige model. Het dieselgamma van de Superb trapt af met een 105 pk sterke 1,9-liter TDI. De tweede diesel is een 2,0-liter met 140 pk en de topper is een 2,0-liter TDI met 170 pk. De basismotorisatie voor de benzineadepten is de 1,4-liter TSI met 125 pk. Wie iets meer wil, komt uit bij de 160 pk sterke 1.8 TFSI. Het merk pakt ook uit met een nieuw verlichtingssysteem dat zich automatisch aanpast aan de situatie op de weg. Maar de grote primeur voor de Skoda Superb is het Twindoorsysteem. Dit unieke systeem maakt van de Skoda Superb zowel een sedan als een hatchback.
Mark Vinck, AMCS: “Wij gaan volluit voor persoonlijke service”
“Een auto verkopen is gemakkelijk, klanten tevreden houden is een kunst.” Met die levensleuze stroopt Mark Vinck, zaakvoerder van AMCS, elke dag opnieuw de mouwen op in zijn garage. Niet om op te boksen tegen de grote showrooms langs de lange steenwegen, maar wel om als erkend hersteller zijn eigen klanten tevreden te stellen. “Ik vind Citroën een fantastisch merk, met prachtige modellen. Maar mijn eigen cliënteel komt altijd op de eerste plaats.”
“De marges zijn met de jaren geslonken tot enkele procenten. Maar nog eens, ik hoef mijn brood niet te verdienen met de verkoop. Ik haal mijn winst uit mijn inzet voor mijn klanten.”
De ogen van Mark Vinck stralen als hij praat over zijn professionele keuze van 26 jaar geleden. Hij praat met zichtbaar plezier over de legendarische DS, beter bekend als ‘Strijkijzer’ met zijn toen revolutionaire hydropneumatische vering. Maar hij is ook vol lof over de huidige C5 en C6. “Ik vond toen, en vind nog altijd, dat Citroën prachtige auto’s maakt: scherp qua prijs, vol comfort, spitse techniek en scherpe prijzen.” Al is dat laatste argument voor Marck Vinck al lang geen reden meer om aan de auto’s te blijven sleutelen. “Neen, de marges zijn met de jaren geslonken tot enkele procenten. Maar nog eens, ik hoef mijn brood niet te verdienen met de verkoop. Ik haal mijn winst uit mijn inzet voor mijn klanten. Ik zoek voor elk technisch mankement een oplossing. Vergelijk het met een arts. Die wil ook dat zijn patiënten gezond zijn en blijven. Dat is ook mijn ambitie: zorgen dat elke auto zoveel mogelijk kilometers op de teller krijgt.”