Brigitte Van Bruggen, Estée Lauder – “We werven niet aan voor vandaag, maar voor morgen”

Brigitte Van Bruggen-106_low

Brigitte Van Bruggen studeerde klinische psychologie, maar nam daarna de beslissing om niet in de onderzoeks- of therapeutische sector te werken. Het werd het zakenleven, meer bepaald de human resources. Eerst bij BASF, later bij Nike, Avery Dennison en sinds een jaar of twaalf Estée Lauder in Oevel. Haar werk daar werd opgemerkt en vorig jaar werd ze Kempens HR-manager van het jaar. Zowaar een ‘straffe madame’…

M.M.: Wat zijn de activiteiten van Estée Lauder hier in België?
Brigitte Van Bruggen: “We zijn een van de drie Europese productiesites van de Amerikaanse cosmeticagroep Estée Lauder. Naast ons eigen merk Estée Lauder omvat onze portfolio nog een 30-tal andere merken, waaronder Clinique, Lab Series, Aveda, La Mer, Tommy Hilfiger, MAC, Michael Kors, enzovoort. Wij produceren in Oevel crèmes en lipsticks met nacht- en weekendploegen, ons distributiecentrum is een logistieke draaischijf voor EMEA, we hebben een financieel centrum, een researchlabo en aanverwante diensten. Samen bijna duizend medewerkers met heel verschillende profielen. Net dat maakt het werk voor ons HR-team zo boeiend. Enkel marketing en sales zitten hier niet, daarvoor is er in Brussel een afzonderlijk bedrijf.”

M.M.: Was het een bewuste stap om in het zakenleven te stappen?
“Human resources sprak me altijd al aan en ik voelde me niet aangetrokken tot de zorgsector. Ik begon als junior bij BASF, waar ik me bezighield met werkrelaties, rekrutering en opleiding. Bij Nike maakte ik deel uit van het HR-team dat de groei van nul naar duizend medewerkers begeleidde. Een heel intensieve periode! Dan werd ik HR-directeur bij Avery Dennison in Turnhout, tot er bij Estée Lauder deze vacature was.”

HR als business Partner
M.M.: Hoe staan CEO’s tegenover HR? Een noodzakelijk kwaad, of een onderdeel van de bedrijfsstrategie?
“Bij Estée Lauder werk ik echt als business partner en geef ik ideeën, systemen en processen om de business te doen groeien. Ik zit in het managementteam en vanuit de lijn krijg ik geregeld de vraag hoe ik een probleem zou aanpakken. Ook bij innovatie en strategie zit HR rond de tafel, HR wordt vaak gevraagd om de juiste evenwichten te vinden tussen het zakelijke en de mens.” 

M.M.: Bij uw bekroning tot Kempens HR-manager van het jaar verwees de jury expliciet naar duurzaamheid. Duurzame HR, wat is dat?
“Dat is: goed kijken naar waar je als bedrijf nu staat en je afvragen wat voor de toekomst nodig is. Welke generaties hebben we in huis, wie komt erbij en hoe laten we die verschillende generaties samenwerken? Estée Lauder staat bekend als een goede werkgever, we hebben medewerkers die hier heel lang blijven. Hoe houden we iedereen gemotiveerd? Welke nieuwe uitdagingen geven we mensen, op alle niveaus? En we begeleiden onze medewerkers via coaching, vorming en talentontwikkeling. Alles begint bij de rekrutering. We werven niet aan voor vandaag, maar voor morgen.”

M.M.: Werkt u voor uw taken vaak samen met externe partners
“Ons team bestaat uit negen medewerkers, mezelf inbegrepen. Mijn grootste troef is dat goede team. Daarnaast werken we samen met externe partners voor rekrutering en opleiding. Vaak zijn dat vaste partners. Ook daar gaan we voor duurzame samenwerking, zodat die partners onze bedrijfscultuur begrijpen. Wat die bedrijfscultuur is, valt moeilijk uit te leggen. Het is deels een kwestie van goed aanvoelen.”

Brigitte van Bruggen: “Duurzame HR, dat is: goed kijken naar waar je als bedrijf nu staat en je afvragen wat voor de toekomst nodig is.”
Brigitte van Bruggen: “Duurzame HR, dat is: goed kijken naar waar je als bedrijf nu staat en je afvragen wat voor de toekomst nodig is.”

M.M.: Is het belangrijk voor uw functioneren dat u actief bent in professionele netwerken? En kunt u daar voldoende tijd voor vrijmaken?
“Ik rapporteer aan mijn baas in het Verenigd Koninkrijk, hij draagt mij niet op om naar bepaalde netwerkactiviteiten te gaan, al wordt netwerken wel aangemoedigd. Als ik wil is er elke dag een activiteit, maar ik bewaar het evenwicht tussen werk en privé, ik maak een selectie. Dat netwerken is interessant, als HR-manager moet je je oren en ogen openhouden.”

Wim De Mont

(Foto’s: Vincent Callot)

Estée Lauder

  • Leeftijd: 55
  • Functie: Executive Manager Human Resources
  • Opleiding: klinische psychologie, nadien nog een master Human Resources.
  • Wat u als kind wilde worden? “Koningin. Ik was toen nog écht klein, hoor.”
  • Hoeveel uur werkt u per week? “Mijn werk staat altijd ergens op de achtergrond. In cijfers: 50 tot 60 uur.”
  • Motto bij het zakendoen? “Wat ik aan mijn kinderen zeg: ‘Vind een job die je graag doet, zodat je nooit moét werken’.”
  • Netwerken: “Vooral Voka, de beroepsfederatie Essenscia en activiteiten van SD Worx.”
  • Wat doet u in uw vrije tijd? “Ik ben actief in een ‘social profit’ organisatie rond bijzondere jeugdzorg. Daarnaast ben ik een fervent fietser, bij mooi weer kom ik soms met mijn racefiets naar hier, een rit van 30 km.”
  • Grootste realisatie professioneel? “Moeilijk om er één uit te pikken. Hier bij Estée Lauder: de verschillende afdelingen beter met elkaar verbonden te hebben. Daarnaast ook de opstart bij Nike.”
  • Mooiste realisatie privé? “Ik heb een groot gezin. Een nieuw samengesteld gezin met zeven kinderen.”
  • Ligt er een boek op uw nachtkastje? “Een hele stapel. Zoals ‘Het boek der ontwenning’ van Geert Colpaert. En ‘Congo’ van David van Reybrouck.”
  • Favoriete vakantiebestemming? “Frankrijk, meer bepaald de Hérault.”
  • Wie mag u ’s nachts uit bed bellen? “Mijn kinderen. Alle zeven.”
  • Tip voor vrouwelijke ondernemers: “Och, ik ben niet zo’n filosoof. Doe maar ‘Geloof in jezelf, dan kom je er wel’.” 

Eerdere Artikelen