Rubriek: Haven & Transport
Maar eerst even de drie gesprekspartners voorstellen:
- Jef Hermans is managing director van de holding Portmade, die zich sinds 1993 toelegt op douane- en expeditieactiviteiten in de breedste zin. Als expert in douanegerelateerde aangiften ontplooit de dochter Portmade Customs activiteiten in de havens van Antwerpen, Luik, Rotterdam en Zeebrugge. Met Pionira wordt digitalisering en beveiliging van de zending een feit.
- Karel Geerts is managing director van Herbert Watson (Belgium) nv, expediteur ‘pur sang’. “Met ons douanekantoor I-Clearing zijnliquids onze niche.”
- Jan Hendrickx is managing director van douaneagentschap European Customs Brokers nv.
M.M.: Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe Europese douanewetgeving voor uw organisatie?
Jef Hermans (Portmade): “Vermits wij al jaren vragende partij zijn voor digitalisering en met verschillende projecten bezig zijn binnen de ‘Union Customs Code’, is dit voor ons een minimale aanpassing. De nieuwe Europese douanewetgeving is in feite een bevestiging van een moderne digitale aanpak van de relatie tussen douane en ‘klanten’, die echter lang op zich heeft laten wachten.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “In de nabije toekomst zien we niet meteen directe gevolgen van de invoering van deze nieuwe douanewetgeving. De meest ingrijpende wijzigingen bevinden zich op het vlak van de tijdelijke opslag en de daarmee gepaarde borgstellingen.”
Jan Hendrickx (European Customs Brokers): “Als douaneagent regelen wij voor onze klant heel wat douaneformaliteiten: import-, export- en transitdocumenten, allerhande certificaten, invoerrechten, btw, accijnzen, … Bijgevolg moeten wij deze wetgeving steeds opnieuw toepassen. Dat zorgt ervoor dat we niet veel wijzigingen in het operationele ondervinden.”
M.M.: Op welke manier bereidt uw organisatie zich voor op deze nieuwe Europese douanewetgeving?
Jef Hermans (Portmade): “Aangezien wij al verschillende initiatieven hebben ondernomen inzake modernisering binnen de ‘Union Customs Code’, is onze organisatie er volledig klaar voor.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “In de eerste plaats zullen we onze medewerkers en klanten inlichten over deze nieuwe wetgeving. Daarnaast hechten we veel belang aan een eerstelijnsopvolging van de wetswijzigingen die zullen plaatsvinden. Ook zal er een voorbereiding van bepaalde procedures zijn, die aangepast dienen te worden.”
Jan Hendrickx (European Customs Brokers): “Voor een goede dienstverlening aan onze klanten is het voor onze organisatie belangrijk om deze wijzigingen van dichtbij op te volgen. Dat doen we binnen de werkgroep Douane bij het VEA, de Vereniging Expediteurs Antwerpen.”
M.M.: Wat zijn de voordelen van deze nieuwe Europese douanewetgeving?
Jef Hermans (Portmade): “De uitbreiding van het geografische marktaandeel van de dienstverlener is een groot voordeel. Via ‘Centralised Clearance’ kunnen we voortaan in één plaats van de EU goederen aangeven die eender waar in de EU staan. Bovendien kan je nu een eigen voorraadadministratie voeren in plaats van in het systeem van de douane. Hiermee kan je dus de verplichte gegevens in je eigen systeem houden en word je niet blootgesteld aan mogelijke noodprocedures in de systemen van de overheden. Verder is er de ‘system based approach’: daar waar vroeger de douane transactioneel selecties en controles deed, word je nu in de mogelijkheid gesteld om nadien in je eigen systeem gecontroleerd te worden zonder een onderbreking van de logistieke stroom.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “Als douaneaangever zal het grootste voordeel de toepassing van de directe vertegenwoordiging zijn. Ook de verlenging van de tijd dat goederen zich onder tijdelijke opslag mogen bevinden, is een stap vooruit. Of het ‘Centralised Clearance’ in de toekomst rechtstreeks voordelen oplevert voor onze firma, zullen we moeten afwachten.”
Jan Hendrickx (European Customs Brokers): “Hoewel ik vrees dat het nog enkel jaren in beslag zal nemen, is het grootste voordeel dat er één Europese douanewetgeving in alle lidstaten op eenzelfde manier wordt toegepast.”
M.M.: Welke moeilijkheden brengt deze nieuwe Europese douanewetgeving met zich mee? Voor uw organisatie? En voor de sector?
