Burgemeester Kristof Sels – “Veel aandacht voor innovatief ondernemen”

Burgemeester Kristof Sels: “We verminderden de gemeentelijke lasten voor kmo’s, terwijl de grootste bedrijven iets meer betalen.”
Burgemeester Kristof Sels: “We verminderden de gemeentelijke lasten voor kmo’s, terwijl de grootste bedrijven iets meer betalen.”

 

Wie Sint-Katelijne-Waver zegt, denkt aan groenten. Maar er valt voor het bedrijfsleven meer te beleven dan de grootste coöperatieve veiling van Europa, zegt burgemeester Kristof Sels.

M.M.: Welke rol speelt Sint-Katelijne-Waver op economisch vlak?
Kristof Sels: “We hebben met BelOrta de grootste coöperatieve veiling van Europa in onze gemeente en ook wereldspeler Greenyard Foods is hier gevestigd. Daar zijn we heel trots op. Daarnaast ontwikkelt de Provinciale Ontwikkelingssmaatschappij (POM) een agro-industriële zone tussen de R6, E19 en groenteveiling en werkt de gemeente, naast andere al bestaande kmo-zones, aan de uitbouw van de duurzame kmo-zone Dreefvelden. We maakten de loten kleiner, zodat ze beter afgestemd zijn op de behoeften van kmo’s. En we versoepelden de lijst van bedrijfssectoren die in aanmerking komen voor vestiging.”

M.M.: Wat zijn de grote troeven van een vestiging in Sint-Katelijne-Waver?
“Naast de nog beschikbare ruimte op kmo-zones is dat de mobiliteit, met rechtstreekse toegang tot de E9 via de R6. Vlotte toegangswegen, terwijl het centrum zelf verkeersveilig blijft. Een derde troef is de aanwezigheid van Campus De Naeyer van Thomas More. Die biedt veel technische opleidingen aan. Goed voor de instroom van goed geschoolde medewerkers, dat blijkt uit het succes van de jaarlijkse jobbeurs van de hogeschool. Op die campus is, net als op de middelbare scholen van de gemeente, veel aandacht voor innovatief ondernemen.”

“In samenwerking met Voka organiseerden we voor het eerst een netwerkmoment voor ondernemers uit de gemeente, met 120 aanwezigen. Dat krijgt navolging!”

M.M.: Hoe bedrijfsvriendelijk is het gemeentebestuur?
“We verminderden de gemeentelijke lasten voor kmo’s, terwijl de grootste bedrijven iets meer betalen. Daarnaast ontwikkelen we een Strategisch Commercieel Plan in samenwerking met lokale ondernemers, via Voka en Unizo. Om startende ondernemers te steunen komt er ook een centrummanager en hebben we plannen voor dorpskernvernieuwing. En vooral: we hebben een ambtenaar voor de lokale economie. De huidige ambtenaar ging met pensioen, de aanwerving van een opvolger loopt. Nog meer dan vroeger moet die persoon het aanspreekpunt zijn voor ondernemers, veel ruimer dan voor vergunningen.”

M.M.: Zijn er andere gestructureerde contactmomenten met de lokale economie?
“De eerste schepen heeft economie als bevoegdheid en is net als ikzelf aanspreekbaar. En in samenwerking met Voka organiseerden we voor het eerst een netwerkmoment voor ondernemers uit de gemeente, met 120 aanwezigen. We brachten ondernemers in contact met politici en ambtenaren, met de POM, enzovoort. Dat krijgt navolging!”

Wim De Mont

 

Eerdere Artikelen