Jef Hermans (Portmade): “Misschien dat hogere borgstelling nog een ‘showstopper’ wordt, maar voorlopig lijkt dat niet. Wat altijd al een moeilijkheid is geweest, is de verschillende interpretatie door de lidstaten. Dat moeten we goed monitoren.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “Gezien onze nichemarkt de tankopslagbedrijven betreft, worden wij ook genoodzaakt onder de RTO (ruimte voor tijdelijke opslag, red.) of laad- en losplaats te werken. De voorraadadministratie die hierin verplicht wordt, vergt een heuse aanpassing in de softwaresystemen van de terminals en een nauwe samenwerking met de douane-expediteurs om over de correcte informatie van de douanestatus van de goederen te beschikken.”
Jan Hendrickx (European Customs Brokers): “Ik verwacht niet onmiddellijk moeilijkheden met deze nieuwe wetgeving. De enige uitdaging is dat de implementatie van de ‘Union Customs Code’ samenvalt met de reorganisatie van de personeelsbezetting binnen de douane.”
M.M.: Heeft de nieuwe Europese douanewetgeving gevolgen voor de afbakening van de verantwoordelijkheid van de terminal?
Jef Hermans (Portmade): “Jawel, want eindelijk wordt er een einde gesteld aan de onzekerheid inzake de verantwoordelijkheden voor het verblijf op kaai. Via de vergunning RTO (ruimte voor tijdelijke opslag, red.) is dat duidelijk.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “Dat is inderdaad een zeer geïsoleerde verantwoordelijkheid. De vlotte behandeling op kaai zal omwille van de verantwoordelijkheid stroever beginnen lopen. Men wil er namelijk zeker van zijn dat er geen goederen vertrekken zonder dat men douanetechnisch het nodige gedaan heeft.”
M.M.: Hoe denkt u over de risicoanalyses inzake de nieuwe formaliteiten en transport?
Jef Hermans (Portmade): “Dat moet een slimme analyse worden die leert uit het verleden. Het is te gek om een goederensoort 100 keer na elkaar te selecteren voor controle, als deze 100 keer altijd resulteert in de vaststelling van ‘geen onregelmatigheden’.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “De beheerders van de fysieke locaties – terminals, magazijnen, opslagbedrijven,… – zullen hun risico’s juist moeten inschatten en zich wapenen mits het invoeren van een waterdicht controlesysteem.”
“AEO moet bron van voordelen
worden in totale douaneproces”
Authorized Economic Operator (AEO – Geautoriseerde Marktdeelnemer) is een statuut dat iedere marktdeelnemer kan verkrijgen als hij over een passende staat van dienst beschikt, aan bepaalde criteria inzake controlesystemen en financiële solvabiliteit voldoet en aan bepaalde veiligheidscriteria beantwoordt. Met zo’n AEO-certificaat wordt het bedrijf in heel de EU beschouwd als betrouwbaar. Bovendien verleent dat certificaat bedrijven verschillende faciliteiten, afhankelijk van het soort AEO-certificaat. Er bestaan drie verschillende soorten:
- het certificaat Douanevereenvoudigingen
- het certificaat Veiligheid
- een gecombineerd certificaat Douanevereenvoudigingen en Veiligheid
M.M.: Wat verandert er door de nieuwe Europese douanewetgeving inzake deze Authorised Economic Operator?
Jef Hermans (Portmade): “Het wordt hoog tijd dat de AEO status, die vanaf 1 mei een vergunning wordt en niet langer een certificaat, een bron van voordelen wordt in het totale douaneproces, zowel voor aangiftebehandeling als de behandeling in geval van selectie en controle en in de bepaling van de borgen voor de verschillende douane regelingen.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “Het halen van AEO wordt nu een must.”
Jan Hendrickx (European Customs Brokers): “Als firma hebben wij hier in het verleden flink in geïnvesteerd en ik hoop dat we op korte termijn hier nu ons voordeel mee kunnen doen.”
M.M.: Wat betekent dat voor de voorwaarden van borgstelling voor opslag en afhandeling?
Jef Hermans (Portmade): “Dat is een discussie die volop gevoerd wordt. Ik ben van mening dat de AEO status soelaas moet bieden voor de toekenning van vrijstelling of vermindering van borg.”
Karel Geerts (Herbert Watson): “We wachten hier op de officiële communicatie van de douane. Zeker is dat het AEO aan belang zal winnen en in de toekomst mee de hoogte van de borg zal bepalen.”